Recept na Vánoční perníčky v horkovzdušné fritéze je tady! Krásně sladké, medové a měkké. Kdo by je nemiloval? Recept je navíc jednoduchý a s přípravou vám mohou pomoci i děti! 👨👨👧👦
Jaké ingredience budeme potřebovat na přípravu perníčků v horkovzdušné fritéze?
Jaký je ideální čas a teplota pečení?
Jak perníčky skladovat a jak je servírovat?
To a mnoho dalšího se dozvíte v dnešním receptu na ty nejměkčí perníčky na světe!
🍽 Recept na Vánoční perníčky v horkovzdušné fritéze
Obtížnost: středně obtížné – 2/5
Čas přípravy: 15 minut
Čas fritování: 9 minut
Počet porcí: 30 ks
📝 Popis: Recept na Vánoční perníčky v horkovzdušné fritéze
Jde upéct Vánoční perníčky v horkovzdušné fritéze?
Ano, a jsou skutečně vynikající! 😋
Na perníčky byla doma už dlouho chuť, tak jsme se rozhodli, že vytvoříme recept, který bude jednoduchý a rychlý na přípravu.
Jistě víte, že jsme fanoušci jednoduchého vaření, ale rozhodně to nemůže mít vliv na výslednou chuť.
Tak jsme recept připravili tak, aby byl jednoduchý, ale zároveň chutný.
Za nás jsou tyto perníčky skutečně skvělé a krásně měkké ihned po upečení!
Co jsou Vánoční perníčky a kdy je jíst?
Vánoční perníčky jsou tradiční dobrotou při výrobě cukroví na Vánoce.
Samozřejmě je můžete připravit i kdykoliv přes rok, ale nejvíce si je vychutnáte právě v zimním období.
Přítomnost medu a perníkového koření vám totiž připomene to nejkrásnější období v roce.
My jsme do přípravy zapojili i naše děti, takže kromě toho, že si skvěle pochutnáte, tak strávíte i prima čas s rodinou a o to víc pak perníčky chutnají 🥰
📋 Ingredience na perníčky v horkovzdušné fritéze
- 385 g hladké mouky
- 150 g moučkového cukru
- 100 g medu
- 3/4 lžičky jedlé sody
- 1 lžička perníkového koření
- 1/2 lžičky kakaa
- 2 vejce
- citronová kůra (z 1/2 citronu)
👩🍳 Postup: Recept na Vánoční perníčky v horkovzdušné fritéze
Pojďme se společně podívat, jak připravit krok za krokem tradiční vánoční perníčky, které jsou krásně měkké, a navíc v každém soustu ucítíte dokonalou medovou chuť.
- začneme přípravou těsta, kdy smícháme mouku, moučkový cukr, med, jedlou sodu, perníkové koření, kakao, vejce a citronovou kůru
- vše dobře vypracujeme, my na pomoc používáme náš kuchyňský robot BOSCH MUM
- těsto necháme přes noc uležet v lednici
- jakmile je těsto takto odpočaté, tak si na vál nebo silikonovou podložku vyválíme těsto ideálně 2 milimetry vysoké
- předehřejeme horkovzdušnou fritézu na 175 °C po dobu 3 minut
- pomocí oblíbených formiček vykrojíme těsto a tím vytvoříme perníčky
- perníčky vložíme do horkovzdušné fritéze a pečeme na 175 °C po dobu 9 minut
- jakmile jsou perníčky hotové a ještě teplé, tak je potřeme rozšlehaným bílkem
- počkáme, až zcela vychladnou a můžeme ozdobit pomocí domácí či zakoupené polevy ve zdobičkách
🤔 Poznámky k receptu
Jak dlouho a na jakou teplotu péct Vánoční perníčky v horkovzdušné fritéze?
Nám se nejvíce osvědčila kombinace teploty 175 °C a času 9 minut na jednu várku.
Samozřejmě bude záležet na výkonu vaší horkovzdušné fritézy, celkové dávce, vašich preferencích a také přesné tloušťce těsta.
Nám ale teplota 175 °C po dobu devíti minut funguje perfektně! 👌
Jak připravit zdravé perníčky bez tuku?
Dnes připravované perníčky jsou zcela bez přidaného tuku.
Jasně, něco málo je ve vejcích, ale nemusíme přidávat žádné máslo, kokosový olej, ghee ani nic podobného.
Jedná se tedy o zdravou a stále velmi chutnou variantu.
Jak podávat perníčky z horkovzdušné fritézy?
My i naše děti je nejvíce milujeme s kávou, mlékem nebo horkou čokoládou.
Pokud nějaké zbydou, tak si je moc rádi dáme ke snídani nebo jako zákusek po obědě.
Je to ale i prima svačinka do auta pro děti.
Posledně spořádaly celou krabičku a ani nemrkly 😅
Jak skladovat perníčky z horkovzdušné fritézy?
My je nejraději dáváme do uzavíratelné krabičky a skladujeme je i měsíc na chladném a temném místě.
Ale jsou tak dobré, že nám stejně ani déle nevydrží 😬
Dají se skladovat i přímo v lednici, takže jsou déle vláčné a nám dokonce nevadí ani studené či si je můžete chvíli nechat „ohřát“ na lince na pokojovou teplotu.
Je možné perníčky z horkovzdušné fritézy zmrazit?
Pokud je chcete zamrazit, tak to rozhodně není problém!
Upečené perníčky vložte do nádoby vhodné k zamrazení a nechte je v mrazáku až 3 měsíce.
Když jsou připraveny ke zdobení a konzumaci, nechte je asi hodinu rozmrazit na kuchyňské lince.
Další tipy pro přípravu Vánočních perníčků v horkovzdušné fritéze
- nevynechávejte proces uležení, to pomáhá těstu, aby se snadno rozválelo a rovnoměrně propeklo
- výkon horkovzdušných fritéz se může lišit, proto perníčky při prvním pečení kontrolujte, aby se nespálily
- před dalším zdobením nechte perníčky zcela vychladnout, toto máme odzkoušené – jsou chutnější a poleva na nich drží lépe
🥐 Jaké jsou další možné ingredience a varianty Vánočních perníčků?
Možností je zde hned několik.
Pokud nechcete používat hotové perníkové koření, tak máte možnost si ho vytvořit sami nebo některou z ingrediencí v případě potřeby vynechat.
Perníkové koření se běžně skládá ze skořice, anýzu, hřebíčku, kardamomu a koriandru.
Dále můžete přidat máslo, ghee nebo kokosový olej, pokud chcete, aby perníčky obsahovaly tuk.
Mezi další oblíbené koření pak patří vanilka či sůl, v některých receptech se dokonce objevuje pikantní chilli koření.
☝️ Závěrečné hodnocení: Recept na Vánoční perníčky v horkovzdušné fritéze
.
.
.
Líbil se vám Recept na Vánoční perníčky v horkovzdušné fritéze? Tak mrkněte i na další naše články…
- Recept na Vanilkové rohlíčky v horkovzdušné fritéze
- Recept na Linecké cukroví v horkovzdušné fritéze
- Recept na Svatomartinské rohlíčky v horkovzdušné fritéze
- Recept na Štrůdl v horkovzdušné fritéze
- Recept na Brumíky v horkovzdušné fritéze
- Recept na Žemlovku v horkovzdušné fritéze
- Recept na mrkvové šátečky v horkovzdušné fritéze
- Mini bábovky z horkovzdušné fritézy: veganský recept
- Recept na Kachnu v horkovzdušné fritéze
- Recept na Pečené kuře s nádivkou v horkovzdušné fritéze