K létu bezpochyby patří grilování dobrého jídla, a tak pro vás dnes máme Špíz z horkovzdušné fritézy: recept z vepřové panenky se slaninou!
Špízy jsou totiž naprosto skvělé v tom, že si je můžete hezky poskládat podle sebe.
My jsme zvolili ingredience, které spolu hrají neskutečnou symfonii a v ústech nastane exploze chutí.
Tak jdeme na to!
Recept – Špíz z horkovzdušné fritézy z vepřové panenky se slaninou
👩🔬 Obtížnost: středně složitá – 3/5
⏳ Čas přípravy: 10 minut
⏱ Čas fritování: 10 – 12 minut
🍽 Počet porcí: 6 ks
Popis receptu
Jedná se opravdu variabilní recept, který si lze podle vašich chutí upravovat.
My speciálně tuhle skladbu špízů ale naprosto milujeme a doporučujeme vyzkoušet.
V horkovzdušné fritéze jsou špízy opravdu velmi rychle hotové a vždy s nimi sklízíme milé ohlasy i od návštěv.
Hraje zde krásně roli slanina, která dodá masu šťavnatost a červená cibulka dodá specifickou chuť.
📋 Ingredience
- 500 – 600 g vepřové panenky
- několik plátků slaniny
- 1 ks červené papriky
- 1 ks žluté papriky
- 1 ks červené cibule
- 1 menší cuketa
- olivový olej
- himalájská sůl
- pepř
- uzená paprika
👩🍳 Postup receptu
- jako první si připravíme jednoduchou marinádu
- do středně velké mísy si nalijeme přiměřeně olivového oleje a rozmícháme v něm sůl, pepř a uzenou papriku
- následně si omyjeme a očistíme vepřovou panenku
- nakrájíme jí na jednotlivé kousky, vložíme do marinády a čistýma rukama do nich marinádu vmasírujeme
- dále přidáme na kousky pokrájené papriky, cuketu a cibuli
- vše v marinádě promícháme opět ideálně rukama a necháme pár hodin (minimálně 1 hodinu) odležet v lednici
- určitě tuhle část nepodceňte, aby bylo maso krásně šťavnaté, klidně si to předpřipravte a nechte uležet přes noc
- pak si připravte plátky slaniny a jednotlivé kousíčky masa v ní zabalte a napíchněte na špejli
- a teď už jen napichovat postupně všechny suroviny
- můžete například začít masem ve slanině, potom dát cibuli, papriku, maso, cuketu, a tak dále…
- předehřejte si fritézu min. na 1 minutu (tip: přečtěte si několik našich doporučení a triků na používání horkovzdušné fritézy)
- vložte špízy a pečte na 180 °C cca 6 minut z jedné strany a 6 z druhé
- toto bude opět záležet na velikosti vašich kousků na špízu, ale propečení se pozná okem dobře, popřípadě si vyndejte kousek masa a rozřízněte
- nezapomeňte, že vepřová panenka se snadno vysuší, takže v horkovzdušné fritéze by k vysušení mohlo dojít dřív než v klasické troubě
🤔 Poznámky k receptu
Na špíz si samozřejmě můžete přidat cokoliv máte rádi vy.
My máme tuhle variaci chutí asi nejraději a je to naše oblíbená klasika.
Nezapomeňte si před chystáním špízů změřit a popřípadě zkrátit špejli dle velikosti vašeho fritovacího košíku.
Jako přílohu můžete zvolit například křupavé hranolky z horkovzdušné fritézy.
☝️ Závěrečné hodnocení receptu – Špíz z horkovzdušné fritézy z vepřové panenky se slaninou
- jednoduché a rychlé plnohodnotné jídlo
- velmi chutné spojení chutí
- šťavnaté maso díky obalení ve slanině
.
.
.