Recept na Vanilkové rohlíčky v horkovzdušné fritéze

Další druh vánočního cukroví je tady! Dnes se společně mrkneme na Recept na Vanilkové rohlíčky v horkovzdušné fritéze. Křehké, voňavé, prostě úžasné! 🤩

Co je potřeba na vanilkové rohlíčky?

Jak nechat dlouho uležet těsto na rohlíčky?

Kolik minut se pečou vanilkové rohlíčky a při jaké teplotě?

To a mnohem více se dozvíte v dnešním receptu na nejlepší vanilkové rohlíčky!

🍽 Recept na Vanilkové rohlíčky v horkovzdušné fritéze

Obtížnost: středně obtížné – 3/5

Čas přípravy: 15 minut

Čas fritování: 10 minut

Počet porcí: 30 ks

📝 Popis: Recept na Vanilkové rohlíčky v horkovzdušné fritéze

Jde připravit vanilkové rohlíčky v horkovzdušné fritéze?

Ano, vanilkové rohlíky lze připravit v horkovzdušné fritéze a jsou skutečně luxusní! 👌

Vanilkové rohlíčky u nás patří mezi nejoblíbenější druhy vánočního cukroví, proto jsme se rozhodli připravit tento recept, který je velmi chutný, ale zároveň jednoduchý, aby ho zvládl každý.

My rádi do vaření a pečení zapojujeme i děti, pak si na něm společně pochutnáme a strávíme tak spolu krásné chvilky, nejen o Vánocích… 🥰

Co jsou vanilkové rohlíčky a kdy je jíst?

Vanilkové rohlíčky jsou tradiční vánoční cukroví, které má původ v české a středoevropské kuchyni.

Tato vánoční dobrota je oblíbená v České republice, na Slovensku, v Rakousku a dalších okolních zemích.

Vanilkové rohlíčky jsou malé válečky těsta tvarované do podoby rohlíčků, které často obsahují v těstu ořechy.

Po upečení jsou posypány směsí vanilkového a moučkového cukru, což dodává sladkou chuť.

Recepty na vanilkové rohlíčky se mohou lišit podle regionu a rodinných tradic.

Třeba my milujeme větší rohlíčky, občas jim ze srandy říkáme ROHLÍKY 😅

📋 Ingredience na Recept na Vanilkové rohlíčky v horkovzdušné fritéze

Co se přidává do vanilkových rohlíčků, aby byly chutné, křupavé a pochutnala si na nich společně celá rodina?

  • 100 g hladká mouka
  • 20 g moučkový cukr
  • 50 g mleté vlašské ořechy
  • 100 g máslo
  • 1 ks žloutek
  • citronová kůra
  • moučkový a vanilkový cukr na obalení

👩‍🍳 Postup: Recept na Vanilkové rohlíčky v horkovzdušné fritéze

Pojďme se společně podívat na návod krok za krokem, jak péct vanilkové rohlíčky?

Dozvíme se postup přípravy tradičních vanilkových rohlíčků s ořechy jako od babičky.

  • smícháme všechny ingredience (hladká mouka, moučkový cukr, mleté vlašské ořechy, máslo, žloutek, citronová kůra) a vypracujeme těsto
  • my na pomoc používáme náš oblíbený kuchyňský robot BOSCH MUM, který odvede veškerou práci za nás
  • těsto necháme přes noc uležet ideálně v potravinářské fólii
  • jakmile je těsto takto odpočaté, tak si na vál nebo silikonovou podložku vyválíme z těsta „hada“, ze kterého odkrajujeme stejně velké válečky a ty následně vytvarujeme do tvaru rohlíčků
  • předehřejeme horkovzdušnou fritézu na 180 °C po dobu 3 minut
  • rohlíčky vložíme do košíku horkovzdušné fritézy a pečeme 10 minut
  • můžete klidně použít pečící papír na podložení nebo například prodyšnou silikonovou podložku
  • jakmile jsou hotové, tak necháme zcela vychladnout a následně obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru

🤔 Poznámky k receptu

Jak dlouho a na jakou teplotu péct vanilkové rohlíčky?

Nám se nejvíce osvědčila kombinace teploty 180 °C a času 10 minut na jednu várku.

Určitě však bude záležet i na výkonu vaší horkovzdušné fritéze, celkové dávce a velikosti rohlíčků, rohlíčků a také vašich osobních preferencích.

Za nás je ale uvedená teplota a čas ideální, protože jsou rohlíčky opravdu fantastické! 👍

Jak skladovat vanilkové rohlíčky?

Vanilkové rohlíčky uchovávejte na chladném místě v uzavřené nádobě s pečicím papírem nebo ubrousky mezi vrstvami.

To pomůže zabránit vysušení a udrží je křehké.

Chraňte je před teplem a vlhkem, aby si udržely svou čerstvost.

Obvykle nám takto vydrží až 30 dnů.

Jde zamrazit vanilkové rohlíčky?

Ano, vanilkové rohlíčky lze zamrazit.

Pokud máte nadbytek rohlíčků nebo chcete připravit zásoby na později, můžete je umístit do vzduchotěsné nádoby nebo do mrazicího sáčku a uložit je v mrazáku.

Zamrazování může pomoci zachovat čerstvost a chuť vašich vanilkových rohlíčků.

Při přípravě na rozmrazování dejte rohlíčky do pokojové teploty nebo do chladničky, abyste jim umožnili postupné rozmrazení.

Takto uchované v mrazáku vydrží až 6 měsíců, to máme osobně otestováno a po rozmrazení chutnají stále velmi dobře.

V čem se obalují rohlíčky?

Vanilkové rohlíčky se nejčastěji obalují ve směsi vanilkového a moučkového cukru.

Po upečení a kompletním vystydnutí jsou rohlíčky vyváleny nebo posypány cukrem, což dodává sladkou vanilkovou chuť a vytváří na povrchu krásnou vrstvu.

Tento postup přidává navíc oku lahodící vzhled a zvýrazňuje chuť samotných rohlíčků.

Proč se rozpadají vanilkové rohlíčky?

Vanilkové rohlíčky se mohou rozpadnout z několika důvodů.

Příliš měkké těsto, špatné tvarování nebo nízká pečící teplota mohou ovlivnit jejich výslednou strukturu.

Dodržujte tedy přesný postup receptu, správné množství jednotlivých ingrediencí a postupujte podle návodu na tvarování a pečení.

Jaký je rozdíl mezi vanilkovým a vanilínovým cukrem?

Vanilkový cukr a vanilínový cukr jsou sladidla s příchutí vanilky, avšak liší se ve způsobu, jakým dosahují této chuti.

Vanilkový cukr obsahuje skutečné vanilkové složky, buď extrakty nebo semínka, což mu dává bohatší a autentičtější chuť.

Na druhou stranu vanilínový cukr obsahuje vanilin, umělou látku, která imituje chuť vanilky. 

Oba druhy cukru se často používají ve stejných receptech, ale vanilkový cukr může poskytnout bohatší chuť díky skutečným vanilkovým složkám, zatímco vanilínový cukr je cenově dostupnější a má delší trvanlivost.

My dáváme 100% přednost vanilkovému cukru!

🥐 Jaké jsou další možné ingredience a varianty vanilkových rohlíčků?

Možností je zde hned několik, už jen kvůli tomu, že se na základě lokality a také osobních preferencí recepty mohou lišit.

Jednou z množných úprav je recept na vanilkové rohlíčky recept bez ořechů, kdy dojde k jejich vynechání.

Dále se můžeme setkat například s přidáním dalších přísad, jako jsou

  • skořice
  • med
  • pravá vanilka
  • špetka soli

Vidíte sami, že toho jde vymyslet docela dost.

Určitě se tedy můžete inspirovat a svůj recept si dle potřeby upravit.

☝️ Závěrečné hodnocení: Recept na Vanilkové rohlíčky v horkovzdušné fritéze

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 5/5
  • recept na vanilkové rohlíčky patří mezi středně obtížné
  • příprava zabere asi 15 minut, samotné horkovzdušné fritování pak 10 minut na jednu várku
  • jedná se o tradiční recept na vanilkové rohlíčky, proto používáme základní ingredience, jako jsou hladká mouka, moučkový cukr, mleté vlašské ořechy, máslo, žloutek a citronová kůra
  • v případě, že si chcete vanilkové rohlíčky upravit, tak je můžete udělat bez ořechů nebo například přidat med, skořici, pravou vanilku apod.
  • vanilkové rohlíčky patří mezi tradiční vánoční cukroví, které má původ u nás a okolních zemích
  • jsou oblíbené nejen v České republice, ale i na Slavensku nebo v Rakousku
  • skladovat je můžete na chladném místě v uzavíratelné nádobě po dobu až 30 dnů
  • v mrazáku vydrží dokonce půl roku, to máme vyzkoušené a stále chutnají velmi dobře
  • kromě toho, že jsou krásně křehké a sladké, tak máme radost i toho, že nám s nimi rády pomáhají děti, takže se nejen přiučí, jak udělat nejlepší a nejkřehčí vanilkové rohlíčky, ale také společně strávíme prima chvilky a o to víc nám pak všem chutnají

Recept na Vanilkové rohlíčky v horkovzdušné fritézeRecept na Vanilkové rohlíčky v horkovzdušné fritézeJak dlouho a při jaké teplotě péct vanilkové rohlíčky a jaké jsou ingredience? Jak na měkké vanilkové rohlíčky? Co jsou vanilkové rohlíčky a jaké vánoční cukroví jde udělat v horkovzdušné fritéze? Vánoční cukroví horkovzdušná fritéza 

.

.

.

Líbil se vám Recept na Vanilkové rohlíčky v horkovzdušné fritéze? Tak mrkněte i na další naše články…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *