Kdo by nemiloval pořádný hovězí steak? Dnes se podíváme na Recept na Flank steak v horkovzdušné fritéze. Hovězí pupek patří mezi oblíbené části masa a my si dnes ukážeme, jak během pár minut vykouzlit opravdovou delikatesu 🥩
Co je to flank steak a pro koho je vhodný?
Kolik má flank steak kalorií a bílkovin?
Co vše budeme na recept potřebovat?
Jak pohlídat správnou propečenost steaku?
To a mnoho dalšího se dozvíte v dnešním receptu!
🍽 Recept na Flank steak v horkovzdušné fritéze
Obtížnost: jednoduché – 1/5
Čas přípravy: 1 minuta
Čas fritování: 10 minut
Počet porcí: 2
📝 Popis: Recept na Flank steak v horkovzdušné fritéze
Co je to flank steak?
Pokud vás zajímá, co znamená flank steak, tak si to hned vysvětlíme.
Flank steak je druh hovězího masa, který pochází ze spodních břišních svalů neboli z hovězího pupku.
Flank steak je oblíbený pro grilování či pečení v horkovzdušné fritéze, protože je tenký a tím pádem je i rychle hotový.
Má příjemnou chuť a je často marinován nebo naložen do kořeněné směsi, což mu dodává další rozměr chuti.
Tento druh masa se často používá pro přípravu pokrmů jako je fajita nebo steakové saláty.
Řezníci také jako český název používají označení „zrcátko“.
Pro koho je flank steak vhodný?
Pro všechny milovníky hovězího masa 🙏
U nás doma ho mají rády i naše děti, protože je jemný a jednoduše se konzumuje.
Doporučujeme ho krájet proti vláknům na tenké plátky, aby mohl být snadno rozžvýkán.
Pokud ho správně připravíte a naporcujete, tak je vhodný úplně pro všechny!
Kolik má flank steak bílkovin a kalorií?
Hovězí maso obecně je ceněné za svůj vysoký podíl bílkovin.
Konkrétně flank steak má ve 100 gramech suroviny až 28 gramů bílkovin, což je skutečně velké množství 💪
Pro představu je to téměř srovnatelná hodnota, jako mají kuřecí prsa, takže se jedná o skutečně velkou nálož proteinu.
Flank steak má dále ve 100 gramech cca 186 kalorií, což je super hodnota a mezi steaky se řadí mezi ty libovější, ale přesto se skvělou chutí.
Pokud vás tedy zajímá hubnutí, zdravý životní styl nebo fitness strava, tak tohle je rozhodně prima volba, protože se jedná skutečně o dietní steak.
Flank steak je také populární v Low Carb nebo Keto stravovacích stylech.
📋 Ingredience na Flank steak v horkovzdušné fritéze
- hovězí flank steak
- sůl
- pepř
- olivový olej
- petřzelka
- máslo
👩🍳 Postup: Recept na Flank steak v horkovzdušné fritéze
Pojďme se nyní podívat, jak udělat dobrý flank steak.
Postup je přitom tak jednoduchý a nemusíte být rozhodně žádný specialista.
- flank steak vybalíme a opláchneme vlažnou vodou
- potřeme lžičkou olivového oleje a necháme marinovat alespoň 30 minut
- horkovzdušnou fritézu předehřejeme na 200 stupňů po dobu 3 minut
- maso vložíme do košíku horkovzdušné fritézy a fritujeme na 200 °C
- pokud doma máte teploměr na maso, tak jej určitě použijte, protože tak dosáhnete dokonalého výsledku úplně bez práce a hlídání steaku
- my flank steak pečeme na vnitřní teplotu masa 60 °C, což odpovídá propečení medium
- pokud jej jíme sami bez dětí, tak mnohdy volíme i nižší vnitřní teplotu masa 55 °C, což je spíše medium-rare
- pokud teplotní sondu nemáte, tak doporučujeme péct 10 minut s tím, že v polovině času steak obrátíte
- jakmile je steak hotový dle vašich představ, tak jej vyndáme z koše HF a necháme 5 minut odpočívat pod alobalem, aby neztrácel tolik teplotu – my k němu v tuto chvíli dáváme pár hoblinek másla a trochu petrželky, aby natáhl nové chutě
- porcujeme asi na 5 až 10 mm plátky, aby se nám snáze konzumoval
- my nejčastěji solíme až ve chvíli, kdy máme steak takto nakrájený
- volitelně můžeme posypat dalším kořením
🤔 Poznámky k receptu
Jak dlouho a na jakou teplotu péct flank steak v horkovzdušné fritéze?
Nám se nejvíce osvědčila teplota 200 °C.
V tu chvíli je steak zvenku krásně opečený, ale uvnitř stále ještě dokonale šťavnatý.
Pokud jí steak i děti, tak pečeme 10 minut, což odpovídá stupni propečenosti medium.
Ve chvíli, kdy ho připravujeme jen pro dospěláky, tak jej připravujeme necelých 9 minut na medium-rare, že je uvnitř trošičku krvavější. Tak ho máme nejraději! 🤤
Jak poznat správnou propečenost steaku?
Odhad podle času může být fajn, ale pokud chcete mít úplně přesnou představu, tak doporučujeme teploměr na maso neboli teplotní sondu.
My používáme bezdrátovou teplotní sondu TESLA, která navíc spolupracuje s aplikací na mobilním telefonu a má dosah až 50 metrů, takže nemusíte stát v kuchyni a jen čekat…
Sondu jednoduše píchnete do masa a na displeji telefonu vidíte vnitřní teplotu masa a v jaké fázi propečení jste. Geniální! 😍
Jaké jsou stupně propečenosti steaku a při jaké vnitřní teplotě masa?
Níže jsou uvedeny teploty konkrétně pro flank steak, podle kterých si jednoduše připravíte dokonalý kus masa přesně podle vašich představ
- Rare – 52 °C
- Medium-Rare – 57 °C
- Medium – 63 °C
- Medium-Well – 68 °C
- Well Done – 74 °
Proč mám tuhý steak?
Flank steak může být tuhý, pokud není správně připraven nebo pokud je připravený nadměrným propečením.
Existuje několik faktorů, které mohou způsobit, že flank steak bude tuhý:
- Přepečení: Nejčastější příčinou tuhosti flank steaku je nadměrné grilování nebo příliš dlouhé pečení v horkovzdušné fritéze
- Nedostatečná marinace: Flank steak by měl být obvykle marinován alespoň půl hodiny, aby získal další chuť a aby byl měkký
- Špatné nakrájení: Flank steak by měl být nakrájen proti vláknům na tenké plátky po správném 5 minutovém odpočinku
- Kvalita masa: Starší nebo méně kvalitní kusy flank steaku mohou být tendenci být tužší
Aby byl flank steak měkký a chutný, je důležité dodržet správné postupy při jeho přípravě, včetně pečení na správnou teplotu a dobu…
Jaká je cena flank steaku?
Cena flank steaku se může lišit na základě zdroje a kvality masa.
Dá se zakoupit většinou od 250 nebo 300 Kč za kilogram.
Mnohdy jsou ceny ale i vyšší, protože mohou pocházet z BIO chovu či být plně „Grass fed“, což znamená, že zvířata jsou krmena trávou na pastvinách.
Lepší kousky se dají sehnat ale i kolem tisíce korun za kilogram.
Skutečně kvalitní kusy poznáte na první ochutnání, ale určitě nic nepokazíte ani tím, když si pořídíte běžný flank steak. I ten je totiž výborný 👌
🍟 Jaké jsou nejlepší přílohy a omáčky k flank steaku?
Mezi naše oblíbené přílohy k flank steaku patří jednoznačně tyto…
- Domácí křupavé hranolky: recept v horkovzdušné fritéze
- Recept: Americké brambory v horkovzdušné fritéze
- Recept: Batátové hranolky v horkovzdušné fritéze
- Recept na Růžičkovou kapustu v horkovzdušné fritéze
- Recept: Mrkvové hranolky v horkovzdušné fritéze
- Recept: Celerové hranolky z horkovzdušné fritézy
Některé z těchto příloh jsou také velmi dietní a vhodné pro nízkosacharidové a nízkokalorické stravování, takže jsou prospěšné při hubnutí.
A co se omáček a dipů týče, určitě můžeme začít klasikou jako je pikantní nebo BBQ omáčka, dále pak omáčka z modrého sýra, hříbková omáčka nebo různé druhy hořčice.
Pokud chcete trochu větší exotiku, tak zkuste například omáčky Chimichurri nebo Salsa verde.
Výběr omáčky závisí na osobních preferencích, takže se nebojte testovat pokaždé klidně jinou…
☝️ Závěrečné hodnocení: Recept na Flank steak v horkovzdušné fritéze
.
.
.
Líbil se vám Recept na Flank steak v horkovzdušné fritéze? Tak mrkněte i na další naše články…
- Recept na hovězí steak v horkovzdušné fritéze
- Recept na Steak z krkovice v horkovzdušné fritéze
- Recept na Bůček v horkovzdušné fritéze
- Recept na Smash burger v horkovzdušné fritéze
- Recept na Vepřovou panenku v horkovzdušné fritéze
- Recept na Játrové špízy v horkovzdušné fritéze
- Recept na Játra v horkovzdušné fritéze