Vánoční cukroví v horkovzdušné fritéze? No jasně! Recept na Linecké cukroví v horkovzdušné fritéze je tady… Krásně měkké, jednoduché a skutečně vynikající! 🥰
Jaké ingredience jsou potřeba na linecká kolečka?
Jak dlouho a při jaké teplotě péct linecké cukroví?
Jak linecké skladovat?
Bude cukroví hned měkké?
To a mnoho dalšího se dozvíte v dnešním receptu na to nejlepší linecké cukroví!
🍽 Recept na Linecké cukroví v horkovzdušné fritéze
Obtížnost: středně obtížné – 2/5
Čas přípravy: 15 minut
Čas fritování: 7 minut
Počet porcí: 20 ks
📝 Popis: Recept na Linecké cukroví v horkovzdušné fritéze
Lze upéct linecké cukroví v horkovzdušné fritéze?
Ano, a je skutečně báječné 😍
Cukroví patří k naší tradiční podzimní či předvánoční zábavě pro celou rodinu a tentokrát jsme se rozhodli, že si upečeme Vánoční linecká kolečka, srdíčka a hvězdičky.
Všichni je máme moc rádi, tak to byla jasná volba.
Máme rádi tradiční linecké cukroví, takže se můžete těšit na opravdovou bombu! 👌
Co je linecké cukroví a kdy ho jíst?
Jedná o jeden ze základních druhů cukroví, které v období Vánoc nesmí chybět v žádné rodině.
U nás doma se řadí mezi TOP druhy cukroví a nedokážeme si bez nich zimní období vůbec představit 🎄
Líbí se nám, že linecká kolečka jsou takové jednohubky, takže pokud máte dostatečně silnou vůli, tak se ani nemusíte přejíst. No, to my ale nemáme! 😋😅
Máme je rádi s mlékem, kávou nebo čajem.
A Vánoce můžou začít… 🤗
Jaký je původ lineckého cukroví?
Linecké cukroví má svůj původ v Rakousku.
Název „linecké“ pochází od rakouského města Linz.
Linecké cukroví je tradičně spojováno s vánočními svátky a je běžně pečeno a konzumováno v mnoha částech střední Evropy.
Každý region může mít své vlastní varianty receptu a charakteristické tvary lineckého cukroví, které odrážejí místní tradice a vkusy.
📋 Ingredience na Recept na Linecké cukroví v horkovzdušné fritéze
Jaké přísady jsou potřeba na recept na luxusní linecké cukroví?
- 105 g hladká mouka
- 35 g moučkový cukr
- 70 g máslo
- 1 ks žloutek
- 1/2 pytlíku vanilkový cukr
- 1/2 ČL citronová šťáva
👩🍳 Postup: Recept na Linecké cukroví v horkovzdušné fritéze
Pojďme se společně podívat na přesný postup krok za krokem, jak vytvořit nejlepší linecké cukroví, které je navíc jednoduché, měkoučké a dobře se s těstem pracuje.
- smícháme veškeré suroviny, tedy hladkou mouku, moučkový cukr, máslo, žloutek, vanilkový cukr, citronovou šťávu, a vytvoříme těsto
- těsto necháme v lednici přes noc uležet ideálně v potravinářské folii
- jakmile je těsto takto odpočaté, tak si na vál nebo silikonovou podložku vyválíme těsto ideálně 1-2 milimetry vysoké
- vykrajujeme tvary pomocí formiček – nejčastěji se můžeme setkat s kolečky, hvězdičkami, srdíčky atd.
- předehřejeme horkovzdušnou fritézu na 175 °C po dobu 3 minut
- na pečící papír či silikonovou podložku s průduchy skládáme jednotlivé vykrojené kousky těsta a pečeme po dobu 7 minut
- jakmile jsou hotové, tak je vyndáme a necháme vychladnout s tím, že můžeme zatím dát péct další várku
- po kompletním vychladnutí promazáváme oblíbenou marmeládou a lepíme k sobě
- na závěr můžeme posypat moučkovým cukrem na ozdobu a podtržení chuti
🤔 Poznámky k receptu
Jak dlouho a na jakou teplotu péct linecké cukroví?
Nám se nejvíce osvědčila kombinace teploty 175 °C a času 7 minut na jednu várku.
Za tuto dobu se totiž udělá těsto naprosto perfektně.
Určitě však bude záležet i na výkonu vaší horkovzdušné fritézy, celkové dávce cukroví, velikosti jednotlivých kousků, a také vašich osobních preferencích.
Za nás ale doporučujeme zmíněny čas 7 minut při 175 stupních, to nám funguje bezvadně!
Jak skladovat linecké cukroví?
Linecké cukroví lze skladovat v uzavíratelné nádobě po dobu až 30 dnů.
Víme, že zejména před Vánoci to není žádní sranda, ale pokud se přemůžete a nesníte ho, tak vydrží krásně měkké a bude chutnat perfektně 😉
Mohu linecké cukroví zamrazit?
Určitě! My se zamrazováním nejen lineckého cukroví máme bohaté zkušenosti a pokud to bude v řádu několika měsíců, tak je to úplně v pohodě.
Nejdéle jsme měli zamrazené cukroví celých 6 měsíců a po rozmrazení chutnalo opravdu dobře, skoro jako čerstvé…
🥐 Jaké jsou další možné ingredience a varianty na linecké cukroví?
Jasně, i linecké cukroví se dá připravit na mnoho způsobů.
Variant je poměrně mnoho, protože se vytváří různé alternativy zejména dle lokality a už jen v Čechách najdeme více variant.
A co teprve za hranicemi, kde je také populární…
Jaké další ingredience tedy můžeme použít?
- pravou vanilku
- trochu kakaa do těsta
- skořice
- med
Vidíte? Možností je docela dost.
Takže necháme na vás, jestli použijete základní recept na linecké cukroví nebo se inspirujete seznamem výše.
☝️ Závěrečné hodnocení: Recept na Linecké cukroví v horkovzdušné fritéze
- vánoční linecké cukroví v horkovzdušné fritéze patří mezi středně obtížné recepty
- příprava zabere 15 minut, samotné horkovzdušné fritování pak 7 minut na jednu várku
- jedná se jeden ze základních druhů vánočního cukroví, který má původ v rakouském městě Linz
- my máme rádi tradiční recept na linecké cukroví jako od našich babiček, proto z něj vycházíme
- na recept budeme potřebovat hladkou mouku, moučkový cukr, máslo, žloutek, vanilkový cukr, citronovou šťávu
- pokud chcete, můžete použít i alternativní přísady, jako pravou vanilku, kakao, skořici nebo třeba med
- výhodou je, že vydrží krásně měkké po dobu 30 dnů při skladování v uzavíratelné nádobě
- dle tohoto receptu je linecké cukroví měkké takřka ihned, jelikož mu změknutí trvá pouhé 2-3 dny
- pokud vám zbyde a chcete jej zamrazit, tak to není žádný problém, protože v mrazáku vydrží klidně i půl roku, což máme osobně otestované
- za nás je tento recept moc prima, protože do něj můžeme zapojit i děti a užijeme si společnou chvilku, při které se nejen skvěle bavíme, ale i si dobře pochutnáme
—
.
.
.
Líbil se vám Recept na Linecké cukroví v horkovzdušné fritéze? Tak mrkněte i na další naše články…
- Recept na Vánoční perníčky v horkovzdušné fritéze
- Vanilkové rohlíčky v horkovzdušné fritéze
- Recept na Svatomartinské rohlíčky v horkovzdušné fritéze
- Recept na Štrůdl v horkovzdušné fritéze
- Recept na Brumíky v horkovzdušné fritéze
- Recept na Žemlovku v horkovzdušné fritéze
- Recept na mrkvové šátečky v horkovzdušné fritéze
- Mini bábovky z horkovzdušné fritézy: veganský recept