Horkovzdušná fritéza – tipy a triky při používání

Obsluha i údržba samotného přístroje je opravdu velmi jednoduchá, pojďte se společně s námi dnes podívat na téma – horkovzdušná fritéza tipy a triky při používání.

Horkým vzduchem lze připravit opravdu celou řadu skvělého jídla. 

Díky horkovzdušné fritéze můžeme připravit jídla, která se běžně připravují pomocí smažení, pečení, vaření, ale i na páře.

Horkovzdušná fritéza a recepty jdou ruku v ruce, ale pokud se naučíte využívat i různých triků, tak bude vaše fritéza ještě lepším pomocníkem.

Naše zkušenosti s horkovzdušnou fritézou jsou super, ale hodně se to zlepšilo po zařazení následujících tipů a triků.

 

Tip č. 1 – horkovzdušná fritéza funguje lépe předehřátá

Před samotným vařením doporučujeme zapnout přístroj a chvíli nechat zahřát fritovací košík.

Stačí opravdu na 1 minutku před vložením samotného jídla.

Delší předehřátí fritézy nemusíte absolvovat, v žádném případě třeba 10 minut jako je u klasické trouby.

Ačkoliv toto není nutné dělat, doporučujeme vám to, jelikož některé pokrmy si hezky již od začátku absorbují potřebné teplo.

Tip č. 2 – vymazání fritovacího košíku vhodným tukem

Většina horkovzdušných fritovacích košíků již má nepřilnavou vrstvu povrchu.

Nicméně my košík raději ještě vymažeme malou vrstvou oleje nebo Ghí, abychom měli jistotu, že vše půjde krásně vyjmout.

Doporučujeme vymazat jen mašlovačkou, díky tomu stačí opravdu jen kapka. Případně lze použít olej ve spreji – to je parádní vychytávka!

Pokud by se vám někdy přeci jen stalo, že se cokoliv přichytne na spodek košíku, tak to půjde snadněji setřít například papírovou utěrkou.

Tip č. 3 – nepřeplňování fritovacího košíku

Pokud chcete, aby daný pokrm byl opravdu rovnoměrně propečený a křupavý, tak nepřeplňujte nádobu.

Jestlii chcete připravit jedinečné křupavé hranolky, tak si udělejte raději dvě dávky.

Přeplněný fritovací košík způsobí, že horký vzduch nemůže proudit ke všem částem surovin a nebude tak dosaženo požadovaného výsledku ani chuti.

Tip č. 4 – suroviny párkrát promíchejte

Toto platí zejména při přípravě hranolek, zeleninových směsí, masu na kostičky apod.

Minimálně jednou (v polovině času ), vyjměte fritovací košík a promíchejte suroviny.

Většinou stačí košíkem párkrát zatřepat, nebo použijte vhodné pomůcky.

Nikdy nepoužívejte ostré kovové nástroje – např. nůž, vidličku apod. Nepřilnavý povrch by se mohl snadno poškodit.

Raději použijte obracečky a vařečky z vhodných materiálů na nepřilnavé povrchy.

Větší kousek masa, či například kuřecí paličky jsou dobré občas obrátit.

Zajistíte si tím opět pravidelné propečení a kůrčičku ze všech stran.

Tip č. 5 – horkovzdušná fritéza v čistotě

Doporučujeme po vychladnutí přístroje fritovací košík i nádobu vyčistit.

Někdy postačí pouze setřít papírovou utěrkou.

Jindy je potřeba vymýt pomocí houbičky a saponátu – doporučujeme přípravky bez zbytečné chemie.

Dnes již většina fritovacích košíků i nádob lze umýt v myčce na nádobí.

My tento způsob čištění nedoporučujeme příliš často, pouze čas od času z důvodu nepřilnavého povrchu.

Ten by se mohl eventuálně ale poškodit až při opravdu častém mytí v myčce – např. každý den, takže se toho zase tolik neobávejte.

Tip č. 6 – používání alobalu nebo pečícího papíru

A nebo klidně obojího! 

Usnadní vám to, nebo dokonce odbourá čištění po použití fritézy.

Důležité je ustříhnout správně velký kus, aby vám zbytečně nepřekrýval dané suroviny v košíku.

Alobal i pečící papír jsou ale určitě super pomocníky při pečení, které můžete využívat i v horkovzdušné fritéze.

 

Shrnutí: Horkovzdušná fritéza – tipy a triky při používání

  • horkovzdušná fritéza funguje lépe předehřátá – stačí minuta!

  • vymazání fritovacího košíku vhodným tukem pro lepší chuť i delší životnost samotnéjho košíku

  • nepřeplňování fritovacího košíku – dosáhnete tak rovnoměrného propečení a lepšího zážitku z jídla

  • suroviny párkrát promíchejte – mnohdy stačí jen v půlce pečení, ale výsledek je nesrovnatelný!

  • horkovzdušná fritéza v čistotě – mnohdy stačí jen setřít papírovou utěrkou nebo zlehka otřít saponátem. Myčku nedoporučujeme používat pravidelně…

  • používání alobalu nebo pečícího papíru – super pomocníci, kteří posunou používání na další level!

 

A to je pro dnešek všechno a myslíme, že toho nebylo málo.

Určitě se zase ozveme s dalšími tipy a triky při používání horkovzdušné fritézy, nebojte se a zatím vyzkoušejte tyhle. 

horkovzdušná fritéza

Pokud se vám dnešní článek líbil, mrkněte na další zde: