Dnes nás čeká náš oblíbený pokrm 🥔 Recept na Pečené brambory s tvarohem v horkovzdušné fritéze je tu! Brambory pečené ve fritéze jsou na povrchu křupavé, ale uvnitř křehké a dokonale propečené, což z nich činí jeden z nejlepších způsobů přípravy brambor v horkovzdušné fritéze.
Jaké budeme potřebovat ingredience?
Jak pečené brambory v horkovzdušné fritéze připravit?
Jaké jsou další možnosti příloh a plnění?
To a mnoho dalšího se dozvíte v dnešním receptu!
🍽 Recept na Pečené brambory s tvarohem v horkovzdušné fritéze
Obtížnost: jednoduché – 1/5
Čas přípravy: 1 minuta
Čas fritování: 30 minut
Počet porcí: 4
📝 Popis: Recept na Pečené brambory s tvarohem v horkovzdušné fritéze
Křupavou slupku brambor v horkovzdušné fritéze si zamilujete.
Pečenými bramborami jako přílohou, předkrmem nebo dokonce hlavním jídlem nic nezkazíte.
Díky tomuto snadnému receptu na pečené brambory v horkovzdušné fritéze si přípravu pečených brambor zamilujete.
Stejně jako byste brambory upekli v troubě, dosáhnete stejných výsledků s HF, ale s menším množstvím čištění, rychlejší dobou přípravy, větším pohodlím a navíc zdravěji.
Také nemusíte tak dlouho čekat, až se fritéza předehřeje, jako je tomu u trouby…
Naše děti si s tímto pokrmem vystačí jako s hlavním jídlem a doslova ho milují!
Jak vybrat brambory do horkovzdušné fritézy?
My nemáme žádný speciální druh.
Viděl jsem několik doporučení, které jsou nejlepší a každé toto doporučení bylo jiné, takže bych řekl, že na tom ve finále ani trochu nezáleží a vyberte si ty, které máte nejraději.
Důležité ale je, aby byly všechny brambory podobně velké, jinak by se některé dělaly rychleji…
Jsou pečené brambory v horkovzdušné fritéze zdravé?
Brambory v horkovzdušné fritéze jsou 100% zdravější než brambory smažené v oleji.
Horkovzdušná fritéza používá malé množství oleje a místo toho využívá horký vzduch, který cirkuluje kolem potravin, aby je zkrátka připravil ke konzumaci.
Používá se méně tuku, což znamená i méně kalorií.
Kalorie sami o sobě nejsou samozřejmě špatné, ale v dnešní stravě jich konzumujeme až příliš, což vede ke zvyšování hmotnosti.
Brambory jako takové jsou zdravé a obsahují mnoho zdraví prospěšných látek, jako například Vláknina, Vitamín C, Vitamín B6, Draslík a Hořčík.
Lze v horkovzdušné fritéze znovu ohřívat pečené brambory?
Ano a je to dokonce náš oblíbený způsob.
Brambory jsou pak krásně teplé, rovnoměrně prohřáté, křupavoučké, prostě super.
Oproti troubě je prohřátí mnohem jednodušší, rychlejší, a dokonce nám brambory pak přijdou vláčnější.
Pokud tedy potřebujete pečené brambory v horkovzdušné fritéze znovu ohřát, tak je to moc prima volba s ještě lepším výsledkem.
Proč máme rádi tvaroh a jaké jsou jeho výhody?
Tvaroh je mléčný produkt s mnoha zdravotními výhodami.
Pojďme se podívat ne ty nejdůležitější z nich
- Vysoký obsah bílkovin
- Vitamíny a minerály
- Probiotika
- Snadná stravitelnost
- V některých případech nízký obsah tuku
Je však důležité si vybírat kvalitní tvaroh bez přidaného cukru a umělých přísad.
📋 Ingredience na Recept na Pečené brambory s tvarohem v horkovzdušné fritéze
Tento recept je velice snadný a používá pouze 4 základní ingredience, které 100% máte doma…
- Brambory
- Olej
- Sůl
- Tvaroh
👩🍳 Postup: Recept na Pečené brambory s tvarohem v horkovzdušné fritéze
- začneme předehřátím horkovzdušné fritézy na 200 °C
- tip: přečtěte si několik našich doporučení a triků na používání horkovzdušné fritézy
- nejprve brambory umyjte pod tekoucí vodou a poté je důkladně osušte
- brambory propíchejte vidličkou minimálně na pěti místech po celé délce
- vložte brambory do koše HF a pokapejte je olejem a posypte solí
- potřete je tak tak, aby byly brambory pokryty ze všech stran rovnoměrně
- tip: my používáme tento olivový olej ve spreji, jeho aplikace je jednoduchá, praktická a s olejem to nikdy nepřeženete!
- brambory smažte v HF asi 30 minut, v polovině času je otočte
- brambory jsou hotové, jakmile středem snadno pronikne nůž
- nakonec navrch přidejte polévkovou lžíci tvarohu a klidně i špetku pažitky 😍
🤔 Poznámky k receptu
Zkouška propečení brambor – brambory jsou propečené, pokud je lze snadno propíchnout nožem zapíchnutým do středu. Pokud je potřeba více času, můžete v horkovzdušném fritování pokračovat.
Důkladné omytí brambor – slupky brambor jsou jedlé a velmi chutné, když je osolíte či jinak okořeníte. Jen nezapomeňte brambory před vařením očistit pod tekoucí vodou a můžete si na pomoc vzít třeba i drátěnku.
Propíchněte brambory vidličkou – brambory ve fritéze se nemusí propichovat, ale existuje riziko, že vám brambory prasknou a udělají ve fritéze nepořádek, proto brambory na několika místech propíchněte a máte jistotu, že k ničemu podobnému určitě nedojde.
Nepřeplňujte fritézu – určitě chceme i jako u ostatních receptů, aby vzduch kolem brambor rovnoměrně cirkuloval. Jedině tak vytěžíte z tohoto receptu maximum. Pokud kolem sebe nebudou mít brambory dostatek prostoru, tak si bohužel tolik nepochutnáte. Doporučujeme tedy, aby byly brambory v jedné vrstvě a ideálně se nedotýkali, nebo jen výjimečně.
Jak poznáte, že jsou pečené brambory v horkovzdušné fritéze hotové?
Doba přípravy pečených brambor se mírně liší v závislosti na velikosti brambor a na výkonu horkovzdušné fritézy.
U malých brambor to bude trvat kratší dobu, zatímco u větších a silnějších brambor déle.
Vařte, dokud do středu brambor nelze snadno píchnout nožem.
Pokud vaše brambory potřebují delší dobu vaření, stačí vrátit koš do fritézy a vařit dalších 3-5 minut a poté znovu zkontrolovat.
Jaké jsou další možnosti plnění a ozdoby pečených brambor v horkovzdušné fritéze?
Milujeme tyhle pečené brambory jako přílohu nebo dokonce k obědu jako hlavní chod.
Kromě pečených brambor s tvarohem zkoušíme i jiné alternativy, které jsou také moc dobré.
Plniv a příloh je velké množství a tyto patří k našim nejoblíbenějším.
tip: nezapomeňte, že jsou často i různě kombinovat 😉
- Sůl – posypat brambory jen solí? Zní to nudně, ale je to bomba
- Máslo – nakrájený brambor posypeme máslem a necháme ho rozpustit
- Zakysaná smetana – přidejte pořádný kopeček, za nás další oblíbená varianta
- Slanina – slaninu dejte na posledních pár minut k bramborám, to je nebe v hubě
- Sýr – čedar, gouda nebo dokonce i niva chutnají naprosto perfektně
- Koření – my používáme toto od Sonnentor a je naprosto geniální
🍟 K čemu si dát pečené brambory z horkovzdušné fritézy?
Jak již padlo, můžete si je dát klidně samotné, ale pokud byste přecijen měli chuť na něco dobrého k tomu, tak zde je pár možností…
- Recept na Smažený sýr v horkovzdušné fritéze
- Recept na Vepřovou panenku v horkovzdušné fritéze
- Recept na hovězí steak v horkovzdušné fritéze
- Recept na Steak z krkovice v horkovzdušné fritéze
- Špíz z horkovzdušné fritézy: recept z vepřové panenky se slaninou
- Losos v horkovzdušné fritéze: recept s citrusovou marinádou
☝️ Závěrečné hodnocení: Recept na Pečené brambory s tvarohem v horkovzdušné fritéze
Líbil se vám Recept na Pečené brambory s tvarohem v horkovzdušné fritéze? Tak mrkněte i na další…
- Recept na Řízek v horkovzdušné fritéze
- Domácí křupavé hranolky: recept v horkovzdušné fritéze
- Horkovzdušná fritéza – tipy a triky při používání
- TOP 10 výhod horkovzdušné fritézy
- Jak vyčistit Horkovzdušnou fritézu neboli Air fryer?
- Recept na Mražené hranolky v horkovzdušné fritéze
- Recept na Hot Dog v horkovzdušné fritéze