Recept na Jitrnici v horkovzdušné fritéze

Recept na Jitrnici v horkovzdušné fritéze je tady. Pokud patříte mezi milovníky zabijačkových pochoutek, a navíc chcete rychlý a jednoduchý pokrm, tak dnešní recept je právě pro vás! 🥰

Jak dlouho péct jitrnici a na jakou teplotu, aby nepraskla?

Co je to vůbec jitrnice a jaké je složení?

Jaký je rozdíl mezi jitrnicí a jelitem?

Co se hodí k jitrnici?

To a mnoho dalšího se dozvíte v dnešním receptu. Čeká nás opečená jitrnice v horkovzdušné fritéze!

🍽 Recept na Jitrnici v horkovzdušné fritéze

Obtížnost: jednoduché – 1/5
Čas přípravy: 1 minuta
Čas fritování: 10 minut
Počet porcí: 4

📝 Popis: Recept na Jitrnici v horkovzdušné fritéze

Jde udělat jitrnici v horkovzdušné fritéze?

Ano, a je skutečně vynikající! 👍

Jitrnice z horkovzdušné fritézy je opravdu rychlý a jednoduchý recept, takže jej zvládnou i naprostí začátečníci.

Jitrnice se uvnitř krásně ohřeje a na povrchu bude mít hezky opečenou kůrku.

Tak nažhavte horkovzdušnou fritézu, nasaďte zástěru a jdeme na to 👩🏻‍🍳

Co je to jitrnice?

Jitrnice neboli jaternice je masný výrobek z vepřového masa.

Je neodmyslitelnou součástí zabijaček, při kterých se vyrábí i další produkty jako je tlačenka, sádlo, škvarky, jelita, zabijačková polévka „prdelačka“ a další.

Jitrnice má nejčastěji tvar připomínající klobásu nebo je někdy zatočena až do tvaru podkovy.

Patří mezi typické české pokrmy, které lze vyrobit jak při domácí zabijačce, tak je zakoupit v řeznictví či dnes už i supermarketech.

Co je správné jitrnice nebo jaternice?

V češtině se většinou používá termín jitrnice.

Jaternice je regionální varianta, která se používá zejména na Moravě.

Oba termíny označují stejný pokrm a z hlediska správnosti lze použít oba názvy, ale jitrnice je častěji používaný a široce rozpoznatelný pojem.

V některých lokalitách se dále používají i termíny itrnice nebo jetrnice.

Složení jitrnice

Stejně jako se dle lokality používají jiné názvy, tak se může i lišit receptura a použité suroviny.

Pojďme si ale ukázat, z čeho se nejčastěji připravují jitrnice

Vepřový bok, maso z vepřové hlavy, vývar, vepřová játra, vepřové plíce, pšeničná buchta, sůl, koření (majoránka, česnek, pepř a nové koření) a plní se do vepřového střeva.

Určitě se ale v receptech setkáte i s jinými surovinami, které každý dle chuti přidává jiné.

Jelito a jitrnice – jaký je rozdíl?

Tvarem jsou si podobné, ale barva i složení jsou odlišné.

Jitrnice je šedá a jelito je tmavé, jelikož se do něj přidává ještě krev, díky které se obsah směsi obarví, takže je pak nejčastěji tmavě hnědé.

Dalším rozdílem je, že jelito obsahuje kroupy.

Jsou lepší jelita nebo jitrnice? To necháme na vás, ale my máme rádi oboje 🤩

Kdy jíst jitrnici a pro koho je vhodná?

U nás máme jitrnici rádi jako produkt ze zabijačky od známých či přátel, ty vždycky chutnají nejlépe.

Ale dají se sehnat v super kvalitě i v dobrých řeznictvích.

Pak už je to na nás, ale my si nejraději opečeme jitrnici jako rychlou večeři nebo k obědu.

Příprava je totiž velice jednoduchá a za pár minut máte hotovo.

A vždycky jich musíme mít dostatek, protože je u nás milují i děti 😅

📋 Ingredience na Jitrnici v horkovzdušné fritéze

  • jitrnice – 4 ks

👩‍🍳 Postup: Recept na Jitrnici v horkovzdušné fritéze

Pojďme se nyní podívat hezky krok za krokem, jak připravit nejlepší jaternici v horkovzdušné fritéze.

Budeme ji péct a naším hlavním úkolem bude, aby nám nepraskla.

… ikdyž musíme říct, že se občas setkáváme s názory, že prasklá jitrnice je nejlepší, tak vám dáme dva různé návody, jak ji zachovat bez prasknutí, nebo i jak ji cíleně nechat prasknout 😬

  • začneme předehřátím horkovzdušné fritézy na 170 °C po dobu 3 minut
  • jitrnice si vybalíme a počkáme, dokud nebude HF dobře nahřátá
  • vložíme do košíku horkovzdušné fritézy a pečeme na 170 °C po dobu 10 minut
  • tato nižší teplota nám zajistí, že se dobře pozvolna prohřeje uvnitř, ale nepraskne
  • pokud chcete, aby naopak praskla, tak teplotu nastavíme na 185 °C a pečeme po dobu 8 minut
  • tato vyšší teplota bude samozřejmě působit na střívko agresivněji a po několika minutách dojde k prasknutí
  • cílené prasknutí jitrnice může být fajn pro lidi, kteří se rádi zbaví přebytečného tuku, který prasknutím vyteče, a navíc bude obsah jitrnice více vypečený, protože na něj bude působit horký vzduch napřímo
  • ať si vyberete jakýkoliv postup, tak věříme, že si náramně pochutnáte
  • jakmile je propečení dle vašich představ, tak můžete podávat 👍

🤔 Poznámky k receptu

Jak dlouho a na jakou teplotu péct či smažit jitrnici v horkovzdušné fritéze?

Nám se nejvíce osvědčila kombinace teploty 170 °C a času 10 minut. Takhle je za nás jitrnice nejlepší…

Za takovou dobu se jitrnice uvnitř dokonale propeče a na vrchu bude mít krásně křupavou kůrku.

Určitě však bude záležet i na výkonu vaší horkovzdušné fritézy, velikosti a tloušťce jitrnic, a také na vašich osobních preferencích.

Nám ale funguje 10 minut při 170 stupních vždycky bezvadně 👌

Jak upéct jitrnice, aby nepraskly?

Pokud chcete, aby jitrnice nepraskla, tak jednoduše použijte nižší teplotu kolem 170 °C a delší čas 10 minut.

Sice nebudou tak rychle hotové, ale zato střívko zůstane neporušené a jitrnice si zachovají svůj tvar.

Jak skladovat opečenou jitrnici?

Pokud všechny jitrnice nesníte najednou, tak to vůbec nevadí.

Dá se skladovat přes noc v košíku horkovzdušné fritézy nebo až tři dny v lednici v uzavíratelné nádobě.

Jde opečená jitrnice znovu ohřát v horkovzdušné fritéze?

Ano, s tímto máme bohaté zkušenosti.

Opečenou jitrnici stačí opět vložit do košíku horkovzdušné fritézy a ohřívat po dobu 3-5 minut při nižší teplotě kolem 150 °C.

🐷 Jaké jsou vhodné přílohy k opečené jitrnici?

Pokud vás zajímá, co si dát k opečené jaternici, tak pro vás máme hned několik tipů

  • výborná je pečená jitrnice se zelím
  • dále si můžete dát s vařenými či opečenými brambory z horkovzdušné fritézy
  • někdo má rád jen s chlebem
  • určitě nezapomeňte na hořčici, která s jitrnicí chutná fantasticky
  • jako drobné přílohy můžete vyzkoušet kyselé okurky, nakládané cibulky atd.

Vidíte, takhle na první dobrou je tady hned několik tipů.

Věříme, že si s jitrnicí poradíte a dobře si pochutnáte 😋

☝️ Závěrečné hodnocení: Recept na Jitrnici v horkovzdušné fritéze

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 5/5

  • jitrnice v horkovzdušné fritéze patří mezi jednoduché a rychlé recepty v horkovzdušné fritéze
  • recept je natolik nenáročný, že ho zvládnou i úplní začátečníci
  • příprava zabere jen jednu minutu, samotné horkovzdušné fritování pak cca 10 minut
  • nejvíce se nám osvědčila teplota 170 °C a čas 10 minut v případě, že nechceme, aby jitrnice praskla
  • pokud máte naopak rádi prasklou jitrnici, která je více vypečená a díky prasknutí vyteče přebytečný tuk, tak použijte teplotu 185 °C a čas 8 minut
  • jitrnice je tradiční zabijačkový pokrm, kterému se také často říká jaternice, itrnice nebo jetrnice
  • tyto názvy jsou spíše regionální, stejně jako se dle lokality může lišit receptura
  • jitrnice svým tvarem nejčastěji připomíná klobásu nebo může být zahnuta do podkovy
  • někdy se zaměňuje s jelitem, které je ale tmavší díky přidané krvi, dále pak obsahuje navíc kroupy
  • na opečení v horkovzdušné fritéze budeme potřebovat hotové jitrnice, počet kusů necháme na vás, my nejčastěji připravujeme čtyři najednou
  • opečenou jitrnici můžete skladovat přes noc v košíku horkovzdušné fritézy nebo pod utěrkou, dále pak až tři dny v lednici v uzavíratelné nádobě
  • opečenou jitrnici můžete v případě potřeby znovu ohřát v HF, kde doporučujeme nižší teplotu kolem 150 °C a čas cca 3-5 minut
  • nejlépe chutná jitrnice se zelím, brambory, chlebem, hořčicí či případně kyselými okurkami nebo nakládanými cibulkami
  • jaternice z horkovzdušné fritézy je pro nás vždycky prima rychlý oběd či večeře a s chutí ji baští i děti

Recept na Jitrnici v horkovzdušné fritéze jitrnice v horkovzdušné fritéze - jak dlouho a na jakou teplotu péct, aby nepraskla?

.

.

.

Líbil se vám Recept na Jitrnici v horkovzdušné fritéze? Tak mrkněte, i na další recepty z horkovzdušné fritézy…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *