Recept na Smažený sýr v horkovzdušné fritéze

Dneska budou mít radost děti i dospěláci. Recept na Smažený sýr v horkovzdušné fritéze je tu! Tahle česká specialita je docela hračka, ale když použijete i našich pár tiků, tak výsledkem bude skutečně luxusní smažený sýr!

Jak připravit smažený sýr, aby nevytekl?

Jaký použít sýr na smažák?

Jak sýr obalit?

Je smažený sýr zdravý?

Jaké jsou vhodné přílohy z horkovzdušné fritézy?

To a mnohem více se dozvíte v dnešním receptu!

🍽 Recept na Smažený sýr v horkovzdušné fritéze

Obtížnost: jednoduché – 2/5 

Čas přípravy: 3 minuty

Čas fritování: 10-15 minut

Počet porcí: 2

📝 Popis: Recept na Smažený sýr v horkovzdušné fritéze

Smažený sýr je česká klasika a najdete ho snad v každé restauraci.

Není pravda, že by se jednalo jen o pokrm průměrných hospod a restaurací, ale dnes naopak smažák najdete na menu i dobrých restaurací.

Je to jídlo, který se dá docela odfláknout, vyrobit z nekvalitních surovin… a nebo také si s ním pořádně pohrát, zakomponovat do něj poctivý sýr, vytunit úžasnou tatarku, parádně dochutit přílohu a tak dále.

My si dnes ukážeme, jak se určitě přiblížit té druhé variantě a udělat si zdravý domácí smažený sýr.

Nebudeme ho totiž smažit v oleji, ale horkým vzduchem.

💡 Tip: vyzkoušejte smažený sýr v Delimano horkovzdušné fritéze.

📋 Ingredience

  • 400 g – sýr gouda
  • 2 ks – vejce
  • 2 PL – strouhanka
  • 2 PL – hladká mouka

👩‍🍳 Postup receptu

  • připravíme si sýr gouda o obsahu tuku kolem 48 %
  • plátky by měly být o tloušťce asi 1 cm
  • pokud máme ve tvaru čtverce, tak můžeme rozkrojit na trojúhelník
  • necháme si rozehřát horkovzdušnou fritézu na 200 °C alespoň na jednu minutu
  • tip: přečtěte si několik našich doporučení a triků na používání horkovzdušné fritézy
  • do jednotlivých mističek si dáme hladkou mouku, rozšlehané vejce a strouhanku
  • toto kombo se běžně nazývá jako trojobal
  • nejdříve tedy plátek obalíte v mouce, následně opatrně ve vejci a na závěr důkladně ve strouhance
  • jestli vás zajímá trik, jak obalit smažený sýr, aby nevytekl, tak nám spolehlivě funguje, že ho po prvním obalení ještě podruhé obalíte ve vejci a strouhance
  • tím bude obalení silnější a spolehlivější
  • teď už můžeme vložit do horkovzdušné fritézy nejdříve na 10 minut
  • pokud není po 10 min. hotovo, tak nechat ještě uvnitř a pak kontrolovat zhruba každé dvě minuty
  • určitě zde záleží na výkonu fritézy a dalších parametrech
  • jak poznáte, že je smažák připraven ke konzumaci? Bude mít krásně zlatou až nahnědlou barvu

🤔 Poznámky k receptu

Tenhle základní recept je náš oblíbený, protože je jednoduchý, a navíc takový tradiční.

A my dobře víme, že v jednoduchosti je krása, síla a hlavně chuť.

Samozřejmě je i způsob, jak vylepšit smažený sýr.

Možností je třeba to, že použijete jiný druh sýru (eidam nebo hermelín) či přidáte dovnitř šunku či jiný masný výrobek.

Toto je věc osobních preferencí a určitě můžete vyzkoušet více variant.

Pokud byste raději dietní smažený sýr, tak můžete zvolit jako sýr třeba eidam 30%, což je sýr, který má méně tuku.

Alternativně pak můžete použít třeba kukuřičnou strouhanku, která má lehce odlišné výživové vlastnosti.

Možností je jak vidíte mnoho, tak teď už je jen na vás, jak se rozhodnete a která varianta vám bude vyhovovat nejvíce.

🥗 Jaká je vhodná příloha ke smaženému sýru

Ke smaženému sýru můžeme připravit hned několik super příloh.

Velkou výhodou je, že je můžete připravit také v horkovzdušné fritéze, takže uděláte vše kompletně pomocí jednoho kuchyňského spotřebiče.

Jaké přílohy nám chutnají ke smažáku nejvíce?

Všechny tři přílohy jsme ke smaženému sýru postupně vyzkoušeli a chutnají opravdu dobře.

Takže je jen na vás, kterou vyzkoušíte…

☝️Závěrečné hodnocení: Recept na Smažený sýr v horkovzdušné fritéze

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 5/5

  • recept na smažený sýr v horkovzdušné fritéze je rychlý a jednoduchý
  • samotná příprava zabere asi jen 3 minuty
  • jedná se o zdravější alternativu než při smažení v oleji
  • tímto způsobem můžete připravit hned několik druhů sýru – třeba hermelín, eidam apod.
  • přílohu ke smaženému sýru připravíte rovněž v horkovzdušné fritéze
  • pokrm je vhodný a chutný pro celou rodinu

Recept na Smažený sýr v horkovzdušné fritéze

Recept na Smažený sýr v horkovzdušné fritéze - zdravý a chutný

Jak připravit smažený sýr, aby nevytekl? Známe jednoduchý trik!

.

.

.

.

.

Líbil se vám recept? Tak mrkněte i na další…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *