Recept na Žemlovku v horkovzdušné fritéze

Jo! Recept na Žemlovku v horkovzdušné fritéze je tady… Žemlovka neboli zemlbába patří mezi velice populární pokrmy. Kdo by ji také nemiloval? Taková luxusní žemlovka jako od babičky, to je prostě paráda!

Co je to žemlovka neboli zemlbába?

Jaké ingredience budeme potřebovat na žemlovku v horkovzdušné fritéze?

Jak dlouho a na jakou teplotu péct žemlovku?

To a mnoho dalšího včetně přesného postupu se dozvíte v dnešním receptu.

🍽 Recept na Žemlovku v horkovzdušné fritéze

Obtížnost: jednoduché – 2/5

Čas přípravy: 5 minut

Čas fritování: 30 minut

Počet porcí: 4

📝 Popis: Recept na Žemlovku v horkovzdušné fritéze

Co je to vlastně zemlbába?

Určitě vás někdy napadlo, proč vlastně Zemlbába? Zajímavá otázka, že?

Dle dostupných informací název souvisí s německým Semmelbaba, což znamená žemlový nákyp.

Žemlovka je tedy sladký nákyp s pečivem, který se tradičně připravuje s jablky.

Aby toho nebylo málo, tak se také v některých končinách žemlovce říká memlovka či memla.

Kdy jíst žemlovku a pro koho je vhodná?

My žemlovku milujeme k obědu nebo někdy menší porci jako dezert.

Ale bez mučení se přiznáme, že ji máme dobře otestovanou i ke snídani, večeři a dokonce jsme ji s sebou vezli dětem i na výlet v krabičce 😅

Co z toho vyplývá? Že žemlovku můžete jíst kdykoliv, protože je prostě dokonalá!

Tento pokrm se hodí pokud máte chuť na něco sladkého a chcete zavzpomínat na dětství, protože s tím ji máme všichni spojenou.

No a naše děti ji na ni úspěšně učíme a vůbec si nestěžují 😬🤷🏻‍♀️

📋 Ingredience na Žemlovku v horkovzdušné fritéze

Jaké přísady jsou potřeba na nejlepší žemlovku s tvarohem a jablky?

Rádi vycházíme z tradičního receptu na zemlbábu, který se nám zároveň osvědčil navíc a nejvíce nám také připomíná babiččinu žemlovku, kterou nejde nemilovat 😍

  • rohlíky – 3 ks
  • mléko – cca 400 ml
  • vejce – 3 ks
  • máslo / ghee – 1 lžíce
  • tvaroh – 250 g
  • jablko – 4 ks
  • skořice – 2 lžičky
  • rozinky – 1 hrst
  • ořechy – 1 hrst
  • cukr / med – 2 až 3 lžíce

👩‍🍳 Postup: Recept na Žemlovku v horkovzdušné fritéze

  • horkovzdušnou fritézu předehřejeme na 175 °C po dobu 3 minut
  • pečivo namočíme ve směsi mléka a rozšlehaného vejce
  • pečící formu vymažeme kouskem másla nebo ghee, jako první vrstvu poklademe namočené pečivo
  • právě díky namočenému pečivu vznikne nadýchaná a skutečně výborná žemlovka
  • do druhé vrstvy dáme směs nastrouhaného jablka, skořice, cukru či medu, ořechů a tvarohu
  • vrchní vrstvu vytvoříme opět pokladením namočeným pečivem, pár hoblinkami másla či trochou ghee a na závěr ještě lžičkou skořice
  • fritujeme na 175 °C po dobu 30 minut
  • jakmile bude žemlovka propečená dle našich představ, tak posypeme ještě moučkovým cukrem či třeba skořicovým cukrem a podáváme

🤔 Poznámky k receptu

Jak dlouho a na kolik stupňů se peče žemlovka s jablky neboli zemlbába?

Zde bude záležet na velikosti připravované porce, výkonu vaší horkovzdušné fritézy a dokonce i vašich preferencích na propečení.

Nám se ale nejvíce osvědčila doba 30 minut při 175 °C, viz postup výše, kdy je žemlovka z vrchu krásně vypečená a křupavá, a uvnitř dokonale vláčná.

Jak skladovat žemlovku?

Pokud vám zemlbába zbyde, tak ji můžete klidně dva dny skladovat v lednici v uzavíratelné nádobě.

A jestli jste to nevěděli, tak se dá jíst i vychlazená.

Geniální 😍

🍎 Jaké jsou další varianty a přísady do žemlovky?

Zemlbába se dá připravit snad na milion způsobů s použitím různých přísad.

Tak třeba jen u samotného pečiva je možností několik.

Můžete použít rohlíky nakrájené na kolečka, veku, toustový chléb nebo samozřejmě žemli.

Co se mléčných výrobků týká, tak někdo dává tvaroh, někdo jogurt, někdo mléčné výrobky úplně vynechává.

Dále pak různé ořechy, med, místo jablek pak třeba švestky

Možností úprav je skutečně mnoho, tak si udělejte žemlovku podle svého gusta 👌

☝️ Závěrečné hodnocení: Recept na Žemlovku v horkovzdušné fritéze

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 5/5

  • recept na žemlovku v horkovzdušné fritéze je opravdu jednoduchý a rychlý
  • příprava zabere jen 5 minut, samotné fritování trvá 30 minut
  • žemlovka se dá připravit na mnoho způsobů s použitím různých ingrediencí
  • my máme nejraději základní a řekli bychom tradiční recept popsaný výše, ale nic nepokazíte ani přidáním jiných druhů ovoce, sladidla či mléčných výrobků
  • název zemlbába pochází z německého semmelbaba, což znamená houskový neboli žemlový nákyp
  • mezi další názvy patří memlovka nebo memla
  • žemlovka je velmi univerzální pokrm, který se hodí jako obec či večeře, ale chybu s ní neuděláte ani ke snídani nebo jako svačinkou v krabičce na cesty
  • zemlbábu můžete konzumovat teplou hned z HF nebo i studenou po skladování v lednici, kde bez problému vydrží i dva dny

Recept na Žemlovku v horkovzdušné fritéze Žemlovka s jablky a tvarohem jako od babičky Jaký je přesný postup? Zemlbába recept Jak dlouho a na jakou teplotu péct žemlovku? Co je to zemlbába a jaký je recept? Jak připravit luxusní nadýchanou žemlovku? Recept na Žemlovku v horkovzdušné fritéze Recept na Žemlovku v horkovzdušné fritéze

.

.

.

Líbil se vám Recept na Žemlovku v horkovzdušné fritéze? Tak mrkněte i na další naše články…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *