Horkovzdušná fritéza je náš velký pomocník a nedáme na ni dopustit. Dnes si ukážeme TOP 10 výhod horkovzdušné fritézy a možná zjistíte, proč jsme si ji tolik oblíbili!
Měli byste si koupit horkovzdušnou fritézu?
Jak dopadl náš dlouhodobý test a jaká je naše zkušenost?
Dokáže nám ušetřit čas?
Jak je na tom se spotřebou?
Pro koho je horkovzdušná fritéza vhodná?
To a mnohem více se dozvíte v dnešním článku.
Smažení v horkovzdušné fritéze je rychlejší než v troubě
Příprava ve fritéze je obvykle rychlejší než v troubě a pokrmy, které se v troubě připravují třeba 15-20 minut, mohou v horkovzdušné fritéze mnohdy trvat méně než 10 minut.
Třeba taková kuřecí stehna mohou v troubě trvat 40 minut, zatímco v horkovzdušné fritéze mohou být hotová už za 20-25 minut.
Často se tedy as přípravy v horkovzdušné fritéze zkrátí na polovinu!
Horkovzdušnou fritézu není potřeba dlouze předehřívat
Ačkoli mnoho fritéz má dokonce speciální samostatné tlačítko pro předehřátí, většinou fritézu ve skutečnosti předehřívat nemusíte.
Některé specifické recepty mohou vyžadovat předehřátí, ale větší část nikoliv.
Pokud už se horkovzdušnou fritézu rozhodnete předehřát, tak stačí minuta nebo dvě!
Horkovzdušná fritéza spotřebujeme méně energie než běžná trouba
Horkovzdušná fritéza ohřívá menší prostor a využívá proudění vzduchu namísto ohřevu celé trouby.
Dále je důležitý minulý bod, kdy jsme si řekli, že v horkovzdušné fritéze většinou jídlo děláme kratší dobu a bez předehřívání, což znamená jak časovou, tak energetickou úsporu.
Jaký je tedy verdikt? V celkových číslech nižší účet za energie!
V létě horkovzdušná fritéza nepřehřívá dům či byt
Co si budeme povídat, v létě často nepoužíváme troubu už jen z toho důvodu, že je pak rozpálený celý dům či byt.
Venku jsou vedra a my si ještě máme dobrovolně přitopit? To teda ne!
Ale tím, že je horkovzdušná fritéza menší, rychleji jídlo udělá a pak ji zase vypneme, tak „topíme“ daleko kratší dobu.
My máme dokonce zkušenost takovou, že naše fritéze je perfektně odizolovaná, takže z ní nejde skoro žádné teplo.
Znamená to tedy, že ji v létě můžete v klidu používat, protože v bytě zůstane stále stejná teplota.
Horkovzdušná fritéza je perfektní pro přípravu jídla pro 1-2 osoby
Jasně, i pro rodinu je super a my jsme z ní doslova nadšení.
Ale stejně tak si dovedu představit, když je například mladý pár nebo někdo single, tak to musí být vlastně pecka.
Koho by bavilo vařit pro jednoho nebo dva v troubě, trávit tím čas, složitě ohřívat?
V horkovzdušné fritéze máte vše raz dva připravené a vždycky si toho navaříte klidně na dva dny.
Zvlášť si dobře pamatuju, že spousta menších bytů ani nemá troubu nebo mají menší linku.
Tady je horkovzdušná fritéza fakt záchrana.
Steak máte za čtvrt hodiny, hranolky jsou mega jednoduché, snadno si upečete něco sladkého.
Vše je navíc šťavnaté, chutné, zdravé a bez nutnosti přidávat kvanta dalšího tuku. Prostě výhra!
Horkovzdušná fritéza dokáže připravit křupavé jídlo bez fritování v oleji
Jedním z hlavních důvodů, proč milujeme horkovzdušnou fritézu je to, že dokáže jídlu dodat křupavost bez fritování v oleji!
Třeba takový smažený sýr, řízek nebo kuřecí paličky v kukuřičné strouhance chutnají božsky, a přitom se nepoužívá zdaleka tolik tuku, jako při běžné přípravě.
Proudění horkého vzduchu na malém prostoru dělá skutečně divy a pokud vás zajímá vaše zdraví a zdravý životní styl, tak tohle je prima způsob, jak se vyhnout nezdravé přípravě jídla.
Nejvíce je to pak znát třeba na hranolkách, které při běžné přípravě nejsou úplně to nejzdravější, ale pokud si uděláte domácí hranolky v horkovzdušné fritéze, tak si je můžete dát naprosto bez výčitků, protože jsou zdravější a mají daleko méně kalorií.
To je skvělá zpráva pro všechny dospělé i naše děti.
Horkovzdušná fritéza skvěle ohřívá zbytky potravin
U nás doma je horkovzdušná fritéza velmi oblíbená i díky tomu, že se v ní luxusně ohřívají zbytky z oběda nebo jiných jídel.
Pokud se jedná o maso, pizzu, brambory nebo téměř cokoliv dalšího, tak ohříváme ve fritéze.
Klasickou troubu se nám kvůli tomu nechce nahřívat, je to pomalé a nemá to snad žádnou výhodu.
Tady se ušetří fakt spousta času a výsledek je super.
Cena horkovzdušné fritézy
Ceny horkovzdušných fritéz jsou různé, ale začínají někde nad 1000 Kč.
Vždycky záleží na výkonu, značce, velikosti a dalších vlastnostech, ale je to podobně jako u auta.
Prostě ne každý musí mít auto za dva miliony s tím největším kufrem či v plné výbavě a nejvýkonnějším motorem.
Takže ano, i fritézu seženete snadno s cenovkou kolem třeba 7 tisíc. Ale potřebujete to?
Nebo pro vás bude lepší menší, skladnější fritéza, která odvede stejnou službu a její ovládání bude podstatně jednodušší?
Necháme to na vás, ale i my jsme se přesvědčili, že ne vždy dražší znamená lepší…
Údržba horkovzdušné fritézy je jednoduchá
Já na fritéze miluju, jak snadno se udržuje.
Záleží, co v ní zrovna děláte, ale někdy ji stačí pouze otřít houbičkou nebo papírovou utěrkou.
Pokud dojde k většímu znečištění, tak na řadu přichází dřez nebo myčka.
Jen vyndáte fritovací košík, umyjete a je to.
Za minutu máte uklizeno…
Horkovzdušná fritéza je nenáročná na místo
Opět záleží na modelu, ale větší horkovzdušné fritézy mají často na šířku 35 až 40 centimetrů, to je fakt málo na to, co fritéza dokáže a jak je to šikovný parťák do kuchyně.
A víte co? Ty menší mají dokonce i kolem 25 cm na šířku. To je jak nic…
Prostě horkovzdušná fritéza nezabere o moc víc prostoru než další jiné spotřebiče.
Takový kávovar je často větší než fritéza!
U nás je na jednom místě a ani se nehne, protože nijak nepřekáží, a naopak máme na kuchyňské lince i další a větší spotřebiče…
Závěrečné hodnocení článku TOP 10 výhod horkovzdušné fritézy
.
.
.