Recept na Smash burger v horkovzdušné fritéze

Dneska nás čeká Amerika… Recept na Smash burger v horkovzdušné fritéze je tady! 🍔 Co je to vůbec Smash burger? Jak ho připravit v HF? Co všechno budeme potřebovat?

Čtěte dále a vše se dozvíte!

🍽 Recept na Smash burger v horkovzdušné fritéze

Obtížnost: jednoduché – 1/5

Čas přípravy: 5 minut

Čas fritování: 8 minut

Počet porcí: 1

 

📝 Popis: Recept na Smash burger v horkovzdušné fritéze

Co je to Smash burger?

Hned na úvod se pojďme mrknout na význam pojmu Smash burger.

Je to druh hamburgeru, u kterého se maso „rozbije“ na pečicí ploše, čímž vznikne tenká placka s křupavou kůrkou.

Tento druh hamburgeru je v posledních letech víc a víc oblíbený díky své jedinečné struktuře a velmi rychlé přípravě.

Abyste si dokázali představit, jak taková masová placka ve Smash burgeru vypadá, tak má zpravidla jen polovinu či třetinu tloušťky masa běžného hamburgeru.

Nejčastěji se placka připravuje ze 100 gramů či ještě méně masa, a proto se dělají dvoupatrové varianty, kde se hmotnost masa rozloží do dvou slabších a křupavých masíček.

Jaké jsou výhody Smash burgeru?

Jednou z hlavních výhod Smash burgeru je, že zde je větší kontakt masové placky s varnou plochou, což vede ke vzniku aromatičtější a propečenější kůrky.

Kromě toho je placka díky své tenkosti rychle připravená, což z ní činí skvělou volbu, pokud nechcete přípravou hamburgeru ztrácet příliš mnoho času.

Jaké maso použít na Smash burger?

Při přípravě obecně hamburgerů je zásadní výběr správného masa.

Hledejte hovězí maso s vyšším obsahem tuku, například 80/20 nebo 85/15.

Tuk pomůže udržet hamburger vláčný a chutný.

Dalším důležitým faktorem, který je třeba zvážit při výběru masa pro přípravu burgerů v horkovzdušné fritéze, je kvalita masa.

Při přípravě placiček maso příliš nepropracovávejte, protože výsledkem mohou být tvrdé burgery.

Místo toho maso opatrně vytvarujte do kuliček a poté je zploštěte do tenkých placiček.

Těsně před fritováním placičky osolte a opepřete, aby měly co nejlepší chuť.

📋 Ingredience na Smash burger v horkovzdušné fritéze

Pojďme si ukázat, kolik toho budeme potřebovat na jednu porci.

Pokud budete připravovat více burgerů, tak stačí množství použitých surovin vynásobit.

  • 200g – hovězí maso
  • 1ks – hamburgerová bulka
  • 2 plátky – slanina
  • 2 plátky – sýr čedar
  • dle chuti – ledový salát, rajče, pickles, jalapeños
  • 1 lžíce – majonéza
  • trochu másla (na pomazání bulky a vymazání koše HF)

👩‍🍳 Postup: Recept na Smash burger v horkovzdušné fritéze

A je to tady. Jdeme se podívat na přesný návod, jak udělat Smash Burger!

  • začnete předehřátím horkovzdušné fritézy na 200 °C po dobu 3 minut
  • vytvoříme si 100g kuličky masa a lisem či čímkoliv jiným těžkým s plochým dnem je co nejvíce zploštíme
  • tloušťka placky by měla být opravdu jen pár milimetrů, takže pokud vám to bude připadat, že „už je to dobrý“ tak je placka furt málo placatá 🤣😅
  • vymažte mašlovačkou koš HF, aby se maso nepřichytilo a následně placky masa vložte do HF na 4 minuty
  • po vypršení času maso otočte a přidejte k němu plátky slaniny a bulku lehce pomazanou máslem
  • minutu před koncem (tedy v celkovém čase 7 min.) přidejte na maso plátky sýru čedar a opět koš horkovzdušné fritézy uzavřete
  • po 8 minutách vše vyndejte a jdeme na skládání burgeru
  • spodní houska, majonéza, maso s čedarem, slanina, salát, rajče, druhé maso se sýrem, jalapeños, pickles a vrchní houska s majonézou
  • pokud na to půjdete chytře, tak většinu přípravy (například krájení zeleniny) můžete zvládnout během fritování, takže tím využijete čas opravdu efektivně

🤔 Poznámky k receptu

Jak rozpéct bulky na Smash burger či hamburger?

Někdy se na důkladné rozpečený housek na burger zapomíná, a to je velká škoda.

Kromě toho, že teplá houska lépe chutná a hodí se více k ostatním ingrediencím, tak je to i taková tradice.

Určitě nechcete cítit kontrast mezi teplým masem a studenou bulkou

Za nás stačí lehké potření rozkrojené bulky máslem a „ošvihnutí“ na tři až čtyři minutky v horkovzdušné fritéze.

Tepelný vzduch housku krásně ohřeje a propeče ze všech stran. Nic víc netřeba!

Jak dlouho péct Smash burgery v horkovzdušné fritéze?

Doba přípravy a teplota se liší podle toho, jak propečené burgery máte rádi.

  • medium-rare burgery připravujte 6-7 minut
  • pro medium počítejte s dobou 8-9 minut
  • well-done bude maso po 11 minutách

Je důležité poznamenat, že doba přípravy se může lišit v závislosti na tloušťce masa.

Silnější placky vyžadují delší dobu vaření, aby bylo dosaženo požadované propečenosti.

Nezapomínejte na to, že v případě Smash burgeru je však žádoucí mít placku co nejtenčí.

Lis na Smash burger / hamburger

Pokud to s burgery myslíte vážně, tak se vám jistě může hodit lis na burger, který vám může dost dobře pomoci.

My máme prima zkušenost s tímto od značky Tescoma, který se pro naše 80 – 100g Smash burgery hodí přímo skvěle.

Mrkněte na něj, protože za tu cenu je to super pomocník, který dokáže maso skvěle vytvarovat a všechny placky budou stejně velké.

Samozřejmě ale můžete lis nahradit čímkoliv s dostatečně velkou plochou dna.

Určitě se doma můžete porozhlédnout a narazíte na jiné „lisy“ jako je třeba dno od pánve, hrnce, talíře nebo určitě dobře poslouží i prkénko na krájení.

Tyto předměty sice nejsou primárně určené k „rozmáznutí“ burgeru, ale… 😬🤷🏻‍♂️

Čím potřít bulky na Smash burger / hamburger?

Určitě se při opékání bulek zaměřte na to, abyste je potřeli trošičkou másla, protože pak budou dokonalé.

Dále pak po opečení nezapomeňte na majonézu, kečup či jiné oblíbené omáčky.

Zde jsme celkem benevolentní a nechceme nikomu říkat, co přesně má dělat, protože víme, že každý si najde to své.

Jako tajný tip si ale dovolíme zmínit Guacamole, tedy dip z avokáda, který doma přímo zbožňujeme! 🥑

Jak se vrství Smash burger / hamburger?

Vrstevní burgeru má pár základních pravidel, my si je dnes ukážeme v praxi přímo na tomto konkrétním receptu s použitím našich surovin.

  1. spodní část housky namažeme majonézou
  2. položíme první placku masa s již roztopeným sýrem a slaninou
  3. naklademe salát a rajčata
  4. přiklopíme druhým plátkem masa opět s již roztopeným sýrem
  5. posypeme papričkami jalapeños a nakládanou zeleninou pickles
  6. přiklopíme vrchní částí bulky, kterou samozřejmě nezapomeneme opět namazat majonézou či jinou oblíbenou omáčkou

Vidíte? Takhle jednoduché to je, žádná věda! 🍔

🍟 Jaké jsou možné přílohy ke smash burgeru?

Přílohy ke Smash burgeru můžete použít v podstatě jakékoliv, které byste použili k jiným druhům burgerů. Pojďme se podívat na naše nejoblíbenější

Některé patří mezi naprostou klasiku a jiné jsou zase trochu originálnější, ale také děsně dobré!

Výběr už necháme na vás 😍

☝️ Závěrečné hodnocení: Recept na Smash burger v horkovzdušné fritéze

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 5/5

  • jedná se v posledních letech o velmi oblíbený druh burgeru
  • Smash burger obsahuje skutečně tenkou placku masa – často je i třetinové tloušťky oproti běžným burgerům
  • hlavní výhodou je rychlá příprava a celkově křupavější konzistence
  • horkovzdušné fritování masa na Smash burger zabere nejčastěji kolem 8 minut – zde záleží na požadované propečenosti a také tloušťce masové placky
  • zbylé ingredience se používají velmi podobné jako do klasických hamburgerů – např. sýr, salát, rajčata, slanina, jalapeños, majonéza a další
  • díky tenčímu masu se často používají dvě placky, aby bylo množství masa stejné jako v klasickém hamburgeru, jen rozležené do dvou křupavých placek

Recept na Smash burger v horkovzdušné fritézeJaké maso na smash burger hamburger? Co je to Smash burger a jak ho připravit? Recept na Smash burger v horkovzdušné fritéze Co vše patří do Smash burgeru? Recept na Smash burger v horkovzdušné fritéze Jak se vrství Smash burger hamburger? Recept na Smash burger v horkovzdušné fritéze Recept nejlepší burger se slaninou a sýremRecept na Smash burger v horkovzdušné fritéze

.

.

.

Líbil se vám Recept na Smash burger v horkovzdušné fritéze? Tak mrkněte i na další naše články…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *