Dnes nás čeká mnoho otázek a odpovědí. Nejčastější dotazy: horkovzdušná fritéza [FAQ] je tu! Pokud je cokoliv, co jste potřebovali vědět o horkovzdušné fritéze, tak dnes tady na to najdete odpověď!
Denně nám chodí několik dotazů, tak jsme se rozhodli je sesbírat a vybrat z nich ty nejčastější.
Jaké pomůcky, materiály a příslušenství jde v horkovzdušné fritéze používat?
Jak postupovat při vaření pro dosažení nejlepšího výsledku?
Jaká fritéza je nejlepší a co v ní připravovat?
To a mnoho dalšího se dozvíte v dnešních otázkách a odpovědích.
Co znamenají pojmy Air Fryer a HF?
Air Fryer je anglické označení pro horkovzdušnou fritézu.
Doslova to znamená „Vzduchový smažič“ nebo „Vzduchová fritéza“, takže od toho je odvozen český název horkovzdušná fritéze.
HF je zkratka pro označení horkovzdušná fritéza.
Nejedná se tedy o žádný typ nebo druh, ale jen o zkrácení.
Sami rádi tuto zkratku používáme, protože tento pojem píšeme velmi často, takže nám zkratka HF šetří spoustu času 😅
Jaké jsou výhody horkovzdušné fritézy?
- Zdravější jídlo, protože můžete „smažit“ nebo péct s menším množství oleje nebo dokonce úplně bez oleje
- Rovnoměrné vaření díky cirkulujícímu horkému vzduchu
- Snadné čištění, protože většina fritovacích košů má nepřilnavý povrch a lze je mýt v myčce nádobí nebo snadno v ruce
Která horkovzdušná fritéza je pro mě nejlepší?
Která horkovzdušná fritéza bude nejvhodnější závisí především na velikosti, kterou potřebujete, a na vašem rozpočtu.
Tři velmi oblíbené značky horkovzdušných fritéz jsou
Všechny z nich mají různé modely a také více variant velikostí.
Další informace naleznete v našem průvodci výběrem horkovzdušných fritéz, který vám pomůže zjistit, která fritéza je pro vás ta pravá.
Dělá horkovzdušná fritéza opravdu jídlo křupavé?
Ano, horkovzdušná fritéza dělá jídlo krásně křupavé.
Úroveň křupavosti však ovlivňuje také typ potravin a ingrediencí.
Vyzkoušejte křupavé mražené hranolky z HF, bramborové chipsy nebo dokonce chipsy z bramborových slupek!
Je horkovzdušná fritéza rychlejší než trouba?
Ano, fritéza je obecně rychlejší než trouba.
Je to dáno efektivnější cirkulací horkého vzduchu na menším prostoru.
V podstatě všechny pokrmy dokážete v horkovzdušné fritéze udělat rychleji, často i o polovinu nebo třetinu!
Není horkovzdušná fritéza vlastně jen trouba a jaký je mezi nimi rozdíl?
Ano, horkovzdušná fritéza je zjednodušeně řečeno v podstatě malá horkovzdušná trouba.
Rozdíl je v tom, že horkovzdušná fritéza má fritovací koš a daleko pokročilejší a vychytanější systém cirkulace vzduchu.
Proto se jídlo připravuje rychleji a výsledek je křupavější.
Je TESLA dobrá horkovzdušná fritéza?
TESLA je velmi oblíbená fritéza a má skvělé recenze.
Zkušenosti uživatelů s jejich výrobky jsou opravdu vynikající.
Takže ano, je to dobrá fritéza.
Mají v nabídce několik typů a velikostí, vybere si každý.
Lze v horkovzdušné fritéze vařit vodu?
Ne, v HF nelze vařit vodu.
Umí toho hodně, ale toto vážně ne… 😅
Musí se horkovzdušná fritéza předehřívat?
Nemusí, ale u mnoha receptů je to žádoucí a doporučujeme to.
Pro dosažení nejlepšího výsledku je prima fritézu předehřát.
Jak horkovzdušnou fritézu předehřát?
Některé modely HF mají funkci nebo tlačítko pro předehřátí a v takovém případě je můžete použít.
Pokud vaše fritéza nemá samostatnou funkci předehřívání, stačí spustit fritézu s prázdným fritovacím košem.
Narozdíl od trouby ale trvá předehřátí horkovzdušné fritézy jen cca dvě minuty!
Je třeba před používáním horkovzdušné fritézy pokrmy rozmrazovat?
Ne, většinu mražených potravin není třeba před fritováním rozmrazovat a je lepší je připravovat přímo ze zmrazeného stavu.
Patří sem potraviny, jako jsou mražené hranolky, rybí prsty, mražená zelenina nebo třeba pizza.
Mohu v horkovzdušné fritéze používat olej?
Ano, v horkovzdušné fritéze můžete používat olej.
Samozřejmě se zde ale nepoužívá zdaleka tolik oleje jako v klasické olejové fritéze.
V horkovzdušné fritéze místo toho potřete spodek koše menším množstvím oleje nebo olejem potřete to, co připravujete.
Je nutné používat v horkovzdušné fritéze olej?
Olej do HF používat nemusíte, ale doporučujeme ho používat u většiny receptů.
Výsledné jídlo je křupavější, zlatavější, voňavější…
Kolik oleje použít v horkovzdušné fritéze?
Při horkovzdušném fritování stačí malé množství oleje.
Obvykle to bude určitě méně než 1 čajová lžička.
Případně můžete použít náš oblíbený olej ve spreji – ten je velmi praktický, a navíc to s ním nikdy nepřeženete, protože máte dávku dokonale pod kontrolou.
Jak funguje horkovzdušná fritéza bez oleje?
Horkovzdušná fritéza využívá horký vzduch, který cirkuluje kolem jídla, aby se uvnitř uvařilo a na povrchu bylo křupavé.
Díky cirkulaci horkého vzduchu dokáže udělat pokrmy křupavé i bez oleje.
Jaký je nejlepší olej do horkovzdušné fritézy?
Do horkovzdušné fritézy můžete použít mnoho druhů oleje.
Záleží na tom, zda chcete, aby přidával chuť, nebo ne.
Olivový olej je skvělou volbou, stejně jako jakýkoli neutrální olej na vaření, například řepkový olej.
My máme rádi i kokosový olej nebo třeba ghí / přepuštěné máslo, které je za nás jedním z nejzdravějších tuků!
Můžu do horkovzdušné fritézy použít máslo?
Ano, do fritézy můžete použít máslo.
Třeba na takovou kůrku na kuřeti není snad nic lepšího 😍
Můžu do horkovzdušné fritézy použít mouku?
Ano, v HF můžete připravovat potraviny obalené v mouce nebo s moukou uvnitř.
Takže třeba snadno připravíte řízek, smažený sýr nebo některé dezerty.
Mohu v horkovzdušné fritéze používat pečící papír?
Ano, pečící papír používat můžete.
Pokud chcete, můžete ho použít pro snadnější čištění či jako pomocníka proti protečení surovin košíkem fritézy.
My rádi používáme pečící papír třeba při přípravě omelety a podobných jídel, která jsou před uvařením řídká a tím pádem by bez papíru protekla…
Pečící papír v horkovzdušné fritéze ale může mít i nevýhody.
Horký vzduch totiž nepřijde do přímého kontaktu se všemi stranami potravin, což je důležité, pokud chcete, aby byly křupavé a dokonale propečené.
Vždy se ujistěte, že je papír zatížený jídlem, aby nepřekážel větracím otvorům a po fritéze nelítal.
Existují také vložky a formy, které si můžete pro fritézu zakoupit, a to jak opakovaně použitelné, tak jednorázové.
Mohu do horkovzdušné fritézy použít hliníkovou fólii neboli alobal?
Ano, alobal můžete v horkovzdušné fritéze používat, ale měli byste ji dávat pouze do koše fritézy, nikdy ne pod něj.
Můžete do horkovzdušné fritézy dát papírovou utěrku?
Ne, do horkovzdušné fritézy byste neměli dávat papírové utěrky.
Můžete do horkovzdušné fritézy vložit špejle?
Ano, v horkovzdušné fritéze můžete používat špejle.
Pokud používáte dřevěné špejle, doporučujeme je nejprve na pár minut namočit do vody, aby se nepřipálily.
Záleží totiž, jak dlouho v horkovzdušné fritéze budou…
Mohu ve fritéze používat kovové špízy či jehly?
Ano, ve fritéze můžete používat kov.
Abyste však zachovali nepoškozený nepřilnavý povrch koše fritézy, měli byste zvolit nekovové náčiní, např. dřevěné či silikonové, případně zabránit styku kovových předmětů s povrchem koše fritézy…
Můžete do horkovzdušné fritézy vložit talíř?
Ano, do fritézy můžete vložit talíř, pokud je vhodný do trouby a vydrží vysoké teploty.
Případně pak používat silikonové talíře vhodné do trouby či horkovzdušné fritézy.
Můžete do horkovzdušné fritézy vložit hliníkovou pánev?
Ano, do HF můžete vložit hliníkovou pánev, pokud je bezpečná pro použití v troubě a odolává vysokým teplotám.
Lze koš horkovzdušné fritézy vložit do myčky nádobí?
Mnoho košů HF lze mýt v myčce nádobí.
Chcete-li se ujistit, co je doporučeno pro váš konkrétní model, podívejte se do návodu k použití.
Většina výrobců přesto doporučuje mytí v ruce, aby se prodloužila životnost výrobku.
I my doporučujeme mýt hlavně ručně, v myčce spíše jen občas.
Jak udržovat horkovzdušnou fritézu čistou a jak ji mýt?
Nejlepším způsobem, jak udržet horkovzdušnou fritézu v čistotě, je dbát na její mytí po každém použití podle těchto jednoduchých kroků:
- Vyčistěte odnímatelné části v myčce nádobí nebo spíše ručně
- Čistěte pomocí vhodného kartáče na nádobí nebo houbičky a teplé mýdlové vody
- Ujistěte se, že je fritéza zcela vychladlá, a poté vnitřek vyčistěte hadříkem nebo houbou namočenou v mýdlové vodě
- Vnější stranu fritézy otřete vlhkým hadříkem nebo houbou
- Osušte fritézu a odnímatelné části a znovu ji sestavte
Musí se kuře v horkovzdušné fritéze obracet?
Kuře obracet nemusíte, ale přesto to vždy doporučujeme, protože se tak dosáhne co nejrovnoměrnějšího propečení a zároveň opečení ze všech stran.
Recept na celé kuře v horkovzdušné fritéze je jeden z našich oblíbených, jednoduchých a ušetří vám spoustu času! 🍗
Můžete maso ve fritéze naskládat na sebe?
Toto nedoporučujeme.
Maso byste měli ve fritéze vždy připravovat v jedné vrstvě.
Opět je totiž důležité, aby bylo vše rovnoměrně propečeno a vzduch mohl dobře cirkulovat.
Je z horkovzdušné fritézy cítit zápach?
Ne, většinou tomu tak není.
Samozřejmě i přesto, že je HF uzavřená, tak budete lehce cítit vůni připravovaných pokrmů, ale není to tak intenzivní, jako když připravujete jídlo „otevřenou“ formou, jako třeba na pánvičce.
Můžu mít fritézu v kuchyňce v kanceláři?
Ano, můžete.
Pokud se domluvíte s kolegy, tak to není vůbec problém.
Většina kuchyněk je vybavená jinými spotřebiči pro vaření, jako je mikrovlnná trouba nebo dokonce sporák, takže proč zde nemít i horkovzdušnou fritézu? 😉
Aspoň o ostatní uvidí, jak je horkovzdušná fritéza skvělý a praktický pomocník.
Co je nejlepší vařit v horkovzdušné fritéze?
Je toho opravdu spoustu, zde jsou některé naše oblíbené recepty
- domácí bramborové hranolky nebo mražené hranolky
- batátové hranolky
- kuřecí křídla
- domácí pizza
- mražená pizza
- hovězí steak
- steak z vepřové krkovice
- kuřecí řízek
- smažený sýr
- rybí prsty
- cibulové kroužky
- hovězí hamburger
- krůtí hamburgery
- chřest obalený ve slanině
- růžičková kapusta
A toto je vážně jen začátek. Mrkněte na všechny naše recepty v horkovzdušné fritéze.
Navíc většinu receptů můžete po uvaření znovu ohřát v horkovzdušné fritéze a chutnají jako čerstvé! 👏
Závěr článku Nejčastější dotazy: horkovzdušná fritéza [FAQ]
.
.
.
.
.