Hranolky všeho druhu milujeme, a proto nás dnes čeká – Recept: Batátové hranolky v horkovzdušné fritéze!
Batáty, chcete li sladké brambory, jsou velmi oblíbené po celém světě.
My jsme taktéž jejich velcí fanoušci, a proto zde tento recept na hranolky nesmí chybět.
Recept – Batátové hranolky v horkovzdušné fritéze
👩🔬 Obtížnost: jednoduchá – 2/5
⏳ Čas přípravy: 5 minut
⏱ Čas fritování: 20 minut
🍽 Počet porcí: 4
Popis receptu
Batátové hranolky jsou mírně nasládlé a velmi chutné.
Jedná se o zdravou a opět velmi jednoduchou pochoutku.
Můžete je chroupat jen tak, nebo se hodí výborně třeba jako příloha ke steaku.
Pochoutky z těchto sladkých brambor milují zejména příznivci lowcarb stravování pro jejich skvělé vlastnosti.
📋 Ingredience
- Batáty
- himalájská sůl
- pepř
- olivový olej
- volitelně koření dle vlastních chutí, např. uzená paprika, provensálské bylinky, chilli
👩🍳 Postup receptu
- nejprve si oškrábeme batáty od slupky
- nakrájíme si požadované hranolky – my hranolky už nepřipravujeme jinak, než tímto jednoduchým vlnkovým kráječem za pár korun
- do mísy si nalijeme olivový olej, který promícháme s kořením
- hranolky ve směsi důkladně promícháme
- předehřejeme si fritézu alespoň na 1 minutu (tip: přečtěte si několik našich doporučení a triků na používání horkovzdušné fritézy)
- hranolky vložíme do košíku a pečeme při 200 °C cca 15 – 20 minut
- během fritování několikrát vysuneme košík a zatřepeme s ním, aby se hranolky hezky propekly dokřupava
🤔 Poznámky k receptu
Ačkoliv my máme obecně hranolky nejraději jen se solí a pepřem, tak se nebojte experimentovat.
K nasládlé chuti batátů se skvěle hodí i lehce pikantní koření.
Chutě batátových hranolek skvěle hrají například s avokádovým guacamole (tip: jak skladovat polovinu nevyužitého avokáda)
Výborné jsou samozřejmě i s kečupem, nebo s oblíbenou omáčkou.
☝️ Závěrečné hodnocení receptu – Batátové hranolky v horkovzdušné fritéze
- vynikající pochoutka ze sladkých brambor
- batáty jsou celkově zdravější, výživnější a obecně prospěšnější než-li brambory klasické
- doporučujeme vyzkoušet i ochutit pikantnějším kořením
.
.
.
.
.