Dneska tu máme pořádnou dobrotu. Recept na karamelizovaný banán v horkovzdušné fritéze je tu! Jak na tento lahodný dezert? Je to jednodušší, než jste si mysleli!
Co vše budete na dezert potřebovat?
Jaký je postup?
Proč se jedná o náš oblíbený dezert v horkovzdušné fritéze?
To a mnoho dalšího se dozvíte v dnešním receptu!
🍽 Recept na karamelizovaný banán v horkovzdušné fritéze
Obtížnost: jednoduché – 1/5
Čas přípravy: 3 minuty
Čas fritování: 8 minut
Počet porcí: 2
📝 Popis: Recept na karamelizovaný banán v horkovzdušné fritéze
Pokud hledáte recept na jednoduchý a rychlý dezert v horkovzdušné fritéze, tak se vám dnešní tip bude líbit.
Je chutný, sladký, zajímavý a hlavně během 8 minut připravený ke konzumaci.
Navíc budou pro základní verzi stačit jen 4 ingredience!
My jsme navíc přidali ještě dvě, které posunou dezert na jinou úroveň – čokoládu a ořechové máslo.
Tyto suroviny navíc pomáhají vyzdvihnout přirozenou sladkost banánu a proměnit ho v perfektní pochoutku.
Tak jdeme na to? Jdeme na to!
📋 Ingredience
- 2 ks – banány
- 1 lžička – kokosový olej nebo ghee
- 1/2 lžičky – skořice
- 1 lžička – kokosový cukr
- 3-4 čtverečky kvalitní čokolády
- ořechové máslo
Proč jíst banány?
Banány jsou oblíbeným ovocem s mnoha zdravotními přínosy.
Díky obsahu vlákniny a antioxidantů mohou podpořit trávení a zdraví srdce.
Navíc mohou podporovat hubnutí, protože mají relativně nízký obsah kalorií, jsou výživné a syté.
Banány mohou uspokojit vaši chuť na sladké namísto pojídání sladkostí, a pomoci vám udržet zdravé a štíhlé tělo.
Jaké jsou účinky kokosového oleje?
Kokosový olej má mnoho zdravotních benefitů, pojďme si ukázat alespoň ty základní…
- podporuje spalování tuků
- funguje jako rychlý zdroj energie
- má antimikrobiální účinky
- přispívá ke snížení pocitu hladu
- podporuje zdraví pokožky
- chrání a zlepšuje kvalitu vlasů
- zlepšuje zdraví ústní dutiny
Co je ghee?
V posledních letech jeho popularita značně stoupla a mluví o něm téměř všichni, ne všichni však vědí, co to „zázračné ghíčko“ vlastně je.
Jedná se v podstatě o máslo zbavené mléčné bílkoviny a je to tedy jakási „čistá“ forma másla, přinášející další zdravotní benefity.
Srovnání s klasickým poctivým máslem se tedy nevyhne a složením si jsou opravdu velmi podobné.
Ghee obsahuje více tuku, tedy i více energie než máslo, jelikož je zbaveno mléčné složky a vody, jež jsou v másle obsaženy.
Díky tomu jej můžete dlouhodobě uchovávat i v pokojové teplotě, aniž byste se museli bát o jeho stav.
Ale zpět k nutričním hodnotám a benefitům: jak bylo řečeno výše, tak ghee obsahuje o něco více zdraví prospěšných tuků, ale rozdíly nejsou nikterak závratné a oba tuky (ghee i máslo) jsou rozhodně z těch dobrých v kontextu ostatních běžně dostupných tuků.
Navíc však ghee jednoznačně doporučuji těm, kteří se chtějí vyhnout laktóze – ať už kvůli alergii, citlivosti na tuto složku a nebo jakékoliv podezření, že vám mléčné složky například brzdí hubnutí nebo dělá jakoukoliv jinou neplechu v těle – akné, bolesti břicha, průjmy atp.
zdroj: grasa.cz
Co je kokosový cukr?
Kokosový cukr je 100% přírodní sladidlo
Získává se z mízy květů kokosové palmy a většina kokosového cukru se vyrábí a zpracovává v jihovýchodní Asii.
Za království kokosového cukru jsou považovány Indonésie a Srí Lanka.
Jedná se o zdravější alternativu zpracovaných, rafinovaných a umělých sladidel, mezi které patří i klasický bílý cukr.
Mezi zdravotní výhody patří například to, že fyzický reakce na něj je daleko mírnější.
Nezpůsobuje takové výkyvy hladiny cukru v krvi jako třeba stolní cukr.
Kokosový cukr patří mezi zdravější sladidla a jeho nutriční profil je daleko lepší než u klasického cukru, nicméně stále doporučujeme konzumovat ho v rozumné míře.
zdroj: dameorech.cz
👩🍳 Postup receptu
- začneme předehřátím horkovzdušné fritézy na 190 °C
- tip: přečtěte si několik našich doporučení a triků na používání horkovzdušné fritézy
- banány si podkrojte na půlky a nechte ve slupce!
- důkladně je potřete ghee mašlovačkou nebo zastříkněte kokosovým olejem ve spreji
- kokosový olej ve spreji je velmi praktický a jeho aplikace je jednoduchá a bez nepořádku
- dále pak posypte skořicí a kokosovým cukrem
- na dno fritovacího košíku dejte ještě trochu tuku, aby se slupka banánu nepřichytla
- nyní na 8 minut vložte do horkovzdušné fritézy
- banány budou krásně zlatavé, místy až do hněda díky správnému stupni karamelizace
- servírování ve slupce je nejen zajímavé a hezké, ale navíc i praktické
- určitě vyzkoušejte na karamelizovaný banán i trochu kvalitní čokolády a ořechového másla
- … nebo pro nezapomenutelný zážitek rovnou oboje!
🤔 Poznámky k receptu
Banány lze nakrájet místo podkrojených půlek i na špalíčky.
Určitě můžete vyzkoušet různé časy fritování, abyste si vyladili své ideální propečení.
U nás frčí tento banán se zmrzlinou nebo dokonce jako French toast.
Jednou, když nám došlo ghee i kokosový olej, tak jsme vyzkoušeli i MCT olej pro extra dávku energie.
Tak také vyzkoušejte, protože je to dvojí nakopávka!
☝️ Závěrečné hodnocení: Recept na karamelizovaný banán v horkovzdušné fritéze
.
.
.
.
.
Líbil se vám Recept na karamelizovaný banán v horkovzdušné fritéze? Tak mrkněte i na další…
- Recept: Pečená jablka v horkovzdušné fritéze se skořicí
- Recept na mrkvové šátečky v horkovzdušné fritéze
- Recept: Sušenky v horkovzdušné fritéze bez cukru
- Pečená ovesná kaše: Recept v horkovzdušné fritéze
- Mini bábovky z horkovzdušné fritézy: veganský recept
- Proteinový dezert: Recept v horkovzdušné fritéze
- Mugcake / hrníčkový dortík: recept v horkovzdušné fritéze