Dneska si uvaříme naše oblíbené sladké brambory. Recept na Pečené batáty v horkovzdušné fritéze je tu. Další jednoduchý a rychlý recept v horkovzdušné fritéze úplně bez práce!
Jaké budeme potřebovat ingredience?
Na co si dát při přípravě batátů v horkovzdušné fritéze pozor?
S čím se dají pečené batáty podávat?
Jaké jsou výhody batátů a jak si vedou ve srovnání s brambory?
To a mnoho dalšího se dozvíte v dnešním receptu.
🍽 Recept na Pečené batáty v horkovzdušné fritéze
Obtížnost: jednoduché – 1/5
Čas přípravy: 1 minuta
Čas fritování: cca 35-45 minut
Počet porcí: 3
📝 Popis: Recept na Pečené batáty v horkovzdušné fritéze
Dnes si společně připravíme dokonalé pečené batáty neboli sladké brambory v horkovzdušné fritéze.
Zvládneme to za kratší dobu než v troubě a budou krásně měkoučké uprostřed s křupavou slupkou!
U nás doma tento recept všichni přímo milujeme.
Je jednoduchý, bez práce, a navíc je velmi univerzální.
Co je zdravější: batáty nebo brambory?
Pečené sladké brambory i pečené brambory jsou velmi zdravé.
Pokud je vaším cílem přidat do jídelníčku více vlákniny, pak bychom volili sladké brambory.
Oba druhy by však byly skvělým doplňkem každého jídelníčku.
Batáty i brambory mají co nabídnout…
- Batáty mají asi o 50 % více vlákniny než brambory
- Mají přibližně stejné množství bílkovin
- Sladké brambory obsahují více vitaminů A a C
- Brambory mají více draslíku a kyseliny listové
Jak dlouho trvá pečení batátů v horkovzdušné fritéze?
Batáty se v horkovzdušné fritéze připravují při teplotě 190 °C asi 35-45 minut, což je kratší doba než v troubě.
Zde hodně záleží na výkonu fritézy a také velikosti a tvaru batátů.
Jak vybrat batáty do horkovzdušné fritézy?
Snažíme se vybírat vždy co nejpodobnější batáty, které v obchodě seženeme, ideálně aby byly „jako přes kopírák“…
Čím podobnější si budou, tím je větší šance, že se všechny dokonale propečou ve stejný čas.
Snažíme se, aby měly podobný tvar, velikost i váhu.
Toto naše doporučení se zdá být dobře funkční, nám se totiž vždycky moc dobře povedou 😍
📋 Ingredience na Recept na Pečené batáty v horkovzdušné fritéze
Dnes bude seznam hodně krátký… o to kouzelnější celý recept je! 🤩
- 3 středně velké batáty
- olivový olej
- sůl
👩🍳 Postup: Recept na Pečené batáty v horkovzdušné fritéze
- začneme předehřátím horkovzdušné fritézy na 190 °C alespoň na dvě minuty
- tip: přečtěte si několik našich doporučení a triků na používání horkovzdušné fritézy
- batáty neloupejte a ponechejte je ve slupce
- dobře je omyjte, můžete použít i drátěnku
- vidličkou udělejte aspoň na pěti místech díry a pomažte olivovým olejem
- my používáme tento olivový olej ve spreji – je praktický a jeho dávku máte dokonale pod kontrolou, takže to s ním nikdy nepřeženete
- posypte pár špetkami soli
- vložte do horkovzdušné fritézy a pečte cca 35 až 45 minut
- vše bude záležet na výkonu fritézy, a tvaru a velikosti sladkých brambor
- jakmile budete moci velmi jednoduše batát propíchnout vidličkou, tak je hotovo
- v takovém případě by měla vidlička projet batátem „jako máslem“
- dobrou chuť! 😍
🤔 Poznámky k receptu
- kupujte ideálně batáty, které nemají měkkou slupku, vrásky, praskliny nebo jiná měkká místa
- čerstvé batáty uchovávejte na chladném a suchém po dobu až jednoho měsíce
- před pečením batátů je propíchejte po celém povrchu vidličkou – těmito otvory bude unikat pára a nedojde k jejich popraskání
- pečené batáty skladujte v lednici ideálně ve vzduchotěsné nádobě po dobu cca do 3 dnů
Je možné pečené batáty znovu ohřát v horkovzdušné fritéze?
Ano, je to možné.
Předehřejte horkovzdušnou fritézu na 190 °C a batáty nechte po dobu cca 5 minut znovu prohřát.
Výhodou je, že pak chutnají zase jako čerstvé!
🍠 Jaké jsou další možnosti plnění a ozdoby pečených batátů v horkovzdušné fritéze?
Existuje mnoho způsobů, jak a s čím podávat pečené batáty v horkovzdušné fritéze.
- nejjednodušší je jíst je s máslem a solí na povrchu. Klasika 🤤
- další snadnou možností, která je navíc prakticky bez kalorií, je posypat je chilli, kmínem, dýňovým kořením (pumpkin spice) nebo třeba skořicí
- pro masožravce jsou super batáty plněné kuřecím či hovězím trhaným masem a případně barbecue omáčkou
- nebo vyzkoušejte naše oblíbené kombo se zakysanou smetanou, pečenou slaninou, pažitkou a sýrem
🍟 K čemu si dát pečené batáty z horkovzdušné fritézy?
Pokud chcete pečené batáty využít pouze jako přílohu, tak určitě máme dobrou zkušenost s těmito pokrmy
- losos v horkovzdušné fritéze
- hovězí ryb eye steak z horkovzdušné fritézy
- steak z krkovice v horkovzdušné fritéze
- sýr Halloumi v horkovzdušné fritéze
☝️ Závěrečné hodnocení: Recept na Pečené batáty v horkovzdušné fritéze
Líbil se vám Recept na Pečené batáty v horkovzdušné fritéze? Tak mrkněte i na další…
- Recept na Pečené brambory s tvarohem v horkovzdušné fritéze
- Recept: Batátové hranolky v horkovzdušné fritéze
- Recept na Batátové toasty v horkovzdušné fritéze
- Domácí křupavé hranolky: recept v horkovzdušné fritéze
- Recept na Mražené hranolky v horkovzdušné fritéze
- Recept na Bramboráky v horkovzdušné fritéze
- Recept na Bramborové lupínky v horkovzdušné fritéze