Klasické bramboráky jsou skvělou záležitostí, ale zkuste toto – recept na rokolicové placičky s květákem v horkovzdušné fritéze!
Není to ani bramborák, ale ani nějaká fádní suchá placka.
Je to nabombená vláčná placička chutí z brokolice, květáku a dalších super přísad.
Recept – Brokolicové placičky s květákem v horkovzdušné fritéze
👩🔬 Obtížnost: jednoduché – 3/5
⏳ Čas přípravy: 15 minut
⏱ Čas fritování: 10 – 12 minut
🍽 Počet porcí: 8 placiček
Popis receptu
Tyhle placičky jsme si totálně zamilovali.
Jsou plné chutí, jsou vláčné a moc dobré.
Klasické bramboráčky nebo zelňáčky miluju, ale tohle je favorit šlapající jím na paty.
Navíc žádné topení chutí v oleji, ale zdravá příprava v horkovzdušné fritéze.
📋 Ingredience
- 1/2 brokolice a 1/4 květáku (dohromady cca 430 g)
- 160 g ovesné mouky (namleté jemné ovesné vločky)
- 2 vejce
- 60 g slaniny, či kvalitní šunky
- 1 lahůdková jarní cibulka
- 160 ml mléka
- 1/2 ČL himalájské soli
- 1/2 ČL pepře
- Ghí na potření placiček
- 2 PL strouhaného parmezánu
- 1PL strouhaného čedaru
👩🍳 Postup receptu
- nejprve si očistíme a natrháme na jednotlivé růžičky brokolici s květákem
- poté je buď nastrouháme, či si pomůžeme mixérem a nasekáme na drobnou rýži (my jsme spokojení na sekání zeleniny s tímto multifunkčním mixérem)
- vložíme do velké mísy, do které postupně budeme přidávat suroviny
- nameleme si ovesné vločky na mouku (opět využíváme tento mixér, pouze zaměníme velkou sekací nádobu za mlýnek na kávu)
- přidáme do mísy mouku, vejce, himalájskou sůl, pepř a průběžně promícháváme
- přidáme nadrobno nakrájenou slaninu a jarní cibulku
- přisypeme strouhaný parmezán a my jsme měli i čedar a moc hezky to ozvláštnil
- zalijeme mlékem a propracujeme v těsto
- pokud by se vám zdálo těsto stále hodně sypké, mohli jste mít menší vejce, či větší brokolici s květákem a nebojte se ještě trochu přilít mléka
- necháme těsto cca 10 minut odpočinout
- předehřejeme si 1 minutu fritovací košík vyložený pečícím papírem (tip: přečtěte si několik našich doporučení a triků na používání horkovzdušné fritézy)
- v ruce vytvarujeme placičky, vložíme do fritézy, potřeme trochou Ghí a pečeme při 180 °C cca 5 minut z každé strany
🤔 Poznámky k receptu
Pokud máte rádi sýrovou chuť, nebojte se do těsta přidat více strouhaného sýru (např. goudu, ementál aj.)
Placičky před samotným fritováním potíráme pomocí mašlovačky Ghíčkem, výbornou chuť může dodat třeba i sádlo.
Pokud nemáte brokolici i květák, zkuste placičky pouze z jednoho, mělo by to vyjít. 🙂
Zkuste k plackám vytvořit dip. U nás vede Lučina s řeckým jogurtem, sůl, pepř a pažitka. Pokud máte rádi česnek, nebojte se ho použít nejen do dipu, ale i do samotného těsta!
☝️ Závěrečné hodnocení receptu – Brokolicové placičky s květákem v horkovzdušné fritéze
- skvělé fit placičky, které zasytí
- placičky všeho druhu milují děti, třeba si zamilují i tyto z brokolice a květáku
- za nás můžeme doporučit i na cesty jako bezva svačinku
.
.
.
.
.