Recept na Čokoládové croissanty v horkovzdušné fritéze je tady. Kdo by neměl jednou za čas chuť na něco sladkého? Třeba takový croissant s Nutellou? 🥐🍫
Jaké jsou potřeba ingredience na čokoládové croissanty?
Jaký je přesný postup na tyto luxusní domácí croissanty z listového těsta?
Jak dlouho a na jakou teplotu péct croissanty v horkovzdušné fritéze?
Čím dalším můžeme naplnit croissant?
To a mnohem více se dozvíte v dnešním receptu na rychlé domácí croissanty z listového těsta!
🍽 Recept na Čokoládové croissanty v horkovzdušné fritéze
Obtížnost: jednoduché – 1/5
Čas přípravy: 3 minuty
Čas fritování: 8 minut
Počet porcí: 8 ks
📝 Popis: Recept na Čokoládové croissanty v horkovzdušné fritéze
Jde upéct croissant v horkovzdušné fritéze?
Ano, croissanty z horkovzdušné fritézy jsou skutečně skvělé.
Recept je velmi jednoduchý, rychlý a vhodný i pro začátečníky.
My dnes použijeme listové těsto a jako náplň čokoládovou pomazánku Nutella 🍫
Co je to croissant?
Croissant je francouzské pečivo, které je známé svou charakteristickou zahnutou formou někdy až do tvaru podkovy.
Tato lahodná pochoutka byla vytvořena již v 17. století.
Croissant je standardně vyrobený z kynutého těsta, ale často se objevují i jednodušší, ale chuťově stále velmi dobré varianty z listového těsta.
Proces přípravy tradičního croissantu je poměrně náročný a zahrnuje opakované skládání těsta, aby se vytvořily vrstvy a dosáhlo se té správné křupavosti.
Právě proto dnes volíme listové těsto, protože díky tomu ušetříme spoustu času a věřte, že i tak si jeho chuť budete pochvalovat.
Kromě tradičního máslového croissantu existují i různé varianty, které mohou obsahovat různé náplně, jako je čokoláda, mandle nebo ovoce 🍓
Kdo vymyslel croissant?
Toto je velmi častá otázka, ale odpověď není zcela jasná, tak se na to pojďme podívat trochu podrobněji…
Croissant má původ ve Vídeňské kavárně a jeho vznik je spojen s událostmi v 17. století.
Přestože se někdy traduje, že croissant byl vytvořen v roce 1683 během obléhání Vídně Osmanskou říší, existuje několik verzí příběhu.
Jedna z nich spočívá v tom, že vídeňský pekař byl varován o případném útoku, a když bylo nebezpečí odvráceno, slavil toto vítězství tím, že vytvořil pečivo ve tvaru půlměsíce, symbolizující turecký prapor.
Později, v 19. století, přivezl rakouský pekař August Zang recept na tento druh pečiva do Francie.
Zde se recept rozšířil a proměnil do dnešní podoby croissantu.
Francie se stala známou pro tuto lahodnou pochoutku, a díky své popularitě se croissant rozšířil po celém světě.
I když není přesně jasné, kdo přesně vymyslel croissant, přisuzuje se mu vídeňský původ a následné zdokonalení ve Francii 🥐
Kdy jíst croissant a pro koho je vhodný?
Croissanty jsou oblíbené po celém světě a jsou často podávány k snídani nebo jako doplněk k různým pokrmům.
Jsou známé svou lahodnou chutí a lehkostí, což z nich činí populární pečivo v mnoha kavárnách a pekárnách.
U nás je máme nejraději jako snídani nebo k odpolední kávě ☕️
Několikrát jsme je brali i sebou na výlet nebo do kanceláře v krabičce a svůj účel splnily na jedničku! 🤤
📋 Ingredience Čokoládové croissanty v horkovzdušné fritéze
- listové těsto – 1 balení
- čokoládová pomazánka – 8 lžic
- rozpuštěné máslo – 30 gramů
- rozšlehané vejce – 1 ks
- moučkový cukr na posypání
👩🍳 Postup: Recept na Čokoládové croissanty v horkovzdušné fritéze
Pojďme se nyní podívat hezky krok za krokem, jak upéct čokoládový croissant.
Jak nakrájet listové těsto na croissanty? Postup jak naplnit croissant Nutellou? Jak se balí croissant?
To vše se dovíte v postupu níže…
- začneme předehřátím horkovzdušné fritézy na 180 °C po dobu 3 minut
- vybalíme si listové těsto a dle jeho velikosti si jej rozdělíme na 4 stejně velké části tím, že uděláme řezy na delší straně (viz fotografie na konci receptu)
- každou z těchto částí si přepůlíme uhlopříčně, takže nám vznikne 8 trojúhelníkových kusů těsta
- na každý trojúhelník naneseme jednu lžíci čokoládové pomazánky či rozpuštěné čokolády, a rozetřeme
- zabalíme rolku a všechny rohlíčky potřeme rozšlehaným vejcem
- nyní vložíme do košíku horkovzdušné fritézy a pečeme po dobu 8 minut na teplotu 180 °C
- v polovině času potřeme rozpuštěným máslem
- jakmile jsou croissanty propečené dle vašich představ, tak můžeme podávat posypané moučkovým cukrem
🤔 Poznámky k receptu
Jak dlouho a na jakou teplotu péct domácí croissanty v horkovzdušné fritéze?
Nám se nejvíce osvědčila kombinace teploty 180 °C a času 8 minut.
Za tuto dobu se těsto krásně propeče, je křehké a každé kousnutí je pak doslova zážitkem.
Určitě však bude záležet i na výkonu vaší horkovzdušné fritézy, reálné velikosti croissantů a také vašich osobních preferencích.
Nám ale 8 minut při 180 stupních funguje vždy skvěle 😊
Jak skladovat croissanty z horkovzdušné fritézy?
Pokud nesníte croissanty ihned, tak to vůbec nevadí.
My máme velice dobrou zkušenost s tím, že je necháme do druhého dne pod utěrkou nebo dokonce až tři dny v uzavíratelné nádobě.
Chutnají stále dobře s tím, že těsto lehce změkne a není tak křehké, což dokonce někomu může vyhovovat více 👌
Jde croissant zamrazit?
Ano, s tím máme velmi dobré zkušenosti.
Croissanty stačí vložit nejlépe do mrazicího sáčku a vydrží takto až tři měsíce.
Pak ho pak jen pozvolna rozmrazíte třeba přes noc při pokojové teplotě a ráno vám perfektně poslouží.
Neděláme to tak rozhodně vždycky, ale párkrát už jsme to vyzkoušeli a funguje to překvapivě dobře 👍
🥐 Jaké další ingredience můžeme použít aneb čím naplnit croissant?
Croissantů se dělá velké množství a my dnes používáme čokoládovou pomazánku.
Čím dalším lze naplnit croissant?
- marmeládou
- pudinkem
- ořechovým máslem
- slanými náplněmi, jako jsou různé sýry atd.
My jsme si v poslední době hodně oblíbili zdravější verzi čokoládové náplně, konkrétně
- Powerlogy Upgraded Nougat Cream
- dále pak kávový krém Powerlogy Upgraded Coffee Cream
- nebo Proteinella Slaný karamel, ta je fakt skvělá!
Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv náplň, tak můžete samozřejmě i v rámci jedné várky zkoušet a kombinovat různé varianty! 🤩
☝️ Závěrečné hodnocení: Recept na Čokoládové croissanty v horkovzdušné fritéze
.
.
.
Líbil se vám Recept na Čokoládové croissanty v horkovzdušné fritéze? Tak mrkněte i na další naše články…
- Recept na Štrůdl v horkovzdušné fritéze
- Recept na Žemlovku v horkovzdušné fritéze
- Recept na Brumíky v horkovzdušné fritéze
- Recept na Vánoční perníčky v horkovzdušné fritéze
- Vanilkové rohlíčky v horkovzdušné fritéze
- Recept na Svatomartinské rohlíčky v horkovzdušné fritéze
- Recept na mrkvové šátečky v horkovzdušné fritéze
- Mini bábovky z horkovzdušné fritézy: veganský recept