Recept na Štrůdl v horkovzdušné fritéze

Dnes tu máme Recept na Štrůdl v horkovzdušné fritéze. Je skutečně luxusní, rychlý a jednoduchý. Kdo by tomu věřil, že jablečný závin v HF bude tak chutný a s minimem práce? 🍎

Co vše budeme potřebovat na štrůdl?

Jak připravit jablka na tento jablečný závin?

Jaké těsto je nejlepší na štrůdl v horkovzdušné fritéze?

To a mnohem více se dozvíte v dnešním receptu!

🍽 Recept na Štrůdl v horkovzdušné fritéze (jablečný závin)

Obtížnost: jednoduché – 1/5

Čas přípravy: 5 minut

Čas fritování: 15 minut

Počet porcí: 4

📝 Popis: Recept na Štrůdl v horkovzdušné fritéze

Jde upéct štrůdl v horkovzdušné fritéze?

Ano, a za nás je fakt super! 😍

Pokud hledáte štrůdl s nejlepším poměrem chuť vs. čas přípravy, tak tenhle je nejlepší na světě!

Zabere totiž minimum času a je opravdu vynikající.

Hned na úvod prozradíme, že na náš jablečný závin v horkovzdušné fritéze používáme listové těsto, ale za nás je perfektní a chutná celé rodině, takže máme o starost s přípravou vlastního těsta méně.

Pro přípravu jsme použili horkovzdušnou fritézu Cosori CP-158 Premium a výsledek je naprosto geniální! 🙏

Proč péct jablečný štrůdl v horkovzdušné fritéze?

Nám se moc líbí, že je opravdu jednoduchý a upečený opravdu rychle.

Díky cirkulaci horkého vzduchu je totiž připravený rychleji než v klasické troubě, a navíc má příjemně opečenou kůrku, tak jak to máme nejraději.

📋 Ingredience na Štrůdl v horkovzdušné fritéze

  • listové těsto s máslem – 1 balení
  • jablka – 3 ks
  • skořice – 2 čajové lžičky
  • med – 2 polévkové lžíce
  • cukr moučka – na posypání
  • vejce – na potření
  • strouhanka / strouhaný kokos – 1 polévková lžíce

👩‍🍳 Postup: Recept na Štrůdl v horkovzdušné fritéze

Pojďme se společně podívat na přesný postup receptu na perfektní jablečný závin

Dnes jsme se rozhodli pro pletený závin, ale určitě můžete postupovat i klasickým balením závinu bez zaplétání.

  • začneme předehřátím horkovzdušné fritézy na 170 °C po dobu 3 minut
  • vybalíme listové těsto a posypeme ho strouhankou či strouhaným kokosem
  • následně si po stranách vytvoříme šikmé zářezy, viz fotografie níže
  • jablka nastrouháme na střed těsta, posypeme skořicí a pokapeme rovnoměrně medem
  • balíme zakládáním jednotlivých zářezů přes sebe, aby nám vzniklo hezké propletení
  • na závěr potřeme rozšlehaným vejcem
  • štrůdl v horkovzdušné fritéze pečeme na 170 °C po dobu 15 minut
  • tip: při pečení rádi používáme jednorázové papírové formy Cosori, které zabraňují případnému úniku šťávičky a také přílišnému styku se dnem košíku HF, takže je pečení pro výsledný pokrm šetrnější
  • jakmile má závin zlatavou barvu, tak můžeme podávat a na závěr posypeme moučkovým cukrem 🤗

🤔 Poznámky k receptu

Na jakou teplotu a jak dlouho péct štrůdl?

Nám se nejlépe osvědčilo 170 °C po dobu 15 minut, protože je krásně a rovnoměrně propečený.

Vyšší teplota by zbytečně tento pokrm spálila zvenku, přičemž by zevnitř zůstal syrový.

Naopak při nižších teplotách se neudělá ta krásně křupavá kůrčička, kterou všichni milujeme.

Teplota a čas odpovídají použití HF Cosori CP-158 Premium, ale věříme, že velice podobné hodnoty můžete využít i u jiných fritéz.

Jak připravit a nastrouhat jablka na štrůdl?

Jablka je potřeba nejprve oloupat, nejlépe škrabkou na brambory či vhodným nožem.

Dále je nastrouháme na hrubém struhadle.

Někdo jablko krájí ručně na kostičky nebo malé hranolky, ale za nás je to více práce, a navíc máme raději strouhaná jablka, protože příjemně pustí šťávu a štrůdl je pak vláčnější.

Jablka buď můžete do náplně na štrůdl použít syrová, případně je lze zprudka orestovat na másle se skořicí a cukrem.

To už necháme na vás, my však máme nejraději jednoduchou klasiku bez restování.

Proč štrůdl praská?

Na vině může být více faktorů, nyní si ukážeme dva nejčastější.

Prvním je vyšší teplota, proto raději pečte dle našich pokynů na 170 °C.

Druhá možnost je, že je v těstě příliš mnoho vody, takže doporučujeme zabalený závin na pár místech propíchnout špejlí, aby se pára mohla dostat ven a závin pak nepopraskal.

To platí, pokud budete dělat klasický závin.

V případě, že se rozhodnete pro pletený, tak toto není potřeba dělat, jelikož pára bude moci unikat skrze mezírky, které vzniknou při zaplétání.

Jak uchovat a skladovat štrůdl?

Upřímně? Skoro nikdy nám nezbyde ani kousek, ale když náhodou jo, tak i přes noc vydrží na kuchyňské lince pod utěrkou nebo papírovými ubrousky.

Pokud však víme, že ho nebudeme konzumovat hned ráno, tak jej skladujeme nejlépe ve vzduchotěsné krabičce v lednici, kde vydrží i tři dny.

🍎 Jaké další ingredience můžeme dát do štrůdlu?

My jsme zastánci jednoduchosti a štrůdl máme nejraději jen ze základních ingrediencí.

Určitě ale vyzkoušejte i verzi s vlašskými ořechy nebo třeba rozinkami.

To jsou ingredience, které se také velmi často používají a někdo si bez nich jablečný závin prostě nedokáže představit.

Pokud chcete štrůdl ještě více ozvláštnit, tak se nabízí například perníkové koření, kandované ovoce, mandlové lupínky, nadrobno namleté sušenky apod.

☝️ Závěrečné hodnocení: Recept na Štrůdl v horkovzdušné fritéze

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 5/5

  • recept na jablečný štrůdl v horkovzdušné fritéze je jednoduchý a rychlý
  • pečení štrůdlu v horkovzdušné fritéze zabere 15 minut, příprava 5 minut
  • my s oblibou používáme jen základní ingredience – listové těsto, jablka, skořice, med
  • přidat ale můžete i vlašské ořechy, rozinky, kandované ovoce, perníkové koření atd.
  • nejraději používáme kupované listové těsto s máslem, protože chutná skvěle a je bez práce
  • nejvíce se nám osvědčil čas 15 minut při teplotě 170 °C – štrůdl je krásně propečený a má hezky křupavou kůrku

Jaké těsto použít na štrůdl?Pletený jablečný závin nebo štrůdlštrůdl patří mezi naše TOP recepty - jaký je postup a co vše je potřeba? Jak na zapletený jablečný závin?Sladký recept horkovzdušná fritézaRecept na Štrůdl v horkovzdušné fritéze CosoriJak dlouho a na jakou teplotu péct štrůdl v horkovzdušné fritéze?Recept na Štrůdl v horkovzdušné fritéze Proč štrůdl praská a na co si dát pozor? Jablečný štrůdl neboli jablečný závin receptJaké jsou ingredience na jablečný závin a kolik je potřeba jablek?Jak na nejlepší jablečný závin?Recept na Štrůdl v horkovzdušné fritéze

.

.

.

Líbil se vám Recept na Štrůdl v horkovzdušné fritéze? Tak mrkněte i na další naše články…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *