Chcete si pořádně pochutnat? Tak zbystřete, protože Recept na Buřty na pivu v horkovzdušné fritéze je tady! Pokud tedy nevíte, co udělat ze špekáčků, tak dnešní dobrota vám rozhodně udělá radost… 🍺
Jaké jsou potřeba ingredience na buřty na pivu?
Co to vůbec je a pro jakou příležitost se hodí?
Jaké budeme potřebovat nádobí a kolik času zabere příprava?
Jak dlouho a na jakou teplotu buřty na pivu péct?
To a mnoho dalšího se dozvíte v dnešním receptu!
🍽 Recept na Buřty na pivu v horkovzdušné fritéze
Obtížnost: jednoduché – 1/5
Čas přípravy: 15 minut
Čas fritování: 45 minut
Počet porcí: 2
📝 Popis: Recept na Buřty na pivu v horkovzdušné fritéze
Jde udělat buřty na pivu v horkovzdušné fritéze?
Ano, a jsou opravdu skvělé.
Buřty na pivu se dají připravovat mnoha způsoby včetně trouby nebo na pánvi.
My si je ale dneska ukážeme jednoduchý, rychlý a chutný recept v horkovzdušné fritéze.
Už nikdy nemusíte na buřty na pivo do hospody, protože je zvládnete doma, a ještě si fakt skvěle pochutnáte! 👌
Co jsou buřty na pivu?
Buřty na pivu jsou hospodská klasika.
Jeden z pokrmů, které se běžně podávají jako delikatesa s pivem a chlebem.
Často se můžete setkat s označením špekáčky na pivu nebo upřesňujícími názvy, jako jsou Buřty na černém pivu atd.
Pro koho jsou vhodné a kdy je jíst?
My je máme rádi jako chuťovku k večernímu posezení nebo jako rychlou večeři, když máme po ruce všechny ingredience.
Přestože nepatříme mezi extra milovníky piva, tak tento pokrm nám fakt chutná a jednou za čas si ho s chutí dáme.
Příležitosti, kdy si tento pokrm dát jsou podobné jako například u tlačenky, utopenců nebo dalších podobných chodů.
📋 Ingredience na Buřty na pivu v horkovzdušné fritéze
- buřty / špekáčky – 3 ks
- červená cibule – 1 ks
- bílá cibule – 1 ks
- paprika – 1 ks (my jsme zde použili 1/3 od žluté, červené a zelené)
- drcená rajčata – 400 gramů
- med – 2 PL
- černé pivo – 200 ml
- hořčice – 1 PL
- česnek – 2 stroužky
- sůl
- pepř
👩🍳 Postup: Recept na Buřty na pivu v horkovzdušné fritéze
- začneme předehřátím horkovzdušné fritézy na 180 °C po dobu 3 minut
- buřty oloupeme a podkrojíme napůl či nakrájíme na kolečka
- buřty lehce pomažeme hořčicí, přidáme na proužky nakrájenou cibuli a papriku, prolisovaný česnek, med, drcená rajčata, a vše důkladně promícháme
- na závěr přidáme sůl a pepř, zalijeme pivem a opět řádně promícháme
- pekáček vložíme do horkovzdušné fritézy a pečeme na 180 °C po dobu 45 minut
- my používáme tuto univerzální formu na pečení od značky TESLA – je vhodná do horkovzdušné fritézy a má kvalitní a lehký nepřilnavý povrch
- během pečení každých 15 minut celou směs promícháme
- jakmile je pivní omáčka hezky zkaramelizovaná, cibule měkká a buřty lehce „ošvihnuté“, tak můžeme podávat
🤔 Poznámky k receptu
Jak dlouho a na jakou teplotu péct buřty na pivu v horkovzdušné fritéze?
Nám se nejvíce osvědčila kombinace teploty 180 °C a času 45 minut.
To je ideální čas, za který zelenina krásně změkne, omáčka z piva a medu zkaramelizuje a buřty mají krásně opečené okraje.
Určitě bude záležet z na velikosti celkové porce, výkonu vaší horkovzdušné fritézy a osobních preferencích.
Za nás je ale 45 minut při 180 stupních naprostý ideál!
Jak zahustit buřty na pivu?
Buřty na pivu, respektive omáčka se může zahustit například moukou.
My na to ale jdeme jinak a k zahuštění používáme základní přísady z našeho receptu.
Pokud použijete dostatečné množství cibule a medu, tak se tyto dvě ingredience o zahuštění postarají samy.
Med udělá omáčku krásně táhlou a s cibulí je to podobně jako v guláši. Rozpadne se a zahustí omáčku tak, že žádná mouka rozhodně nebude třeba!
V jaké nádobě péct buřty na pivu?
My pečeme buřty na pivu v našem oblíbeném pekáčku do horkovzdušné fritézy od výrobce TESLA.
Tato zapékací forma je univerzální, takže lze použít téměř v jakékoliv horkovzdušné fritéze, a navíc má super nepřilnavý povrch a je krásně lehoučká.
Kompletní recenzi univerzální pečící formy TESLA naleznete v samostatném článku o příslušenství pro horkovzdušné fritézy.
Děláme v ní dokonce i další pokrmy, jako jsou míchaná vajíčka, škvarky, omeleta, Mac & Cheese nebo třeba žemlovka.
Péct v ní můžete skoro cokoliv od koláčů až po slané pokrmy…
Jaký je rozdíl mezi špekáčkem a buřtem?
Musím říct, že tohle je teda pořádná věda…
Špekáček je totiž masný výrobek, který má jasně daná nařízení, jaké má být složení.
Musí obsahovat vepřové a hovězí či telecí maso.
Dále pak obsah masa nesmí být ve špekáčku menší než 40 % celkového podílu.
Omezen je i obsah tuku, který je „zastropován“ na 45 %.
A co ten buřt? No, tam je to fakt buřt… ten nemá žádná omezení, nařízení, nic.
zdroj: Recept na Špekáčky v horkovzdušné fritéze
🍺 Jaké jsou další možné ingredience do buřtů na pivu?
Buřty na pivu jsou poměrně univerzální pokrm a dělají se na mnoho způsobů.
Kromě dnes použitých surovin, které z části můžete ubrat, se často také používá
- kmín
- kečup
- beraní rohy
- kapie
- sójová omáčka
- tymián
- bobkový list
- cukr
- chilli
S receptem si můžete různě hrát a zkoušet další varianty.
Tento seznam se vám jistě bude hodit, kdybyste neměli něco z našich základních surovin z receptu doma a potřebovali byste cokoliv podobnými ingrediencemi nahradit.
Sami můžete vidět, že pouhým přidáním chilli si můžete snadno vykouzlit Pikantní buřty na pivu atd.
☝️ Závěrečné hodnocení: Recept na Buřty na pivu v horkovzdušné fritéze