Pokud jste na něj už nedočkavě čekali, tak tady je – Recept: Americké brambory v horkovzdušné fritéze právě teď!
Jak udělat křupavé americké brambory?
Zdravá a jednoduchá příprava amerických brambor opravdu jde, a my vám to dokážeme.
Recept – Americké brambory v horkovzdušné fritéze
👩🔬 Obtížnost: jednoduchá – 2/5
⏳ Čas přípravy: 10 minut
⏱ Čas fritování: 15 minut
🍽 Počet porcí: dle množství brambor
Popis receptu
Americké brambory jsou vlastně bramborové klínky, které určitě milujete stejně jako my.
My osobně nejsme ale rozhodně příznivci těch v oleji smažených a těžce stravitelných.
Naopak zdravé americké brambory připravené horkým vzduchem bez oleje v naší domácnosti vedou na plné čáře.
📋 Ingredience
- brambory
- olivový olej
- himalájská sůl
- pepř
- volitelně – selské koření na brambory, koření na americké brambory, uzená paprika aj.
👩🍳 Postup receptu
- podle „vizáže“ vašich brambor můžete volit se slupkou či bez
- nakrájíme si brambory na podobně velké měsíčky a dáme vařit do vody se solí
- brambory si předvaříme cca na 10 minut, dle velikosti vašich klínků – pokud děláte slabší a menší, tak postačí třeba jen 8 minut
- poté je nasypeme na suchou utěrku a vysušíme přebytečnou vodu
- do mísy si smícháme olivový olej s libovolným kořením a brambory ve směsi promícháme
- předehřejeme si fritézu alespoň na 1 minutu (tip: přečtěte si několik našich doporučení a triků na používání horkovzdušné fritézy)
- vložíme do fritovacího košíku a pečeme při 200 °C cca 15 minut
- během fritování alespoň jednou košíkem zatřepeme, či klínky obrátíme
- doporučujeme zbytečně nepřeplňovat košík, aby byly opravdu křupavé a všude rovnoměrně propečené
- pokud máte amerických brambor více, tak raději udělejte dvě až více várek
🤔 Poznámky k receptu
U amerických brambor rozhodně můžete experimentovat s chutí a kořením.
Někdo si libuje v klasice a sází na sůl a pepř, jiný zase přidá česnek, rozmarýn či tymián.
Nám osobně nejvíc chutná směs na selské brambory, tam je zkrátka vše, co máme rádi a doporučujeme vyzkoušet.
K americkým bramborům se samozřejmě hodí oblíbený kečup, omáčka, nebo dip.
Nejčastěji se jedná o přílohu k masu, osobně si rádi přidáme i k anglické snídani.
☝️ Závěrečné hodnocení receptu – Americké brambory v horkovzdušné fritéze
- jednoduchá a rychlá příprava amerických brambor
- zdravá verze bez smažení v oleji
- křupavá kůrčička a šťavnatý vnitřek
- vynikající chuť
.
.
.
.
.