Dneska bude maso! Recept na hovězí steak v horkovzdušné fritéze je tu… Vybrali jsme si Vysoký roštěnec neboli Rib eye steak.
Jak připravit ten nejlepší steak?
Proč je Rib eye steak vhodný do horkovzdušné fritézy?
Jak na ideální propečenost steaku?
To a mnoho dalšího se dozvíte v dnešním receptu!
🍽 Recept na hovězí steak v horkovzdušné fritéze
Obtížnost: jednoduché – 1/5
Čas přípravy: 2 minuty
Čas fritování: 16 minut
Počet porcí: 2
📝 Popis: Recept na hovězí steak v horkovzdušné fritéze
Steak z Vysokého roštěnce neboli anglicky Rib eye steak je v horkovzdušné fritéze neuvěřitelně snadný.
Jedná se o dokonalý způsob, jak připravit chutnou večeři či oběd.
Steak je hotový a dokonale propečený za pár minut, takže už ho nebudete chtít připravovat jinak!
Příprava šťavnatého steaku v horkovzdušné fritéze je nejen snadná, ale vyžaduje jen minimum surovin.
Tak jdeme na to!
📋 Ingredience na Recept na hovězí steak v horkovzdušné fritéze
- steak z vysokého roštěnce
- olivový olej
- sůl
- pepř
- máslo
Jaké jsou stupně propečenosti steaku?
Pojďme si v krátkosti ukázat, jaké máme možnosti při dělaní steaků.
Zřejmě nejpopulárnějším a nejčastěji konzumovaným je Medium, tedy zlatá střední cesta…
Nejpřesnější metodou je měření vnitřní teploty steaku pomocí teploměru, který je spolehlivý a velmi dostupný.
Rare:
Zvenčí lehce opečený s jasně červeným středem. Střed je mírně chladný.
Vnitřní teplota steaku: 50 až 55 °C
Medium rare:
Na povrchu opečený, střed má červenou barvu, mírně tužší než rare.
Vnitřní teplota steaku: 55 až 60 °C
Medium:
Steak je pevný s růžovým středem.
Vnitřní teplota steaku: 60 až 65 °C
Medium well done:
Steak má jen malý podíl růžové barvy ve středu.
Vnitřní teplota steaku: 65 až 70 °C
Well done:
Zvenku velmi opečený, uvnitř žádná růžová barva a již velmi pevné maso.
Vnitřní teplota steaku: 70 a více °C
Jak dlouho a proč nechat steak po upečení odpočinout?
Po upečení je vždy nejlepší steak nechat odpočinout, aby se šťáva znovu rozdělila do masa.
Steak položte na prkénko a klidně přikryjte kusem fólie či alobalu, aby se neztratilo příliš mnoho tepla.
Doba odpočinku by měla být cca 5 minut na každý centimetr tloušťky.
Silnější steak bude potřebovat více času na odpočinek než tenčí steak.
Nic ale nezkazíte, když steak necháte jednoduše odpočinout 5 až 10 minut.
Je hovězí steak dietní a kolik má kalorií?
Výživové hodnoty na 100 gramů
- Energetická hodnota: 185 kcal / 776 kJ
- Bílkoviny: 20,1 g
- Sacharidy: 0 g
- Tuky: 11,7 g
Jaké mají hovězí maso zdravotní výhody a účinky?
Konzumace hovězího masa má mnoho výhod, a navíc skvěle chutná a je univerzální volbou v kuchyni.
Ale ne každý si uvědomuje, jak důležitý je pro zdravou a vyváženou stravu.
Podívejte se na následující seznam důvodů, proč by hovězí maso mělo 100% zůstat ve vašem jídelníčku.
- hovězí maso je přirozeně bohaté na bílkoviny, které napomáhají růstu a regeneraci svalové hmoty
- dodává železo a čtyři základní vitaminy – niacin, riboflavin, vitaminy B6 a B12, které pomáhají snižovat únavu a vyčerpání
- hovězí maso poskytuje osm základních vitamínů a minerálů, které podporují dobré zdraví a pohodu
- je bohatým zdrojem zinku, který podporuje kvalitu vlasů, nehtů a pokožky
- zinek také podporuje kognitivní funkce, plodnost, reprodukci a přispívá k udržení hladiny testosteronu v krvi
- hovězí maso je zdrojem železa, které napomáhá fungování imunitního systému
👩🍳 Postup: Recept na hovězí steak v horkovzdušné fritéze
- začneme předehřátím horkovzdušné fritézy na 190 °C
- tip: přečtěte si několik našich doporučení a triků na používání horkovzdušné fritézy
- steak lehce potřete olivovým olejem z obou stran
- případně bude stačit jedno stříknutí olivovým olejem ve spreji
- ten je neskutečně praktický a jeho dávkování je snadné a díky tomu to s olejem nikdy nepřeženete!
- poté jej jednoduše osolte a opepřete
- dělejte při teplotě 190 °C cca 8 minut z každé strany
- čas si upravte a vylaďte podle toho, jakou propečenost steaku preferujete
- před podáváním nechte steak 5-10 minut odležet
- navrch dejte kousek másla a ještě špetku soli, abyste krásně steak zjemnili a dodali mu finální šmrnc
🤔 Poznámky k receptu
Protože každý má oblíbenou chuť steaku, můžete tento recept snadno změnit a přidat další koření.
My už moc neexperimentujeme, protože jsme před časem objevili tuto dokonalou směs koření na steak.
A už asi nikdy nechceme nic jiného… takhle skvělé toto koření je!
🥩 Jaké přílohy použít ke steaku?
Když už máme dokonale připravený Rib eye steak, tak co tedy k němu?
Přílohu ke steaku si samozřejmě také připravíme v horkovzdušné fritéze…
- Domácí křupavé hranolky: recept v horkovzdušné fritéze
- Recept: Americké brambory v horkovzdušné fritéze
- Recept: Batátové hranolky v horkovzdušné fritéze
- Recept na Růžičkovou kapustu v horkovzdušné fritéze
- Recept: Mrkvové hranolky v horkovzdušné fritéze
- Recept: Celerové hranolky z horkovzdušné fritézy
Tyto přílohy jsou vhodné jak pro klasickou stravu, tak i pro nízkosacharidové stravování jako je Low Carb, Keto, Paleo a další.
Jak je vidět, na chuť si přijde každý!
☝️ Závěrečné hodnocení: Recept na hovězí steak v horkovzdušné fritéze
Líbil se vám Recept na hovězí steak v horkovzdušné fritéze? Tak mrkněte i na další…
- Recept na Řízek v horkovzdušné fritéze
- Recept na Steak z krkovice v horkovzdušné fritéze
- Špíz z horkovzdušné fritézy: recept z vepřové panenky se slaninou
- Recept na Kuřecí paličky v horkovzdušné fritéze s americkými brambory a brokolicí
- Vepřová žebra: recept v horkovzdušné fritéze s brambory a hráškem
- Recept na celé kuře v horkovzdušné fritéze