Dneska nás čeká opravdová pecka. Recept na Řízek v horkovzdušné fritéze je tu! Pokud hledáte postup na krásně křehké, chutné a prostě ty nejlepší řízky na světě, tak jste tu dneska správně!
Jak jde dohromady recept na řízek a horkovzdušná fritéza?
Proč je smažení v horkovzdušné fritéze vhodné a recept je zdravější?
Jaký je postup a které druhy řízků lze takto připravit?
To a mnohem více se dozvíte v dnešním receptu!
🍽 Recept na Řízek v horkovzdušné fritéze
Obtížnost: jednoduché – 2/5
Čas přípravy: 5 minuty
Čas fritování: 20 minut
Počet porcí: 2
📝 Popis: Recept na Řízek v horkovzdušné fritéze
Řízek patří mezi nejoblíbenější české pokrmy s opravdu dlouhou tradicí.
Každý ho miluje, a dnes si ukážeme, jak ho můžete připravit v horkovzdušné fritéze tak, že bude stejně chutný, ale dokonce i o něco zdravější.
Klasické smažení na sádle či oleji může totiž vést k tomu, že řízek obsahuje až přilož velké množství tuku a tím pádem i kalorií.
Pokud se snažíte udržet si postavu nebo dokonce hubnout, a přesto se neochudit a takovou dobrotu, jako je řízek, tak toto je dobrá volba.
Super chuť, jednoduchá příprava a zdravé provedení? To zní jako super kombinace!
Jaká mouka je vhodná na obalování řízků?
U nás jasně vede polohrubá mouka.
Hladká je totiž až moc jemná a lepí se na vajíčko, což znamená, že nám nevznikají tak pěkné vrstvy, ale spíše se vejce s hladkou moukou smíchají v jednu směs, což nechceme.
Pamatujte i na to, že polohrubá mouka je lepším podkladem i pro strouhanku.
Jaké jsou druhy řízků a z jakého masa je lze připravit?
Druhů řízků je celá řada, nejznámější a nejčastěji připravované jsou zřejmě kuřecí a vepřové.
Nicméně se dělají i z mnoha dalších druhů masa, jako je telecí.
Řízky mohou být dokonce i v rámci jednoho druhu masa vyrobeny i z různých částí, takže se kuřecí mohou dělat například z prsou nebo stehen.
Vepřové pak připravujeme z kotlety, kýty nebo třeba ty nejpopulárnější z krkovice.
A jasně, nalezneme i další druhy dle původu a způsobu zpracování, jako jsou Savojský, Holandský, Sekaný a další druhy řízků.
Jak udělat nejlepší trojobal na řízek?
Mouka, vejce, strouhanka – trojobal a jeho chuť je naprosto zásadní při přípravě řízků.
Maso na řízek se postupně obalí v polohrubé mouce, rozšlehaném syrovém vajíčku a strouhance.
Někdo přidává do směsi i různé koření či bylinky, ale není to vždy nutné nebo žádoucí.
My jsme naopak milovníci klasiky, takže ho nijak „nevylepšujeme“, protože takhle už nejlepší prostě je…
📋 Ingredience na Řízek v horkovzdušné fritéze
- maso (kuřecí, vepřové, telecí)
- vejce
- polohrubá mouka
- strouhanka
- sůl, pepř
- olej ve spreji
👩🍳 Postup receptu
- začneme předehřátím horkovzdušné fritézy na 180 °C
- tip: přečtěte si několik našich doporučení a triků na používání horkovzdušné fritézy
- maso lehce naklepeme a obalíme v trojobalu
- dneska jsme použili kuřecí prsní maso
- trojobal se skládá z vejce, polohrubé mouky a strouhanky
- jakmile máme obaleno můžeme vložit do košíku horkovzdušné fritézy
- zde ještě stříkneme z obou stran olejem ve spreji
- ten je praktický a díky dávce stříknutím použijete jen naprosté minimum oleje
- jedná se tedy o jednoduchou a zdravou přípravu
- jak dlouho smažit řízek? Dle mé zkušenosti je nejlepší 10 minut z každé strany
- celkový čas smažení řízku je tedy 20 minut na 180 °C
🤔 Poznámky k receptu
Kromě klasického trojobalu lze použít další alternativy, které jsou vhodné třeba při hubnutí či fitness stravování, kdy se používá směs z drcených lupínků corn flakes a další alternativy strouhanky.
Určité lze místo oleje ve spreji použít i máslo či sádlo aplikované mašlovačkou.
Tímto způsobem se totiž dostane tuk všude, kam potřebujete a řízek bude mít krásně zlatavou barvu.
Pokud se ptáte, jak naložit maso na řízky, tak vás potěším. Není to vůbec třeba.
Maso z horkovzdušné fritézy je totiž krásně šťavnaté a opravdu chutné!
🍟 Jaké jsou možné přílohy k řízku?
My u nás přílohy k řízku poctivě střídáme dle toho, na co je zrovna chuť.
Jaké tři přílohy připravené v horkovzdušné fritéze máme k řízku nejraději?
- Domácí křupavé hranolky: recept v horkovzdušné fritéze
- Brambory Grenaille v horkovzdušné fritéze
- Americké brambory v horkovzdušné fritéze
Všechny tři jsou naprosto perfektní a hodí se dokonale!
Hranolky či brambory jsou základ a občas si dopřejeme bramborový salát nebo i tento fantastický Dýňový salát.
Možná to na první pohled nezní úplně extra, ale garantuji vám, že budete příjemně překvapeni!
☝️Závěrečné hodnocení receptu na Řízek v horkovzdušné fritéze
.
.
.
.
.
Líbil se vám Recept na Řízek v horkovzdušné fritéze? Tak mrkněte i na další…
- Recept na Steak z krkovice v horkovzdušné fritéze
- Recept na Smažený sýr v horkovzdušné fritéze
- Horkovzdušná fritéza – tipy a triky při používání
- Recept na celé kuře v horkovzdušné fritéze
- Recept: Kuřecí prsa v horkovzdušné fritéze
- Vinná klobása v horkovzdušné fritéze
- Recept: Kuřecí špízy v horkovzdušné fritéze