Krásně křupavé, luxusní, voňavé, domácí… Recept na Škvarky v horkovzdušné fritéze je tady. Pokud milujete škvarky, tak tyhle jsou z bůčku a jsou skutečně fantastické. Navíc jsou jednoduché a úplně bez práce!
Jak udělat domácí škvarky?
Co budeme na výrobu škvarků potřebovat?
Jak dlouho trvají škvarky v horkovzdušné fritéze?
Mrkněte na dnešní recept a dozvíte se to!
🍽 Recept na Škvarky v horkovzdušné fritéze
Obtížnost: jednoduché – 1/5
Čas přípravy: 2 minuty
Čas fritování: 30 minut
Počet porcí: 4
📝 Popis: Recept na Škvarky v horkovzdušné fritéze
Pokud jste dostali chuť na luxusní škvarky, tak jste tady správně.
Dneska si totiž ukážeme, jak vyrobit škvarky v horkovzdušné fritéze.
Ty jsou oblíbené zejména pro milovníky škvarků obecně nebo třeba pro milovníky Low Carb či Keto, kde se stravování staví především na tucích, jako primárním zdroji energie.
Lze v horkovzdušné fritéze připravit škvarky?
Ano, a nevěřili byste, jak jsou dobré!
Ani my jsme před prvním pokusem nevěřili…
Jsou ale skutečně skvělé a díky HF si je teď děláme častěji, protože jsou bez práce a nemusíte vůbec nic hlídat a řešit!
Jaké použít maso na škvarky v horkovzdušné fritéze?
My máme nejraději domácí škvarky z bůčku, prostě klasické masové škvarky.
Mají na sobě totiž trochu více masa, než ty ze sádla a to nám více vyhovuje.
Dokonce se je nebojíme ani dát dětem, jelikož vyšší obsah masa je pro ně vhodnější.
Jaká je cena škvarků z obchodu vs domácích škvarků z horkovzdušné fritézy?
Cena škvarků v obchodě je v dnešní době skutečně hodně odlišná.
Setkáte se s cenami do 100 Kč/kg, ale i klidně kolem 500 nebo 600 Kč za kilogram, a to už je docela pálka!
Přestože tyto dražší varianty jsou vyrobeny často z BIO masa, respektive BIO hřbetního sádla, tak je to zároveň cena, za kterou seženete pořádný flák masa třeba na steak…
My si vykouzlíme škvarky z bůčku, který nás vyšel v přepočtu na 189 Kč za kilogram.
Kupujeme z ověřeného zdroje a rozumné kvality.
Pokud však budete chtít sehnat bok levněji, tak se vám to snadno povede, v akci lze koupit i kolem stovky za kilo…
Nejenže si tedy vyrobíte vlastní škvarky, ale ještě vám zbyde sádlo. A to se vyplatí 🤪
Výroba domácích masových škvarků doma je tedy cenově výhodná, a navíc si můžete vybrat maso, které chcete a nejste odkázáni jen na škvarky z čistého sádla.
📋 Ingredience na masové škvarky z bůčku v horkovzdušné fritéze
- vepřový bůček – 500 g
👩🍳 Postup: Recept na Škvarky v horkovzdušné fritéze
- začneme předehřátím horkovzdušné fritézy na 180 stupňů po dobu 3 minut
- připravíme si formu, pekáček či misku vhodnou do horkovzdušné fritézy, protože právě v této nádobě budeme škvarky připravovat
- doporučujeme v rámci předehřívání HF předehřát i nádobu, aby bylo vše dostatečně rozpálené
- maso nakrájíme na preferovanou velikost – my máme nejraději kostičky cca 2×2 cm
- mějte na paměti, že bůček se vyškvaří a výsledné škvarky budou samozřejmě menší
- nakrájený bůček vložíme do naší připravené nádoby a i s košíkem vložíme do HF
- vepřové škvarky v horkovzdušné fritéze děláme 30 minut s tím, že každých 10 minut jemně promícháme
- jakmile jsou škvarky hotové, tak vytáhneme nádobu z HF, přes cedník slijeme sádlo a škvarky dáme do mističky
- necháme aspoň trochu vychladnout, osolíme a podáváme 🥳
🤔 Poznámky k receptu
Jak dlouho trvají škvarky v horkovzdušné fritéze?
Zde záleží především na tom, v jaké formě či nádobě budete škvarky dělat a také na velikosti škvarků, respektive nařezaných kostiček.
My nejraději děláme škvarky v keramické misce, která má jiné tepelné a vodivé vlastnosti, než třeba silikonová forma…
Pokud se rozhodnete pro škvarky velikosti cca 2×2 cm jako my, tak příprava zabere 30 minut.
Když budete bůček krájet na menší kostky, tak budou škvarky rychleji hotové.
V případě, že zvolíte větší kostičky, tak se pochopitelně příprava protáhne…
Za nás je ale velikost 2×2 cm a čas 30 minut ideální a dobře otestovaný 😋
Jak poznám že jsou škvarky hotové?
Škvarky jsou hotové, když mají zlatavě hnědou barvu.
Poznáte i tak, že jsou kraje škvarků pěkně dokřupava opečené a na první pohled vidíte větší množství vyškvařeného sádla.
Propečenost škvarků je věcí chuti a preferencí, takže si můžete jeden škvarek vytáhnout, nechat vychladnout a ochutnat.
Námi zvolený čas 30 minut však funguje perfektně, takže si troufneme říci, že po této době budete určitě spokojení bez složitého zkoumání…
Jak vyrobit opravdu křupavé a dobré vepřové škvarky?
Díky použitému bůčku budete mít křupavější masové škvarky, jelikož se kousíčky masa boku hezky spečou, což pomůže dokonalé křupavosti.
Někdo používá i mléko, aby byli ještě křupavější, ale tento krok my vynecháváme, protože za nás jsou škvarky dokonalé i bez mléka.
Pro nás to znamená jednodušší přípravu se stejně fantastickým výsledkem…
Chyby při výrobě škvarků
I na vlastní kůži jsme si vyzkoušeli pár chyb, které již neopakujeme, protože výsledek nebyl takový, jaký jsme si představovali
- krájení masa na malé kostičky – škvarky jsou pak příliš drobné, drolí se a jsou až moc vypečené
- volba vysoké teploty – zde je určitě potřeba držet přesný postup, protože při vysoké teplotě se škvarky dělají příliš rychle a mohou se zvenku spálit a uvnitř zůstat syrové
- příliš velké množství škvarků v jedné várce – pokud použijete příliš mnoho masa najednou, tak se nebudou moci škvarky dělat rovnoměrně a výsledek nebude tak dobrý a jednoduchý
Kolik mají škvarky kalorií?
Škvarky jsou hodně tučným pokrmem a obsahují tím pádem poměrně velké množství energie.
Klasické škvarky ze sádla obsahují kolem 770 kalorií na 100 gramů.
Tyto škvarky z vepřového bůčku obsahují kolem 500 kalorií, jelikož se nejedná o čisté sádlo, ale je zde více masa, které je méně kalorické a má více bílkovin a živin celkově.
Pokud tedy hledáte dietnější, a přesto chuťově úžasnou variantu, tak tohle je to pravé!
🍟 Jaké jsou recepty se škvarky a jak je jíst?
Pokud se ptáte, co udělat ze škvarků, tak pro vás máme hned několik super tipů!
- jen tak na zobačku
- škvarková pomazánka
- s opečeným chlebem
- škvarkové placky
- zapečené brambory se škvarky
- sádlo se škvarky
Tohle jsou naše oblíbené rychlovky, ale dají se použít i do složitějších receptů a plnohodnotných pokrmů.
☝️ Závěrečné hodnocení: Recept na Škvarky v horkovzdušné fritéze
.
.
.
Líbil se vám Recept na Škvarky v horkovzdušné fritéze? Tak mrkněte i na další naše články…
- Recept na Mražený obalovaný sýr v horkovzdušné fritéze
- Recept na Mražené kuřecí stripsy v horkovzdušné fritéze
- Recept na Slaninu v horkovzdušné fritéze
- Recept na Smash burger v horkovzdušné fritéze
- Recept na Míchaná vejce v horkovzdušné fritéze
- Recept: Pečená zelenina v horkovzdušné fritéze
- Nejčastější dotazy: horkovzdušná fritéza [FAQ]