Máte chuť na něco sladkého? Recept na Trdelník v horkovzdušné fritéze je tady! Příprava je skutečně blesková a zvládne ji úplně každý! 😍
Jaké jsou potřeba ingredience na tento jednoduchý trdelník?
Jak dlouho a na jakou teplotu péct domácí trdelník?
Co to vůbec je trdelník a odkud pochází?
To a mnohem více se dozvíte v dnešním receptu na nejlepší trdelník z listového těsta 👌
🍽 Recept na Recept na Trdelník v horkovzdušné fritéze
Obtížnost: jednoduché – 2/5
Čas přípravy: 10 minut
Čas fritování: 10 minut
Počet porcí: 4 ks
📝 Popis: Recept na Trdelník v horkovzdušné fritéze
Co je to trdelník?
Trdelník je tradiční sladké pečivo.
Původně se těsto roztahovalo na dřevěný váleček – tzv. trdlo – a peklo nad otevřeným ohněm.
Zajímavé je, že trdelník se původně připravoval na svátky a slavnosti, protože jeho vůně a zlatavá barva symbolizovaly hojnost.
Dnes si ho ale zvládneme připravit i doma – a díky horkovzdušné fritéze si ukážeme opravdu jednoduchý trdelník! 🙌
Trdelník původ
Trdelník má dlouhou a zajímavou historii, která sahá až do 18. století.
Původně pochází z oblasti Sedmihradska (dnešní Rumunsko), odkud se postupně rozšířil na Slovensko a do Čech.
Přestože se o „pravý“ původ trdelníku dodnes vedou spory (Slováci, Češi i Maďaři si ho rádi přivlastňují 😄), jedno je jisté – je to sladká klasika, která spojuje celou střední Evropu a nikdy nezklame.
Kdy jíst trdelník a pro koho je pokrm vhodný?
Trdelník je jeden z těch dezertů, které se prostě neřídí sezónou ani příležitostí – chutná skvěle kdykoli 😋
Je ideální jako rychlá sladká svačina, dezert pro návštěvu nebo sladká tečka po obědě ☕️
Děti ho milují díky křupavé krustě, dospělí zase ocení, že není těžký ani příliš přeslazený.
Navíc díky přípravě v horkovzdušné fritéze je lehčí než klasicky pečený nebo smažený dezert – bez zbytečného tuku, ale stále krásně voňavý a křupavý.
Proč vyzkoušet vyzkoušet trdelník?
Protože je rychlý, jednoduchý a fantasticky chutná! 🙌
Z listového těsta ho připravíte za pár minut, bez kynutí a složitého pečení.
Ve fritéze se těsto krásně nafoukne a rovnoměrně opeče, vznikne křupavá skořicovo-cukrová krusta a dezert je přitom lehčí než klasická verze.
Zkrátka – když máte chuť na něco sladkého a voňavého, trdelník z horkovzdušné fritézy nikdy nezklame 🍀
Těsto na trdelník pro Recept na Trdelník v horkovzdušné fritéze
Pro tenhle recept si nebudeme komplikovat život kynutím – použijeme listové těsto 🙌
Je to skvělá volba, protože
- ušetříte spoustu času – žádné čekání, než těsto vykyne
- má už v sobě ideální poměr tuku, díky čemuž je po upečení krásně nadýchané a křehké
- při pečení ve fritéze se rovnoměrně nafoukne a získá zlatavou barvu
- a hlavně – výsledek chutná stejně dobře jako klasický kynutý trdelník 😍
Prostě ideální základ pro rychlý, voňavý trdelník, který zvládnete kdykoli…
📋 Ingredience: Recept na Trdelník v horkovzdušné fritéze
Jaké budeme potřebovat přísady na jednoduchý a rychlý trdelník z listového těsta?
- 1 ks – listové těsto
- 1 lžíce – máslo
- 5 lžic – skořicový cukr
👩🍳 Postup: Recept na Trdelník v horkovzdušné fritéze
Pojďme si ukázat, jak postupovat krok za krokem při výrobě domácího trdelníku
- začneme předehřátím horkovzdušné fritézy na 180 stupňů po dobu 3 minut
- mezitím si připravíme listové těsto a ještě ho trochu rozválíme
- následně nakrájíme listové těsto na cca 2 cm široké proužky
- vezmeme si váleček na pečení či jiný podobný předmět a omotáme ho alobalem
- velikost alobalu na jeden trdelník by měla být cca 10 cm na šířku a klidně 30 cm na délku, abychom dokázali omotat váleček klidně víckrát, tím se vytvoří pevnější „konstrukce“, které bude následně držet těsto v kruhovém tvaru a nepropadne se
- alobal potřeme trochou rozpuštěného másla, poté na šikmo namotáme na alobal těsto, následně opět potřeme rozpuštěným máslem a obalíme ve skořicovém cukru
- trdelník s alobalem stáhneme z válečku, takže nám zbyde pouze těsto a uvnitř alobalová konstrukce, kterou samozřejmě ponecháme i po dobu pečení
- tento proces opakujeme, dokud nám zbyde těsto – to vám vystačí na cca 4-5 standardně velkých trdelníků, my jsme v tomto případě udělali tři MEGA trdelníky
- vložíme do horkovzdušné fritézy a pečeme na 180 °C po dobu 10 minut s tím, že v polovině doporučujeme trdelníky otočit
🤔 Poznámky: Recept na Trdelník v horkovzdušné fritéze
Na co namotat trdelník?
Nemáte speciální formu? Žádný problém! 😊
Trdelník se dá udělat i z běžných věcí, které už máte doma, takže můžete udělat třeba i domácí trdelník na sklenici…
- Sklenice od jogurtu nebo piva – omotejte ji alobalem a těsto na ni snadno navinete
- Plechovka od piva – pevná, ideální tvar i velikost. Jen ji důkladně vypláchněte a obalte alobalem
- Kuchyňská rolka od fólie nebo pečicího papíru – perfektní náhrada za trdlo
💡 Tip: existuje i tato prima forma na trdelník, které vám celý proces ještě zjednoduší
Jak dlouho a na jakou teplotu péct Trdelník v horkovzdušné fritéze?
Nám se nejvíce osvědčila kombinace teploty 180 °C a času 10 minut.
Za takovou dobu se těsto hezky propeče, chutě se propojí a každé sousto je tak hotovým zážitkem.
Určitě však bude záležet i na výkonu vaší horkovzdušné fritézy, velikosti jednotlivých trdelníků a také vašich osobních preferencích.
Nám ale 10 minut při 180 stupních funguje perfektně 👌
Jak skladovat trdelník?
Pokud trdelník nesníte ihned, nic se neděje.
Můžete ho skladovat pod utěrkou nebo v uzavíratelné dóze i dva dny.
Jde trdelník znovu ohřát?
Ano, jde!
Toto jsme zkoušeli a je to prima způsob, jak ho zase pěkně rozvonět a dodat mu prima křehkost.
Pro ohřev doporučujeme teplotu 160 °C a čas 3 minuty.
🥐 Jaké jsou možné obměny pro Recept na Trdelník v horkovzdušné fritéze?
Trdelník z listového těsta je skvělý základ, se kterým se dá hrát podle chuti.
Několik našich oblíbených variant
- Trdelník s lísko-oříškovým krémem s čokoládou: potřete těsto uvnitř ořechovým krémem s čokoládou a posypte nasekanými oříšky – sladká bomba! 🍫
- Kokosový trdelník: směs cukru a strouhaného kokosu vytvoří exotickou křupavou krustu 🥥
- Trdelník s mandlovým krémem: potřete těsto uvnitř mandlovým krémem a trochou vanilkového cukru 🌰
Díky listovému těstu je každý trdelník rychle připravený a krásně křupavý, takže můžete snadno zkoušet různé chutě a kombinace…
Závěrečné hodnocení: Recept na Trdelník v horkovzdušné fritéze
- recept na Trdelník v horkovzdušné fritéze je velmi jednoduchý a rychlý
- příprava zabere asi 10 minut a stejný čas i samotné horkovzdušné fritování
- my jsme pro dnešní recept využili listové těsto – se kterým chutná stejně dobře a navíc je příprava mnohem rychlejší
- domácí trdelník můžete namotat na váleček na pečení s alobalem nebo dále třeba na plechovku od piva, sklenici či další podobné předměty
- Tip: existuje i tato prima forma na trdelník, které vám celý proces ještě zjednoduší
- na základní recept budeme potřebovat pouze listové těsto, rozpuštěné máslo a skořicový cukr
- můžete ale vyzkoušet i alternativy jako jsou lísko-oříšková pomazánka s čokoládou, mandlové máslo, strouhaný kokos apod.
- nejvíce se nám pro přípravu osvědčila teplota 180 °C s tím, že při pečení na 10 minut v polovině jednotlivé trdelníky otočíme
- z jednoho listového těsta vytvoříte 4-5 standardně velkých trdelníků nebo 3 opravdu velké
- určitě trdelník v HF vyzkoušejte – recept je opravdu super jednoduchý a rádi vám s ním pomůžou i děti 💚
—

.
.
Líbil se vám Recept na Trdelník v horkovzdušné fritéze? Tak mrkněte i na další naše články…
- Recept na Mandlové croissanty v horkovzdušné fritéze
- Recept na Štrůdl v horkovzdušné fritéze
- Recept na Čokoládové rolky z listového těsta v horkovzdušné fritéze
- Recept na Oreo v listovém těstíčku v horkovzdušné fritéze
- Recept na Čokoládové croissanty v horkovzdušné fritéze
- Recept na Skořicové rolky v horkovzdušné fritéze
- Recept na Svatomartinské rohlíčky v horkovzdušné fritéze
- Recept na Žemlovku v horkovzdušné fritéze

