Dneska si ukážeme další pecku. Recept na Omeletu v horkovzdušné fritéze je tu! Vejce patří mezi oblíbené snídaně, které nejen dobře chutnají, ale i fakt dobře zasytí.
Jak připravit tuto výbornou omeletu?
Kolik času zabere příprava?
Co je vůbec omeleta a jak ji konzumovat?
Pro koho je omeleta vhodná a je zdravá?
Kolik má vejce bílkovin?
To a mnoho dalšího se dozvíte v dnešním receptu.
🍽 Recept na Omeletu v horkovzdušné fritéze
Obtížnost: jednoduché – 1/5
Čas přípravy: 3 minuty
Čas fritování: 7 minut
Počet porcí: 2
📝 Popis: Recept na Omeletu v horkovzdušné fritéze
Taková vaječná omeleta se sýrem ke snídani, to je sen!
My se dneska pěkně z blízka podíváme na to, jak připravit jednoduchou vaječnou omeletu v horkovzdušné fritéze.
Věřte tomu, že to bude brnkačka a ani nepotřebujete žádné speciální vybavení.
U nás vejce ke snídani frčí a pokud se nám nechce vymýšlet žádné složitosti, tak tohle je něco, co nám ušetří čas i práci.
Co je omeleta?
Omeleta je pokrm z vajec, která se vaří nejčastěji na pánvi.
Poté se konzumují na talíři v jedné vrstvě, či se omelety různě skládají nebo překládají na polovinu atd.
Tvar skládané omelety často závisí na množství a druhu dalších ingrediencí, které jsou zde působí jako náplň.
Pro náplně lze použít mnoho různých ingrediencí, včetně sýra, šunky, slaniny, klobásy, papriky, cibule, bylinek, hub a rajčat, z nichž mnohé se v jedné omeletě kombinují dohromady.
Náplně do omelet mohou obsahovat dokonce i sladké přísady, například pudink, ovoce, džem atd.
Jsou vejce zdravá?
Ano, vejce jsou zdravá. Mýtus ohledně jejich nezdravosti byl dávno vyvrácen!
Pokud vás zajímá nejzdravější úprava vajec, tak věřte, že v horkovzdušné fritéze patří skutečně mezi ty top.
Pokud mohu doporučit, tak domácí vejce mají na zdraví ještě trochu lepší vliv.
Pohyb v přirozeném prostředí se totiž propisuje i do samotných vajíček a bylo zjištěno, že obsahují například více vitamínů.
Existují studie a výzkumy, které jasně hovoří o tom, že vejce nejsou zdaleka tak špatná, jak se posledních pár desítek let tradovalo.
Zajímá vás více detailů? Tady jsou…
12 důvodů, proč jíst vejce
- Vejce jsou plná vitamínů – obsahují vitamíny B, C, D, E, K
- Vejce snižují vysoký krevní tlak – peptidy přítomné ve vejcích výrazně pomáhají ke snížení krevního tlaku
- Vejce jsou vynikajícím zdrojem bílkovin – jeden kus obsahuje průměrně 6 gramů bílkovin, které jsou pro lidský organismus důležité
- Vejce snižují hladinu cholesterolu v krvi – zde je nutno podotknout, že snižují hladinu LDL cholesterolu, tedy toho „špatného“
- Vejce jsou vynikajícím zdrojem vápníku – jeden kus obsahuje až 50 miligramů vápníku, což je zhruba 5 % denní doporučené dávky vápníku.
- Vejce nezpůsobují srdeční onemocnění – naopak látky v něm obsažené pomáhají riziko srdečních chorob snižovat
- Vejce je vynikajícím zdrojem vitamínu A – díky vitamínu A dochází k lepšímu fungování imunitního systému
- Vejce obsahují síru – přítomnost síry ve vejcích napomáhá k zlepšení kvality vlasů a nehtů
- Vejce pomáhají redukovat váhu – mnoho studií prokázalo, že vejce díky své výživové hodnotě mají velmi dobrý vliv na redukci váhy
- Vejce jsou vynikajícím zdrojem vitamíny D – většina populace trpí deficitem vitamínu D, kterého je ve vejcích dostatek. Jeden kus obsahuje necelou desetinu denní doporučené dávky tohoto vitamínu
- Vejce napomáhají zlepšovat paměť – látky obsažené ve vejcích mají příznivý vliv na lidskou paměť
- Vejce jsou levná – pokud najdete vhodný zdroj, ideálně z volného chovu, tak mohou být velmi levnou potravinou, která obsahuje mnoho příznivých látek pro lidské tělo
zdroj: grasa.cz
📋 Ingredience – Omelete v horkovzdušné fritéze
- vejce
- slanina nebo šunka
- sýr
- olej nebo ghee
- cherry rajčata
- špenát
- cibule
- sůl, pepř
👩🍳 Postup receptu
- začneme předehřátím horkovzdušné fritézy na 180 °C alespoň na jednu minutu
- tip: přečtěte si několik našich doporučení a triků na používání horkovzdušné fritézy
- dáme dovnitř buď „vaničku“ vyrobenou z pečícího papíru nebo pokud máte, tak klidně nějakou formu či pánev
- pokud byste chtěli mrknout na pánve neboli formy do horkovzdušné fritézy, tak za nás můžeme doporučit třeba tyto od Delimano
- do formy dáme trochu tuku – buď mašlovačkou aplikujeme trochu ghee nebo můžeme třeba stříknout olej ve spreji
- ten je velmi praktický a jeho aplikace je jednoduchá, že ji zvládne opravdu i malé dítě
- nyní do mističky nalijeme vejce, přidáme slaninu či šunku a sýr
- my dnes použijeme krásně jemnou goudu, ale můžete zkusit i jiný
- následně přidáme zeleninu, takže rajčátka, špenát, cibuli, a na závěr i koření
- jemně celou směs v misce promícháme a nalijeme do horkovzdušné fritézy, kde máme připravenou vaničku z pečícího papíru
- vložíme do HF a děláme 7 minut na 180 °C
- omeleta by měla být krásně zlatavá, pak je připravena ke konzumaci
🤔 Poznámky k receptu
Tento recept samozřejmě snese mnoho obměn, takže můžete vyměnit například masný výrobek nebo sýry.
Kromě zde použité goudy jsme zkoušeli cheddar, eidam nebo třeba kozí sýr a mnoho dalších.
Dokonce můžete vyzkoušet sýr typu Lučina či Palouček, pak totiž vznikne krásně nadýchaná vaječná omeleta.
Dále pak doporučujeme žampiony či cokoliv jiného vás do omelety napadne.
Možností je milion a záleží jen na vás, na co máte právě chuť.
☝️Závěrečné hodnocení: Recept na Růžičkovou kapustu v horkovzdušné fritéze
.
.
.
.
.