Dnes si ukážeme Recept na Pečené kuře s nádivkou v horkovzdušné fritéze. Šťavnaté, křehké, rovnoměrně propečené… Miluje ho celá naše rodina a rozhodně patří mezi naše TOP recepty! 🍗
Jak připravit nejlepší nádivku do kuřete?
Kdy a pro jakou příležitost se hodí kuře s nádivkou?
Jak docílit toho, aby bylo kuře šťavnaté a rovnoměrně propečené?
Jaká je ideální teplota a čas pro pečení kuřete v horkovzdušné fritéze?
To a mnohem více se dozvíte v dnešním receptu!
🍽 Recept na Pečené kuře s nádivkou v horkovzdušné fritéze
Obtížnost: středně obtížné – 2/5
Čas přípravy: 10 minut
Čas fritování: 60 minut
Počet porcí: 6
📝 Popis: Recept na Pečené kuře s nádivkou v horkovzdušné fritéze
Jde upéct kuře s nádivkou v hrokovzdušné fritéze?
Ano, a je skutečně dokonalé.
Dlouho jsme váhali, jestli je to vůbec dobrý nápad, ale pak jsme si řekli, že to musí vyjít, protože kuře s nádivkou doslova milujeme.
My jsme dnes jako velkou pomoc přivítali Cosori Dual Blaze Smart s dvěma topnými tělesy, díky kterým je příprava ještě jednoduší a výsledek chutnější.
Kdy jíst kuře s nádivkou a pro koho je vhodné?
Pro všechny milovníky kuřecího masa a krásně jemné a lahodné nádivky.
U nás ho s chutí baští celá rodina.
Děti milují nádivku, která během přípravy natáhne chuť a vůni masa.
Příprava není úplně triviální, takže recept doporučujeme na okamžiky, kdy máte trošičku více času, ale rozhodně to není žádná tragédie, protože příprava jako taková zabere 10 minut, což je za nás rozhodně přijatelná doba na to, jak je výsledný pokrm delikátní… 😍
Nejčastěji si kuře s nádivkou dáváme k víkendovému obědu nebo naopak ve chvíli, kdy potřebujeme připravit větší množství jídla, které si pak rozebereme různě do práce či když chceme mít jídlo i na druhý den.
📋 Ingredience na Pečené kuře s nádivkou v horkovzdušné fritéze
- kuře
- máslo / ghee – 1 PL
- slanina – 150 g
- vejce – 2 ks
- mléko – 150 ml
- rohlík – 3 ks
- petrželka / pažitka / kopřiva
- sůl, pepř, kmín
👩🍳 Postup: Recept na Pečené kuře s nádivkou v horkovzdušné fritéze
Nyní si ukážeme krok za krokem, jak připravit krásně šťavnaté kuře s tou nejlepší a přitom pěkně jednoduchou nádivkou.
Čeká nás návod na přípravu kuřete a také se dozvíme, co se přidává do nádivky… 🤗
- kuře omyjeme, pomažeme máslem či ghee, nasolíme a posypeme kmínem
- rohlíky nakrájíme na malé kostičky cca 1×1 cm a namočíme do mléka
- rozpuštěné máslo smícháme se dvěma špetkami soli, pepřem a vejci
- přidáme slaninu či uzené maso, petrželku, pažitku či kopřivy
- vše důkladně ale zároveň jemně smícháme
- nádivkou naplníme kuře – z části vnitřní dutinu kuřete, ale i kdekoliv pod kůží včetně prsou
- můžete kuře svázat, aby se s ním dále lépe pracovalo a také, aby nádivka nemohla vypadávat
- vložíme do koše HF prsíčky dolů a pečeme po dobu 60 minut při teplotě 180 °C
- my jsme na přípravu použili horkovzdušnou fritézu Cosori Dual Blaze Smart s dvěma topnými tělesy, takže jsme nemuseli kuře obracet ani HF předehřívat
- pokud použijete jinou HF, tak určitě v polovině času kuře otočte, aby se rovnoměrně propeklo ze všech stran, a před použitím ji můžete předehřát na tři minutky
- jakmile je kuře zlatavé a nádivka hotová, tak můžeme servírovat 👌
TIP: u tohoto receptu můžete využít papírovou formu pro horkovzdušnou fritézu, která zabrání odkapávání chutného výpeku, který můžete použít na další podlévání. Zároveň tím můžete zabránit i případnému vysušení kuřete
🤔 Poznámky k receptu
Jak dlouho a na kolik stupňů se peče kuře s nádivkou v horkovzdušné fritéze?
Nám se nejvíce osvědčila kombinace času 60 minut a teploty 180 °C.
Jelikož je uvnitř kuřete nádivka, tak určitě volíme takto pomalejší postup, aby bylo vše dokonale propečené.
Určitě bude záležet i na velikosti a výkonu horkovzdušné fritézy, velikosti kuřete a také vašich osobních preferencích.
My jsme tento recept připravili v horkovzdušné fritéze Cosori Dual Blaze Smart s dvěma topnými tělesy, které zajišťují rovnoměrné propečení bez nutnosti kuře v polovině času otáčet nebo s ním jakkoliv hýbat.
Dále má fritéza 12 programů či ji můžete ovládat skrze mobilní aplikaci a během vaření se klidně válet na gauči 🥱
Jak naplnit kuře nádivkou?
Kuře plníme jak do vnitřní dutiny, tak i pod kůži obecně.
Doporučujeme vnitřek plnit jen z části, protože kdybyste jej naplnili celý, tak se nádivka ani vnitřek kuřete dostatečně nepropeče a výsledek nebude tak dobrý.
Raději se tedy pokuste co nejvíce nádivky dostat pod kůži kuřete kdekoliv to jen půjde.
Bude určitě záležet na konkrétním kusu kuřete, ale s trochou snahy můžete nadít kuře téměř po celé ploše.
Co se zbytkem nádivky?
Pokud vám nějaká nádivka zbyde, tak z ní můžete udělat třeba šišky obalené v plátcích slaniny.
V případě, že byste chtěli, tak můžete zvolit variantu klasické nádivky v pekáčku, kdy jednoduše dáte nádivku do zapékací misky a upečete ji samotnou.
Jak skladovat kuře s nádivkou?
Vzhledem k tomu, že se nám málokdy podaří sníst celé kuře včetně nádivky najednou, tak jej musíme skladovat.
My volíme dvě varianty podle toho, jak dlouho bude v lednici.
Pokud tam má být třeba jen přes noc a druhý den ho sníme, tak volíme kombinaci papírové formy Cosori a alobalu na přikrytí.
Pokud skladujeme třeba dva dny, tak doporučujeme použít vzduchotěsnou nádobu, která jídlo lépe ochrání a udrží jej déle čerstvé.
Lze kuře s nádivkou znovu ohřát v horkovzdušné fritéze?
Ano, rozhodně.
My ho necháváme prohřát na teplotu 160 °C po dobu 5 minut.
Tím, že je zde i nádivka, tak ohříváme raději pozvolna a výsledek je za nás lepší.
🍟 Jaké jsou nejlepší přílohy k pečenému kuřeti s nádivkou?
Pokud by vám nestačila jako příloha nádivka, tak rozhodně můžete zkusit některé z následujících příloh z horkovzdušné fritézy
- Recept na Pečené brambory s tvarohem v horkovzdušné fritéze
- Recept: Americké brambory v horkovzdušné fritéze
- Recept: Pečená zelenina v horkovzdušné fritéze
- Recept: Mrkvové hranolky v horkovzdušné fritéze
- Recept: Batátové hranolky v horkovzdušné fritéze
- Domácí křupavé hranolky: recept v horkovzdušné fritéze
☝️ Závěrečné hodnocení: Recept na Pečené kuře s nádivkou v horkovzdušné fritéze
.
.
.
Líbil se vám Recept na Pečené kuře s nádivkou v horkovzdušné fritéze? Tak mrkněte i na další naše články…
- Recept na celé kuře v horkovzdušné fritéze
- Recept: Kuřecí špízy v horkovzdušné fritéze
- Recept: Kuřecí prsa v horkovzdušné fritéze
- Recept: Kuřecí křídla v horkovzdušné fritéze
- Kuřecí paličky z horkovzdušné fritézy: recept v kukuřičné strouhance
- Kuře v horkovzdušné fritéze: recept na česneku
- Recept na Kuřecí paličky v horkovzdušné fritéze s americkými brambory a brokolicí