Horkovzdušná fritéze je skvělý pomocník, ale musíme to s ním umět. Jakých je 11 Nejčastějších chyb při používání Horkovzdušné fritézy?
Jakým chybám se vyhnout při nákupu fritézy?
Co můžeme dělat špatně při samotném vaření v horkovzdušné fritéze?
Na co si dát pozor z pohledu bezpečnosti a péče o HF?
To a mnoho dalšího se dozvíte v dnešním článku!
Všichni už dobře víme, že horkovzdušná fritéza je fantastický kuchyňský spotřebič a pomocník.
Horkovzdušná fritéza je skvělá, protože šetří čas, jídlo je v ní křupavé a spotřebuje se v ní méně oleje či jiného tuku.
Ale pozor! Existují chyby, kterých se můžeme dopustit při jejím používání.
Nedělejme si příliš velké starosti a zůstaňme pozitivní… dneska si totiž ukážeme, na co si dát bacha a jak chybám předcházet!
Chyby při nákupu horkovzdušné fritézy
#1: koupě špatné velikosti horkovzdušné fritézy
Horkovzdušná fritéza se vyrábí v různých velikostech.
Pokud plánujete vařit pro 1 nebo 2 osoby, pořiďte si menší.
Pokud chcete vařit jídla pro celou rodinu, pořiďte si větší. Často se označují jako XL nebo XXL.
Není nic horšího, než když zjistíte, že vaše fritéza nedokáže připravit správné množství jídla a musíte udělat více než jednu várku, aby se vše uvařilo.
To bere čas i příjemný zážitek z jejího používání.
Pro 1-2 osoby bych doporučoval fritézu klidně menší, objem tak okolo 3-4 litrů.
Pro rodinu si pořiďte něco o objemu 5 a více litrů.
Obecně doporučujeme zvolit o jednu velikost větší, než si myslíte, že potřebujete!
#2: koupě nekvalitní horkovzdušné fritézy
Stejně jako u všeho ostatního, co kupujete, platí, že dostanete to, za co zaplatíte.
Držte se značek, které mají dobré výsledky při výrobě kvalitních malých spotřebičů.
Podívejte se na recenze, abyste zjistili, jaké mají horkovzdušné fritézy hodnocení od ostatních uživatelů.
My máme dobré zkušenosti s používáním horkovzdušné fritézy
Některé mají funkcí více, některé méně, ale za nás platí, že v jednoduchosti je krása a síla.
Jistě to znáte ze své zkušenosti, že na většině domácích spotřebičů používáte jen ty nejzákladnější funkce a extra vychytávky používáte jen ze začátku nebo vůbec.
Chyby při vaření s horkovzdušnou fritézou
#3: nepoužívání ani kapičky oleje nebo tuku v horkovzdušné fritéze
Je fajn, že můžete při horkovzdušném fritování připravit jídlo s použitím menšího množství oleje než při klasickém fritování, ale obecně platí, že mnoho potravin při použití HF stále potřebuje trochu oleje či jiného tuku.
Před vložením potravin do HF je postříkejte nebo lehce potřete olejem, zejména v případě obalovaných věcí nebo tam, kde chcete mít kůrku.
Hranolky, kuře, krevety, cokoliv… budou krásně křupavé a prostě vynikající!
Tip: my máme skvělou zkušenost s použitím oleje ve spreji. Dobře se aplikuje, máte dávku pod kontrolou a nikdy to s olejem nepřeženete.
#4: použití nevhodného oleje či tuku v horkovzdušné fritéze
Některé tuky jsou zdravější, jiné zase méně, to je dobře známá věc.
My se snažíme používat především zdravější varianty olejů a tuků, jako jsou
Jasně, můžete použít cokoliv, jen zvažte, zda nejsou některé oleje zdravější a nebude tak pro vás přínos používání horkovzdušné fritézy ještě větší a prospěšnější.
#5: přeplnění fritovacího koše horkovzdušné fritézy
Horkovzdušná fritéza funguje tak, že kolem jídla cirkuluje horký vzduch.
Pokud do koše vložíte příliš mnoho potravin, nebude se připravovat rovnoměrně a dostatečně.
Postupujte podle pokynů, kolik potravin vložit do koše fritézy, a zároveň se řiďte vlastním úsudkem a zkušeností.
V podstatě snad každý obrázek na krabici a promo materiálech horkovzdušné fritézy ukazuje potraviny naskládané až po vrch. Tyto obrázky jsou zavádějící.
Sice to vypadá sexy, ale nedělejte to.
Prostě se to všechno neusmaží…
#6: nikdy nekontrolujete jídlo
Dovnitř většiny fritéz není vidět, proto je důležité pokrm během vaření kontrolovat.
Zejména pokud vaříte něco, co jste ve fritéze ještě nezkoušeli.
Rádi otevíráme fritézu v polovině doby přípravy jakéhokoli receptu, abychom jídlo zkontrolovali a košíkem zatřepali a aby se obsah aspoň trochu promíchal.
#7: nepoužívání teploměru na maso
Teploměr na maso vám poskytne nejpřesnější přehled o tom, zda je maso hotové, nebo ne.
Vzhledem k různým modelům fritéz a široké škále receptů doporučujeme používat při přípravě masa ve fritéze teploměr.
Teploměr na maso stojí pár korun, ale ten přínos je až neskutečný.
Jasně, zvládnete to i bez něj, jen mohou být výsledky různé.
Proto je to za nás špičková investice. A nebo taky super dárek… 😋
Bezpečnostní chyby a péče o fritézu
#8: nestavte košík rozpálené horkovzdušné fritézy na kuchyňskou linku
Košík HF je opravdu horký. Některé fritézy vyženou teplotu i přes 200 °C.
Je důležité se ujistit, že ať už spotřebič umístíte kamkoli, nedotýká se ničeho, co by se mohlo roztavit nebo spálit.
My s oblibou používáme na odkládání silikonovou podložku.
Stojí pár korun, dobře se s ní pracuje a je navíc protiskluzová, takže se vám košík nikdy nesesune!
Je také velmi důležité používat kleště a chňapky při manipulaci s částmi fritézy a potravinami uvnitř.
#9: nedostatečná péče a umývání horkovzdušné fritézy
Možná vás napadlo, že můžete nechat fritézu na lince a nemýt ji, pokud není opravdu špinavá.
S tím bychom však byli velmi opatrní.
Ve fritéze se budou držet pachy z jídla, které jste předtím připravovali, a pokud v ní zůstanou přebytečné drobky, je větší pravděpodobnost, že se spálí.
To by mohlo vést k nepříjemnému zakouření.
My to děláme tak, že po každém použití buď umyjeme nebo alespoň otřeme papírovou utěrkou podle toho, jaké máme pro vaření další plány.
Pokud děláte maso a druhý den další, tak bych se tím netrápil a jen otřel.
Pokud ale máte v plánu pak dělat nějaký dezert v horkovzdušné fritéze nebo prostě něco odlišného, kde by ochucení a ovonění masem nebylo vhodné, tak je samozřejmě potřeba HF umýt.
#10: mytí horkovzdušné fritézy jen v myčce na nádobí
Toto je chyba, kterou jsme v začátku dělali i my.
Je to sice jednodušší a bez práce, ale košík HF při častém mytí v myčce trpí.
Toto platí pro všechny typy horkovzdušných fritéz bez výjimky…
Doporučujeme mýt v myčce jen občas.
Jinak myjte ručně – je to šetrnější vůči materiálům, zabere to minutku a ani si zbytečně nezaberete místo v myčce.
#11: nepoužívání horkovzdušné fritézy k ohřívání potravin
Horkovzdušná fritéza neslouží jen k přípravě pokrmů od základu, ale také k ohřívání potravin.
Fritézu používejte k ohřívání zbytků masa, pizzy, smaženého sýru atd.
Nastavte ji na několik minut na cca 180 °C a pokrm bude opět fresh a připraven ke konzumaci!
Závěr: 11 Nejčastějších chyb při používání Horkovzdušné fritézy
.
.
.
Vyborne rady a skvělý clanek
Moc děkujeme a jsme rádi, že se článěk líbí 🙂
Cenné informace pro začátečníky, díky za ně. Moc bych byl vděčný i za poučení, kdy a jak používat mřížku. Podle Tefalu, zdá se, je potřebná při jakékoli operaci, nejen pro grilování.
Zdraví horkovzdušník Milan
Určitě to není tak, že by mřížka byla vždy nutná! 😊 V horkovzdušné fritéze záleží hlavně na druhu jídla, které připravujete. Mřížku můžete klidně nechat stranou v těchto případech:
– Pečení buchet nebo koláčů 🍰 – pokud používáte pečicí formu, mřížka není potřeba. Těsto krásně nakyne a upeče se rovnoměrně díky cirkulaci vzduchu.
– Pečené brambory či hranolky 🥔 – stačí je rozprostřít přímo na dno koše. Horký vzduch obteče všechny kousky, a budou křupavé i bez mřížky.
– Příprava masa na kousky 🍗 – například kuřecí nugety nebo marinované kousky masa zvládnete bez problému i na dně koše. Jen je doporučujeme občas promíchat.
– Zapékané pokrmy 🧀 – lasagne, gratinované brambory nebo nákypy zvládnete bez nutnosti používat mřížku.
Mřížka je určitě užitečná u specifických receptů, jako je grilování steaků nebo ryb, kdy chcete, aby zůstalo maso nad šťávo. Jinak se ale často obejdete i bez ní 😉