Losos z horkovzdušné fritézy: Recept s koriandrovou omáčkou patří mezi opravdu chutný, jednoduchý a voňavý pokrm.
Losos se řadí mezi naší oblíbenou tučnou rybu, která zasytí a je velmi jednoduchá na přípravu.
Pokud byste chtěli lososa něčím ozvláštnit tak jste tu dnes správně.
Jak nejlépe připravit lososa?
Jakou omáčku k lososu?
Za nás rozhodně příprava v horkovzdušné fritéze a omáčku s parmezánem a koriandrem.
Tak jdeme na to!
Recept – Losos v horkovzdušné fritéze s koriandrovou omáčkou
👩🔬 Obtížnost: středně složitá – 4/5
⏳ Čas přípravy: 15 minut
⏱ Čas fritování: 10 – 15 minut
🍽 Počet porcí: 2
Popis receptu
Jedná se o opravdu velmi chutně zpracovaného lososa, doplněného o omáčku.
Pokud máte rádi lososa, určitě ho vyzkoušejte v horkovzdušné fritéze.
Z ní totiž „vyplave“ vždy krásně šťavnatý a plný chutí.
Můžete ho samozřejmě zvolit jen tak, nebo zkusit recept v citrusové marinádě.
A nebo ho doplnit o koriandrem provoněnou parmazánovou omáčku.
📋 Ingredience
- 500 g lososa
- olivový olej
- koriandr (ideálně čerstvý)
- himalájská sůl
- pepř
- 2 PL citrónu
- 1/2 hrnku parmezánu
- 150 ml smetany na vaření
- 4 PL vývaru, nebo domácího, či kvalitního bujónu
👩🍳 Postup receptu
- nejprve si naporcujeme lososa na jednotlivé filety
- v míse si promícháme olivový olej, sůl, pepř a 1 PL posekaného koriandru
- do této marinády filety vložíme, promasírujeme rukama a necháme minimálně 1 hodinu odpočinout v lednici
- dále si připravíme omáčku v pánvi
- jednoduše si nastrouháme 1/2 hrnku parmezánu a necháme ho rozpustit na mírném ohni ve smetaně na vaření, kterou smícháme s vývarem
- přidáme 2 PL šťávy z citrónu, osolíme, opepříme dle chuti a přidáme nakrájený koriandr (cca 2 PL)
- můžeme dochutit, ale parmezán je sám o sobě dost slaný, tak nejspíš nebude moc potřeba
- fritézu si předehřejeme min. na 1 minutu (tip: přečtěte si několik našich doporučení a triků na používání horkovzdušné fritézy)
- namarinovaného a odpočinutého lososa vložíme kůží navrch a dáme při 160 °C na 5 minut
- potom lososa otočíme a zvýšíme teplotu na 180 °C a pečeme dalších 5 – 8 minut
- toto bude záležet na tloušťce a velikosti filetů, zdali to bude stačit, pokud ne, tak nastavíte dalších pár minut
- většinou se losos v horkovzdušné fritéze krásně propeče a zároveň si zachová šťavnatost do 15 minut i při nižších teplotách
🤔 Poznámky k receptu
Lososa před podáváním zakápneme hotovu omáčkou a můžeme servírovat.
Jako přílohu můžete zvolit například stejně jako my zeleninový salát.
Ten se perfektně hodí na letní období, a navíc jako dresink můžete použít tu samou vychladlou omáčku.
Určitě nic nezkazíte ani bramborami, ať už šťouchanými, či opečenými.
☝️ Závěrečné hodnocení receptu – Losos z horkovzdušné fritézy s koriandrovou omáčkou
- vychladlou omáčku lze využít jako dresink do salátu
- milovníci koriandru si velmi pochutnají
- šťavnatý losos plný chutí
.
.
.
.