Svatý Martin klepe na dveře, a to znamená jediné. Recept na Svatomartinské rohlíčky v horkovzdušné fritéze je tady. Tyto křehké rohlíčky s ořechovou náplní naprosto zbožňujeme! 😍🥐
Jaké ingredience jsou potřeba na nekynuté svatomartinské rohlíčky?
Jak dlouho a na jakou teplotu je péct v horkovzdušné fritéze?
Jak připravit a jakou zvolit náplň do svatomartinských rohlíčků?
To a mnoho dalšího se dozvíte v dnešním receptu!
🍽 Recept na Svatomartinské rohlíčky v horkovzdušné fritéze
Obtížnost: středně obtížné – 3/5
Čas přípravy: 15 minut
Čas fritování: 12 minut
Počet porcí: 16 ks
📝 Popis: Recept na Svatomartinské rohlíčky v horkovzdušné fritéze
Lze upéct svatomartinské rohlíčky v horkovzdušné fritéze?
Ano, a překvapilo nás, jak skvělé jsou! 👌
Svatý Martin a všechny ty delikatesy kolem něj nás vlastně dost baví.
Husa, rohlíčky, dobré víno, podzim za oknem… 😍
Pojďme se tedy společně podívat, jak připravit nejlepší svatomartinské rohlíčky ze zakysané smetany.
Tyto křehké rohlíčky s ořechovou náplní totiž nikdy nezklamou!
Proč se dělají svatomartinské rohlíčky?
Tento pokrm patří mezi tradiční již z dávných dob, kdy se na den svatého Martina připravovaly rohlíčky a rohlíky, kterým se mnohdy říkalo i vandrovice, martiny či roháče.
Někdy se můžete setkat i s označením pouze jako Martinské rohlíčky, ale jedná se o ten stejný pokrm.
Existovaly varianty bez náplně, ale také obohacené mákem, tvarohem, povidly nebo ořechovou náplní.
Vzhledem k tomu, že den svatého Martina představoval tradiční čas, kdy služebnictvo opouštělo své dosavadní zaměstnání a hledalo si nového hospodáře, byly tyto pečené dobroty často dávány jako odměna k odchodu, odtud také název vandrovnice.
Martinské rohlíčky byly také předávány koledníkům, kteří v tento svátek chodili koledovat.
📋 Ingredience na Svatomartinské rohlíčky v horkovzdušné fritéze
Jaké ingredience jsou potřeba na 16 kusů svatomartinských rohlíčků, které jsou díky nekynutému těstu velmi jednoduché?
Na těsto
- 200 g hladké mouky
- 125 g zakysané smetany
- 1/2 vanilkového cukr
- 125 g másla
- sůl
- vejce na potření
Na ořechovou náplň
- 100 g vlašských ořechů
- 50 g smetany ke šlehání
- 1/4 lžičky skořice
- 1 lžíce medu
👩🍳 Postup: Recept na Svatomartinské rohlíčky v horkovzdušné fritéze
Nyní se krok za krokem podíváme na to, jak připravit tradiční svatomartinské rohlíčky s ořechovou náplní.
- do misky odměřte mouku, přidejte špetku soli a nakrájejte máslo na malé kostičky
- přidejte vanilkový cukr a zakysanou smetanu, a vše spojte dohromady a vytvořte tak těsto
- volitelně můžete použít kuchyňský robot pro usnadnění práce, my používáme náš oblíbený BOSCH MUM 58920
- těsto bude lehce lepivé, ale nepřidávejte další mouku, abyste udrželi křehkost těsta, práce s těstem bude nakonec pohodlná
- zabalte těsto do potravinářské fólie a nechte alespoň hodinu odpočinout v lednici
- mezitím připravte náplň: v misce smíchejte namleté vlašské ořechy, smetanu, skořici a med
- rozdělte vychladlé těsto na 2 části, každou část rozválejte na hladkém povrchu posypaném moukou do tvaru kruhu tlustého asi 3 mm a každý kruh nakrájejte na 8 trojúhelníčků
- na širší část každého trojúhelníku dejte malou lžičku náplně, zaviňte do tvaru rohlíčku a konce stiskněte k sobě
- předehřejte horkovzdušnou fritézu na 170 °C po dobu třech minut
- vložte do košíku horkovzdušné fritézy a rohlíčky potřete směsí rozšlehaného žloutku a lžičky vody
- pečte v horkovzdušné fritéze na 170°C po dobu 12 minut
- hotové rohlíčky poznáte podle toho, že budou hezky křehké a mají krásně zlatavou barvu
- nechte vychladnout a podle chuti můžete posypat moučkovým cukrem
🤔 Poznámky k receptu
Jak dlouho a na jakou teplotu péct svatomartinské rohlíčky?
Nám se nejvíce při přípravě svatomartinských rohlíčků osvědčila kombinace teploty 170 °C a času 12 minut.
Rohlíčky jsou krásně propečené, křehké, ale zároveň nejsou vysušené.
Určitě však při přípravě bude záležet i na typu horkovzdušné fritézy a jejím výkonu, celkové dávce a počtu rohlíčků, a také vašich osobních preferencích.
Nám ale tento čas a teplota zafungovaly na výbornou! 👍
Jak skladovat svatomartinské rohlíčky?
Pokud by vám nějaké náááhodou zbyly, tak je rozhodně můžete skladovat ve vzduchotěsné nádobě.
Když víme, že je sníme hned druhý den ráno, tak je ani nedáváme do lednice a necháme je při pokojové teplotě.
Pokud je máme v úmyslu skladovat déle, tak je vložíme do lednice, kde vydrží bez problému tři dny.
🥐 Jaké jsou další možné ingredience do svatomartinských rohlíčků?
Pokud vás zajímá, čím dalším se dají naplnit svatomartinské rohlíčky, tak na to hnedka mrkneme, možností je totiž hned několik!
- čokoláda
- tvaroh
- mák
- povidla
Kombinací je určitě i více, ale tyto jsou osvědčené a za nás je výčet naprosto dostatečný.
Neradi měníme něco, co funguje dokonale 😋
Tip: Těsto lze využít i na slané záviny nebo plněné kapsičky podle preference, pokud vynecháte vanilkový cukr. Na náplň můžete využít například šunku, sýr, rajčatový protlak, zelí apod.
☝️ Závěrečné hodnocení: Recept na Svatomartinské rohlíčky v horkovzdušné fritéze
.
.
.
Líbil se vám Recept na Svatomartinské rohlíčky v horkovzdušné fritéze? Tak mrkněte i na další naše články…
- Recept na Štrůdl v horkovzdušné fritéze
- Recept na Brumíky v horkovzdušné fritéze
- Recept na Žemlovku v horkovzdušné fritéze
- Recept na mrkvové šátečky v horkovzdušné fritéze
- Mini bábovky z horkovzdušné fritézy: veganský recept
- Recept na Kachnu v horkovzdušné fritéze
- Recept na Pečené kuře s nádivkou v horkovzdušné fritéze