Recept na Játra v horkovzdušné fritéze

Jednoduché a přitom luxusní. Recept na Játra v horkovzdušné fritéze je tu! Někdo je miluje, někdo nenavádí. My naštěstí patříme do té první skupiny, protože pro nás jsou játra opravdovou lahůdkou.

Dnešní recept můžete aplikovat na různé druhy jater, jako jsou kuřecí, krůtí, vepřová či hovězí.

Postup máme vyzkoušený na všechny uvedené druhy a funguje vždy perfektně 🙏

Jak připravit játra v horkovzdušné fritéze?

Jaké budeme potřebovat ingredience?

Jsou játra zdravá a jaké mají výhody?

To a mnoho dalšího se dozvíte v dnešním receptu!

🍽 Recept na Játra v horkovzdušné fritéze

Obtížnost: jednoduché – 1/5

Čas přípravy: 1 minuta

Čas fritování: 15 minut

Počet porcí: 4

📝 Popis: Recept na Játra v horkovzdušné fritéze

Lze připravit játra v horkovzdušné fritéze?

Ano, a jsou perfektní.

Minimum práce, žádná příprava. Takhle máme vaření nejraději 😍

Když nevíme co, tak tohle je vždycky naše záchrana a celá rodina si náramně pochutná.

Játra v horkovzdušné recepty patří mezi naše TOP recepty, přestože to je opravdová rychlovka…

Co jsou to játra a jdou zdravá?

Játra jsou částí zvířecích orgánů a jsou také samozřejmě konzumovány jako jídlo.

Pokud jde o zdravost jater, jsou považována za zdravou volbu, pokud jsou připraveny a konzumovány s rozumem a v rámci vyvážené stravy.

U jater obecně platí, že nadměrná konzumace by mohla znamenat nadbytečný příjem vitamínu A, který může mít negativní dopady na zdraví.

Je tedy důležité jíst játra v rozumném množství a začlenit je do vyvážené stravy spolu s různými dalšími potravinami.

Jaké mají játra zdravotní benefity?

Játra jsou bohatým zdrojem živin, jako jsou bílkoviny, vitamíny (zejména vitamín A) a minerály (železo).

Jsou nízkokalorická a nízkotučná, což je pro mnoho lidí zajímavé z dietního hlediska.

Oblibu si získávají především u aktivních jedinců či třeba ve stravovacích stylech, jako je Low Carb či Keto.

Krůtí játra jsou obvykle méně tučná než některé jiné druhy, jako jsou vepřová játra, což může být výhodou pro ty, kteří se snaží o snížení příjmu tuku.

Pokud se chcete o prospěšnosti jater dozvědět více, mrkněte na článek „Játra: Odpad nebo superpotravina?

Co udělat z jater?

Možností je více, ale my je máme nejraději jen tak jako steak nebo prostě celé kousky.

Dáváme si tedy plátek z horkovzdušné fritézy, který je nejen chutný, ale i jeho struktura nám vyhovuje nejvíce, jelikož jsou strany lehce vypečené, ale vnitřek zůstává krásně jemný.

Pokud tedy váháte, co vykouzlit, tak za nás je steak jasná volba!

Prostě nejlepší recept na játra… 😍

📋 Ingredience na Játra v horkovzdušné fritéze

  • játra – 600 g
  • sůl
  • pepř

👩‍🍳 Postup: Recept na Játra v horkovzdušné fritéze

  • začneme předehřátím horkovzdušné fritézy na 185 °C po dobu 3 minut
  • játra důkladně omyjeme a dle velikosti a druhu jater naporcujeme na stejně velké díly
  • můžete je naklepat paličkou na maso, abyste dosáhli porce s rovnoměrnou výškou masa, my to však často ani neděláme a necháme je vytvarované tak jak jsou…
  • aby se nám játra nepřichytila a následně netrhala, tak pomažeme koš horkovzdušné fritézy trochou másla nebo ghee
  • vložíme do koše HF a fritujeme 15 minut na 185 °C s tím, že v polovině času maso obrátíme
  • jakmile jsou propečená dle vašich představ, tak můžeme podávat
  • my je vždy osolíme a opepříme až když jsou hotová, protože by se mohlo stát, že při kořenění před fritováním by se mohla játra více zatáhnout a ztvrdnout

🤔 Poznámky k receptu

Jak dlouho a na jakou teplotu dělat játra v horkovzdušné fritéze?

Pojďme se společně podívat na to, jak správně připravit játra v horkovzdušné fritéze.

Nám se nejvíce osvědčila teplota 185 °C a čas 15 minut.

To je totiž poměrně univerzální hodnota pro všechny druhy jater – krůtí, kuřecí, vepřová nebo třeba hovězí.

Za tuto dobu dosáhnete krásně opečeného vnějšku s tím, že vnitřní část jater zůstane krásně jemná jako „máslíčko“.

Samozřejmě zde bude záležet i na vašich osobních preferencích, velikosti jednotlivých jater a výkonu horkovzdušné fritézy.

Měla by se játra před vařením namáčet?

Mohou a nemusí.

Namáčení v mléku je oblíbené ze dvou hlavních důvodů – může odstranit případnou hořkost a dodává šťavnatost.

Upřímně ale říkáme, že my játra nemáčíme, protože jsme nepozorovali v podstatě žádné rozdíly.

Pokud tedy připravíte játra dle našeho postupu, tak se nemusíte bát, že by nebyla dokonalá…

Jaké další koření použít na játra?

Kromě našeho oblíbeného pepře a soli můžete zkusit i jiné druhy koření, které dodají další chuť.

Vyzkoušejte uzenou papriku, kari koření, sušený česnek nebo chilli koření pro pikantní játra.

Všechny tyto varianty máme vyzkoušené a jsou moc prima.

🥓 Jaké jsou vhodné přílohy k játrům?

Játra si občas nakrájíme na malé kousky a jen tak zobeme, ale většinou si na nich rádi pošmákneme s některou z níže uvedených příloh z horkovzdušné fritézy

☝️ Závěrečné hodnocení: Recept na Játra v horkovzdušné fritéze

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 5/5

  • játra v horkovzdušné fritéze jsou velmi jednoduchý a rychlý recept
  • recept je vhodný pro různé druhy jater – krůtí, kuřecí, hovězí i vepřová
  • čas 15 minut a teplota 185 °C je za nás ideální, ale bude záležet i na vašich osobních preferencích, velikosti jednotlivých jater a výkonu horkovzdušné fritézy
  • budete potřebovat jen minimum ingrediencí – pouze játra a koření
  • játra jsou zdraví prospěšná – obsahují mnoho vitamínů, minerálů a bílkovin
  • přestože lze játra v horkovzdušné fritéze připravit několika způsoby, tak my máme nejraději formou steaku nebo celého kusu bez krájení

Recept na Játra v horkovzdušné fritézeJde připravit játra v horkovzdušné fritéze? Játra horkovzdušná fritéza Jsou játra zdravá a jaké mají výhody? Kdy jíst játra a pro koho jsou vhodná? Jak nejlépe připravit játra? Recept na Játra v horkovzdušné fritézeJak udělat nejlepší játra a musím je namočit v mléce?

.

.

.

Líbil se vám Recept na Játra v horkovzdušné fritéze? Tak mrkněte i na další naše články…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *