A je to tady, tolik žádaná a přitom tak jednoduchá záležitost – Domácí křupavé hranolky: recept v horkovzdušné fritéze právě teď!
To jak si připravit zdravé hranolky v horkovzdušné fritéze bez smažení v oleji není totiž žádná věda.
Jsou pekelně dobré, návykové, zlatavé a křupavé!
A tohle přesně od hranolek očekáváš a chceš!
Jak na domácí křupavé hranolky tedy vyzrát? Pojďme si ten fígl spolu ukázat.
Recept – Domácí křupavé hranolky v horkovzdušné fritéze
👩🔬 Obtížnost: jednoduché – 2/5
⏳ Čas přípravy: 10 minut
⏱ Čas fritování: 15 – 20 minut
🍽 Počet porcí: 2
Popis receptu
Hranolky, které jsou zdravé a fit, zároveň i chutné a perfektně křupavé.
O tom, že klasicky připravené, v oleji utopené hranolky jsou velmi nezdravou záležitostí všichni asi moc dobře víme.
Nejedná se opravdu o nic tělu prospěšného a užitečného.
Na rozdíl od domácích hranolek, které jsou připravené horkým vzduchem a s kvalitním tukem.
Ty můžeme konzumovat totiž bez výčitek a bolení břicha třeba každý den.
📋 Ingredience
- 500 g brambor (varný typ B, C, super jsou i s červenou slupkou)
- 2 ČL octa
- 5 PL kvalitního olivového oleje
- volitelně: himalájská sůl, pepř, uzená paprika, selské koření na brambory
👩🍳 Postup receptu na hranolky v horkovzdušné fritéze
- nejprve si oloupeme brambory, pokud mají hezkou slupku, tak můžeme pořádně očistit a nechat
- co u nás doma nesmí chybět je vlnkový kráječ na zeleninu, díky němuž připravíme krásné hranolky
- Tento kráječ stojí opravdu pár korun a udělá moc pěknou parádu
- nakrájíme tedy brambory na stejně velké hranolky
- ty pak vložíme do mísy s ledovou vodou, přidáme 2 ČL octa a zamícháme
- takto naložené je necháme minimálně 30 minut
- poté hranolky scedíme a vysypeme na utěrku, kterou je co nejvíc vysušíme
- tento krok opravdu nevynechejte, zaručí nám to tu parádní a tolik chtěnou křupavost
- v míse si smícháme olivový olej s cca 1 ČL soli, pepře, a volitelně kořením
- my přidáváme rádi uzenou papriku nebo selské koření na brambory, ale to je už na vaší chuti
- ve směsi důkladně promícháme hranolky a předehřejeme si na 1 minutu horkovzdušnou fritézu (tip: přečtěte si několik našich doporučení a triků na používání horkovzdušné fritézy)
- podle velikosti vašeho fritovacího košíku nasypeme hranolky a fritujeme při 200 °C na cca 15 minut
- dle velikosti vašeho fritovacího koše zvolte, zdali je uděláte najednou či rozdělíte
- raději si udělejte 2 várky abyste zbytečně nepřeplnily fritovací košík a předešli jste tak nepropečení některých kousků
- my jsme cca 3x fritovací košík vytáhli a hranolky protřepali
- díky tomu byly opravdu rovnoměrně krásně křupavé a zlatavé
- na závěr můžete ještě dosolit a servírovat
🤔 Poznámky k receptu
Vlnkový kráječ na zeleninu je bezvadná a bezpečná Montessori pomůcka, kterou děti milují a mohou se zapojit do krájení zeleniny.
Z vlastních zkušeností a referencí našich známých můžeme říct, že děti díky vlnkovým tvarům si opravdu s větší chutí na zelenině pochutnávají.
Navíc je to parádní způsob, jak například těm nejmenším neklouže okurka tolik z ručky.
K hranolkům si samozřejmě klidně dejte oblíbený kečup, dip, či majonézu.
🍟 Kráječ na hranolky Tescoma Handy
Pokud si chcete práci ale ještě o chlup ulehčit a mít hranolky o kousek dokonalejší, tak existuje další parádní kráječ na hranolky!
Ten je vynikající pro snadné a rychlé krájení velkých i malých hranolků (o velikostech 10×10 mm a 13×13 mm) ze syrových brambor.
Tuto vychytávku rozhodně doporučujeme a pokud jste milovníci hranolek, tak se vám doma určitě neztratí.
☝️ Závěrečné hodnocení receptu – Domácí křupavé hranolky: recept v horkovzdušné fritéze
- za nás prostě vynikající domácí křupavé hranolky
- barva je zlatavá a povrch akorát tak křupavý
- uvnitř jsou vláčné a pochutná si na nich celá rodina
.
.
.
.
.