Recept na vynikající snídaňový bagel jsme sice chvíli ladily, ale podařilo se a my jsme konečně opravdu moc spokojení.
Bagel jsem poprvé ochutnala na vysoké škole od kamarádky, která se vrátila po stáži v USA. Tam je totiž tahle, pro nás možná trošku podivná houska s dírou, velmi populární.
Bagely se dají dělat naslano i na sladko a s čímkoliv co máte rádi.
My máme v rukávu několik receptů na bagel, dnes vám představíme jeden z nejjednodušších a nejchutnějších zároveň.
Konkrétně dnes se jedná o domácí pečivo bez kynutí ze špaldové mouky.
Recept na snídaňový bagel v horkovzdušné fritéze
👩🔬 Obtížnost: jednoduché – 1/5
⏳ Čas přípravy: 5 – 10 minut
⏱ Čas fritování: 20 – 25 minut
🍽 Počet porcí: 4
📝 Popis receptu
I přesto že se recept jmenuje snídaňový, můžete ho samozřejmě dle libosti mít na oběd, svačinu či večeři.
My ho volíme nejčastěji na snídani, ale leckdy i večeři. Určitě si ho dovedeme do budoucna představit jako vydatnou svačinu pro děti do školy či na výlety.
V tomto receptu udáváme lžičku drceného kmínu pro slanou variantu. Naše dcera ho miluje jen tak rozkrojený s máslem a marmeládou a v tom případě doporučujeme kmín vynechat.
📋 Ingredience – 4 kusy
- 170 g cottage sýru včetně nálevu
- 160 g celozrnné hladké špaldové mouky
- 1 ks vejce – vel. M
- 2 ČJ kypřícího prášku
- 1 ČJ drceného / mletého kmínu
- 1/2 ČL soli
- pár kapek olivového oleje
👩🍳 Postup receptu
- Nejprve si v míse smícháme sypké suroviny – tj. špaldovou mouku, sůl, kypřící prášek, kmín.
- Přídáme cottage sýr a celé vejce.
- Vše lze bez problémů promíchat ručně a vyhnětat v těsto.
- My jsme už asi zmlsaní a milujeme tento náš multifunkční kuchyňský robot, který nám vždy pomůže s jakýmkoliv těstem raz dva.
- Po vytvoření těsta ho upěchujeme do kuličky a necháme 20 minut odpočinout při pokojové teplotě, nebo 10 minut v lednici.
- Do dlaní si nakapeme trošku olivového oleje a kuličku těsta pomažeme.
- Po odpočinku si rozdělíme těsto na 4 části a na pomoučeném povrchu vyválíme a vytvarujeme kroužek který trochu uplácneme .
- Opět potřeme kapkou oleje, můžeme posypat například dýňovými, slunečnicovými nebo sezamovými semínky.
- Vložíme po dvou kusech do fritézy a pečeme při 170°C na 20 – 25 minut.
- Doporučujeme kontrolovat v 10 a v 15 minutách z důvodu různé velikosti vašich bagelů.
🤔 Poznámky k receptu
- My máme nejraději bagely s křupavou slaninou, vajíčkem, rajčátkem a avokádem, viz foto.
- Toto jídlo nám dá opravdu mnoho energie a živin na dlouhou dobu.
- Určitě se ale zde fantazii meze nekladou a naplňte si bagel dle svých chutí.
- tip: zkuste do bagelu ořechové máslo, to je slast!
☝️ Závěrečné hodnocení receptu – snídaňový bagel
- Ačkoliv se jedná o snídaňový bagel, tak je výborný na svačinu, oběd i večeři.
- Jedná se o opravdu velmi jednoduché domácí pečivo bez kynutí, jehož příprava zabere pár minut času.
- Bez přidání kmínu v těstě je výborná varianta na sladko například s marmeládou.
- Za nás je to opravdu i skvělá záležitost na cesty.
- Doporučujeme vyzkoušet a přejeme dobrou chuť.
.
.
.
.