Kuře v horkovzdušné fritéze: recept na česneku právě teď!
Milovníci česnekové chuti teď plesejte, protože tohle je zkrátka mňamka.
Menší milovníci této specifické chutě i vůně nezoufejte, stačí dát o stroužek míň, nebo žádný a ani vás křupavé kuřátko neurazí.
Za nás tedy rozhodně neurazí nikdy, a proto tu recept nesmí chybět už ani den.
Recept – Kuře na česneku v horkovzdušné fritéze
Obtížnost: jednoduché – 2/5
Čas přípravy: 5 minut
Čas fritování: 20 minut
Počet porcí: 4
Popis receptu
Kdo by nemiloval křupavé kuřátko.
To ovšem za nás musí splňovat pár základních požadavků:
- křupavá a zlatavá kůrčička
- šťavnatost a rozhodně ne žádné přesušené části uvnitř
- kvalita masa
My jsme v tomhle případě použily kvalitní farmářské kuřecí čtvrtky.
Česnek celá rodina milujeme, někdo víc, někdo míň, ale je to zkrátka skvělé koření.
Asi bychom česnekové kuřátko nevolili jako oběd před první schůzkou.
Ingredience
- 4 kuřecí čtvrtky
- 5 PL rozpuštěného Ghí či olivového oleje
- 2 větší stroužky česneku
- 2 ČL himalájské soli
- 1 ČL pepře
- volitelně:1 ČL koření na kuře, uzená paprika
Postup receptu
- nejprve si omyjeme kuřecí čtvrtky a osušíme utěrkou
- ve větší míse si smícháme rozpuštěné Ghí, nebo olivový olej (tip: snadný recept na přepuštěné máslo Ghí v pohodlí domova naleznete tady)
- prolisujeme dva stroužky česneku a ideálně gumovou stěrkou o okraje mísy ještě utřeme, aby česnek pustil co nejvíce chuti a vůně
- přisypeme sůl, pepř, oblíbené koření na kuře, či uzenou papriku
- vše důkladně zamícháme, dokud se koření nerozpustí
- přidáme kuřecí čtvrtky a pomocí rukou každý kousek krásně promasírujeme
- takto necháme naložené alespoň 1 hodinu
- potom si předehřejeme fritézu minimálně na 1 minutu (tip: přečtěte si několik našich doporučení a triků na používání horkovzdušné fritézy)
- vložíme dle velikosti (my měli opravdu veliké a vešly se nám po třech)
- nastavíme čas a fritujeme na 185 °C cca 20 minut
- můžete mít opravdu jinou velikost masa, proto doporučujeme alespoň dvakrát zkontrolovat a v polovině času třeba i otočit
- vůně se line domovem a je hotovo
Poznámky k receptu
K tomuhle receptu si opět můžete dle vašich chutí a preferencí zvolit oblíbenou přílohu.
Jednou z nich mohou být například křupavé domácí hranolky.
My máme moc rádi i třeba s celerovými hranolky, určitě se k česneku i šťouchané brambory.
Závěrečné hodnocení – Kuře v horkovzdušné fritéze: recept na česneku
- jedná se o chutné a šťavnaté kuřecí maso plné česnekové vůně a chuti
- my osobně ho volíme většinou jako víkendový oběd
- pro menší nadšence česneku, není problém dát jen do marinády oblíbené jiné koření
.
.
.
.
.