Recept na Čokoládové croissanty v horkovzdušné fritéze

Recept na Čokoládové croissanty v horkovzdušné fritéze je tady. Kdo by neměl jednou za čas chuť na něco sladkého? Třeba takový croissant s Nutellou? 🥐🍫

Jaké jsou potřeba ingredience na čokoládové croissanty?

Jaký je přesný postup na tyto luxusní domácí croissanty z listového těsta?

Jak dlouho a na jakou teplotu péct croissanty v horkovzdušné fritéze?

Čím dalším můžeme naplnit croissant?

To a mnohem více se dozvíte v dnešním receptu na rychlé domácí croissanty z listového těsta!

🍽 Recept na Čokoládové croissanty v horkovzdušné fritéze

Obtížnost: jednoduché – 1/5

Čas přípravy: 3 minuty

Čas fritování: 8 minut

Počet porcí: 8 ks

📝 Popis: Recept na Čokoládové croissanty v horkovzdušné fritéze

Jde upéct croissant v horkovzdušné fritéze?

Ano, croissanty z horkovzdušné fritézy jsou skutečně skvělé.

Recept je velmi jednoduchý, rychlý a vhodný i pro začátečníky.

My dnes použijeme listové těsto a jako náplň čokoládovou pomazánku Nutella 🍫

Co je to croissant?

Croissant je francouzské pečivo, které je známé svou charakteristickou zahnutou formou někdy až do tvaru podkovy.

Tato lahodná pochoutka byla vytvořena již v 17. století.

Croissant je standardně vyrobený z kynutého těsta, ale často se objevují i jednodušší, ale chuťově stále velmi dobré varianty z listového těsta.

Proces přípravy tradičního croissantu je poměrně náročný a zahrnuje opakované skládání těsta, aby se vytvořily vrstvy a dosáhlo se té správné křupavosti.

Právě proto dnes volíme listové těsto, protože díky tomu ušetříme spoustu času a věřte, že i tak si jeho chuť budete pochvalovat.

Kromě tradičního máslového croissantu existují i různé varianty, které mohou obsahovat různé náplně, jako je čokoláda, mandle nebo ovoce 🍓

Kdo vymyslel croissant?

Toto je velmi častá otázka, ale odpověď není zcela jasná, tak se na to pojďme podívat trochu podrobněji…

Croissant má původ ve Vídeňské kavárně a jeho vznik je spojen s událostmi v 17. století.

Přestože se někdy traduje, že croissant byl vytvořen v roce 1683 během obléhání Vídně Osmanskou říší, existuje několik verzí příběhu.

Jedna z nich spočívá v tom, že vídeňský pekař byl varován o případném útoku, a když bylo nebezpečí odvráceno, slavil toto vítězství tím, že vytvořil pečivo ve tvaru půlměsíce, symbolizující turecký prapor.

Později, v 19. století, přivezl rakouský pekař August Zang recept na tento druh pečiva do Francie.

Zde se recept rozšířil a proměnil do dnešní podoby croissantu.

Francie se stala známou pro tuto lahodnou pochoutku, a díky své popularitě se croissant rozšířil po celém světě.

I když není přesně jasné, kdo přesně vymyslel croissant, přisuzuje se mu vídeňský původ a následné zdokonalení ve Francii 🥐

Kdy jíst croissant a pro koho je vhodný?

Croissanty jsou oblíbené po celém světě a jsou často podávány k snídani nebo jako doplněk k různým pokrmům.

Jsou známé svou lahodnou chutí a lehkostí, což z nich činí populární pečivo v mnoha kavárnách a pekárnách.

U nás je máme nejraději jako snídani nebo k odpolední kávě ☕️

Několikrát jsme je brali i sebou na výlet nebo do kanceláře v krabičce a svůj účel splnily na jedničku! 🤤

📋 Ingredience Čokoládové croissanty v horkovzdušné fritéze

  • listové těsto – 1 balení
  • čokoládová pomazánka – 8 lžic
  • rozpuštěné máslo – 30 gramů
  • rozšlehané vejce – 1 ks
  • moučkový cukr na posypání

👩‍🍳 Postup: Recept na Čokoládové croissanty v horkovzdušné fritéze

Pojďme se nyní podívat hezky krok za krokem, jak upéct čokoládový croissant.

Jak nakrájet listové těsto na croissanty? Postup jak naplnit croissant Nutellou? Jak se balí croissant?

To vše se dovíte v postupu níže…

  • začneme předehřátím horkovzdušné fritézy na 180 °C po dobu 3 minut
  • vybalíme si listové těsto a dle jeho velikosti si jej rozdělíme na 4 stejně velké části tím, že uděláme řezy na delší straně (viz fotografie na konci receptu)
  • každou z těchto částí si přepůlíme uhlopříčně, takže nám vznikne 8 trojúhelníkových kusů těsta
  • na každý trojúhelník naneseme jednu lžíci čokoládové pomazánky či rozpuštěné čokolády, a rozetřeme
  • zabalíme rolku a všechny rohlíčky potřeme rozšlehaným vejcem 
  • nyní vložíme do košíku horkovzdušné fritézy a pečeme po dobu 8 minut na teplotu 180 °C
  • v polovině času potřeme rozpuštěným máslem
  • jakmile jsou croissanty propečené dle vašich představ, tak můžeme podávat posypané moučkovým cukrem

🤔 Poznámky k receptu

Jak dlouho a na jakou teplotu péct domácí croissanty v horkovzdušné fritéze?

Nám se nejvíce osvědčila kombinace teploty 180 °C a času 8 minut.

Za tuto dobu se těsto krásně propeče, je křehké a každé kousnutí je pak doslova zážitkem.

Určitě však bude záležet i na výkonu vaší horkovzdušné fritézy, reálné velikosti croissantů a také vašich osobních preferencích.

Nám ale 8 minut při 180 stupních funguje vždy skvěle 😊

Jak skladovat croissanty z horkovzdušné fritézy?

Pokud nesníte croissanty ihned, tak to vůbec nevadí.

My máme velice dobrou zkušenost s tím, že je necháme do druhého dne pod utěrkou nebo dokonce až tři dny v uzavíratelné nádobě.

Chutnají stále dobře s tím, že těsto lehce změkne a není tak křehké, což dokonce někomu může vyhovovat více 👌

Jde croissant zamrazit?

Ano, s tím máme velmi dobré zkušenosti.

Croissanty stačí vložit nejlépe do mrazicího sáčku a vydrží takto až tři měsíce.

Pak ho pak jen pozvolna rozmrazíte třeba přes noc při pokojové teplotě a ráno vám perfektně poslouží.

Neděláme to tak rozhodně vždycky, ale párkrát už jsme to vyzkoušeli a funguje to překvapivě dobře 👍

🥐 Jaké další ingredience můžeme použít aneb čím naplnit croissant?

Croissantů se dělá velké množství a my dnes používáme čokoládovou pomazánku.

Čím dalším lze naplnit croissant?

  • marmeládou
  • pudinkem
  • ořechovým máslem
  • slanými náplněmi, jako jsou různé sýry atd.

My jsme si v poslední době hodně oblíbili zdravější verzi čokoládové náplně, konkrétně

Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv náplň, tak můžete samozřejmě i v rámci jedné várky zkoušet a kombinovat různé varianty! 🤩

☝️ Závěrečné hodnocení: Recept na Čokoládové croissanty v horkovzdušné fritéze

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 5/5

  • čokoládové croissanty z listového těsta v horkovzdušné fritéze patří mezi jednoduché a rychlé recepty
  • tento recept zvládnou i úplní začátečníci
  • příprava zabere jen asi 3 minuty a samotné horkovzdušné fritování pak 8 minut
  • nejvíce se nám pro přípravu osvědčila teplota 180 °C
  • na náš základní recept používáme jen následující suroviny – listové těsto, čokoláda, rozpuštěné máslo, rozšlehané vejce a moučkový cukr
  • určitě můžete zkusit jinou náplň, jako jsou jiné druhy čokoládových pomazánek, pudinky, ořechová másla či dokonce slané náplně
  • my často používáme krémy od Powerlogy nebo pomazánky Proteinella
  • croissanty z listového těsta z horkovzdušné fritézy v pohodě vydrží přes noc pod utěrkou nebo až tři dny v uzavíratelné nádobě
  • croissanty můžete dokonce zamrazit, máme zkušenost až se třemi měsíci
  • Nutellové croissanty máme nejraději jako snídani či svačinku k odpolední kávě, či je dokonce můžete snadno přenášet v krabičce na výlety nebo jako pohoštění do kanceláře

Recept na Čokoládové croissanty v horkovzdušné fritézeRecept na Čokoládové croissanty v horkovzdušné fritéze čím naplnit domácí croissant? jak dlouho a na jakou teplotu péct croissant z listového těsta? croissanty z listového těsta bez kynutí Recept na Nutellové croissanty v horkovzdušné fritéze croissant horkovzdušná fritéza recept na domácí čokoládové croissanty

.

.

.

Líbil se vám Recept na Čokoládové croissanty v horkovzdušné fritéze? Tak mrkněte i na další naše články…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *