Dnes nás čeká další pecka, Recept na Sýr Halloumi v horkovzdušné fritéze je tu! Pokrm je jednoduchý a rychlý. Za 10 minut máte hotovo!
Co je vůbec sýr Halloumi a jak ho připravit?
Jak Halloumi použít v kuchyni?
Jaké budeme potřebovat ingredience?
Jaký je postup?
V dnešním receptu se dozvíte vše, co potřebujete vědět o přípravě Halloumi.
🍽 Recept na Sýr Halloumi v horkovzdušné fritéze
Obtížnost: jednoduché – 1/5
Čas přípravy: 1 minuta
Čas fritování: 10 minut
Počet porcí: 2
📝 Popis: Recept na Sýr Halloumi v horkovzdušné fritéze
Halloumi se skvěle hodí jako samostatná svačinka nebo jako součást předkrmu, oběda či večeře.
Příprava je velmi snadná a líbí se nám, že ho můžete použít na mnoho různých způsobů.
Dříve jsme Halloumi smažili na pánvi či ho připravovali v troubě, ale od té doby, co jsme ho vyzkoušeli v horkovzdušné fritéze… no prostě už ho nechceme jinak!
Stačí ho potřít trochou oleje a můžete začít…
Je to upřímně tak návykové a jednoduché, že přípravu zvládnou i děti, které ho také tak milují.
Co je to Halloumi?
Halloumi je polotvrdý, nezrající, solený sýr vyráběný ze směsi kozího a ovčího mléka původem z Kypru.
Tento sýr má podobnou konzistenci jako mozzarella, ale slanější chuť a je při konzumaci trochu „vrže“.
Halloumi se neroztéká jako tradiční sýr, takže si při smažení zachovává svůj tvar.
Jak se vyslovuje Halloumi?
Musíme se přiznat… Přestože tenhle sýr děláme roky a moc jsme si ho oblíbili, tak jsme ještě nedávno nevěděli, jak se správně název tohoto sýru vyslovuje.
Říkali jsme tak nějak normálně „haloumi“, ale až asi před rokem jsme zjistili, že správná výslovnost je „chalumi“.
Necháme na vás, jak mu budete říkat… Hlavně, že vám bude chutnat 🙂
Jaké jsou výživové hodnoty a složení Halloumi?
Pokud sledujete nutriční hodnoty a zapisujete si třeba do kalorických tabulek, tak vás budou zajímat následující údaje
- Energetická hodnota: 316 kcal / 1 325 kJ
- Bílkoviny: 22 g
- Sacharidy: 1,5 g
- Tuky: 25 g
Halloumi je díky svým hodnotám vhodné pro kohokoliv, kdo se snaží přijímat větší množství bílkovin, protože jejich obsah je opravdu vysoký.
Pro koho je Halloumi vhodný?
Tento sýr je velmi populární při hubnutí a ve stravovacích stylech, jako je Fitness, Low Carb, Keto či pro Vegetariány, protože pro ně má skvělé parametry.
Mezi hlavní výhody sýru Halloumi patří
- je bohatý na vápník vhodný pro kosti
- jedná se o užitečný zdroj bílkovin
- může snižovat riziko vzniku cukrovky 2. typu
- zasytí nás na delší dobu
- jedná se o chuťově a nutričně dobrou náhradu masa
A ptáte-li se, co takový běžně dostupný Halloumi sýr obsahuje, tak je to poměrně jednoduché: kravské mléko, kozí mléko, ovčí mléko, syřidlo, sůl.
📋 Ingredience na Recept na Sýr Halloumi v horkovzdušné fritéze
- sýr Halloumi
- olivový olej
👩🍳 Postup: Recept na Sýr Halloumi v horkovzdušné fritéze
- začneme předehřátím horkovzdušné fritézy na 200 °C alespoň na jednu minutu
- tip: přečtěte si několik našich doporučení a triků na používání horkovzdušné fritézy
- sýr Halloumi položte na prkénko a nakrájejte na plátky okolo cca 1,5 cm
- obě strany potřete olivovým olejem, který pokrmu dodá krásnou barvu a navíc super křupavost
- nám se velmi osvědčil olivový olej ve spreji – je neskutečně praktický, a navíc máte dávku oleje dokonale pod kontrolou, takže to s ním nikdy nepřeženete… fakt super!
- vložte Halloumi do koše horkovzdušné fritézy na 10 minut, v polovině obraťte
- jak poznáte, že je Halloumi hotový? Má nádherně zlatavou barvu, sexy kůrčičku a úžasně voní!
🤔 Poznámky k receptu
Halloumi můžete nakrájet, jak chcete: na kostičky, proužky, hranolky, klínky atd.
Jen dávejte pozor, že se menší kousky udělají samozřejmě dříve, takže se doba smažení může zkrátit.
Po vychladnutí skladujte Halloumi ve vzduchotěsné nádobě až 4 dny v lednici.
Zbytky sýru si můžete vychutnat studené nebo je znovu ohřát v horkovzdušné fritéze.
Milujeme, když je Halloumi teplé a křupavé, ale když spěcháme a nebo prostě máme jen chuť, tak ho jíme klidně přímo z lednice 😍
🥗 Jak použít Halloumi v pokrmech?
Tento sýr můžete připravit ve fritéze různými způsoby, s různým kořením a nebo s použitím dalších surovin.
Možností je opravdu mnoho, ale pojďme si ukázat naše neoblíbenější způsoby přípravy
- Kuřecí špízy se zeleninou a Halloumi
- Zeleninový salát s Halloumi, kešu ořechy a jablky
- Medové Halloumi
- Halloumi ve slanině
- Halloumi hamburger
- Halloumi hranolky
A to je teprve začátek…
S Halloumi můžete vyzkoušet mnoho dalších receptů, protože tento sýr je skutečně univerzální.
☝️ Závěrečné hodnocení: Recept na Sýr Halloumi v horkovzdušné fritéze
.
.
.