Recept na Kachnu v horkovzdušné fritéze

Dnes tu máme skutečnou delikatesu. Recept na Kachnu v horkovzdušné fritéze je tady! Krásně křehká, voňavá a hlavně zasytí celou rodinu!

Jak dlouho a na jakou teplotu péct kachnu v horkovzdušné fritéze?

Jaké ingredience budeme potřebovat?

Jaké jsou nejlepší přílohy ke kachně?

Co je potřeba udělat, aby byla krásně křupavá?

To a mnoho dalšího se dozvíte v dnešním receptu!

🍽 Recept na Kachnu v horkovzdušné fritéze

Obtížnost: jednoduché – 1/5

Čas přípravy: 3 minuty

Čas fritování: 120 minut

Počet porcí: 8

📝 Popis: Recept na Kachnu v horkovzdušné fritéze

Jde upéct kachnu v horkovzdušné fritéze?

Ano, a je naprosto úžasná.

Někdy vlastně trochu litujeme, že jsme tento způsob neobjevili dříve.

Párkrát jsme totiž na toto téma narazili a vždycky jsme si nakonec řekli, že je kachna pro horkovzdušnou fritézu moc velká, že se to nehodí, že v troubě je stejně nejlepší…

No jasně, prostě se nám do toho moc nechtělo.

A pak jsme kachnu v horkovzdušné fritéze vyzkoušeli… a je naprosto boží! 😍

Kdy jíst kachnu a pro koho je vhodná?

U nás doma bychom ji mohlo jíst snad pořád.

Nejvíce se ale hodí na podzimní a zimní období, kdy jsou obecně podobná jídla v kurzu.

Kachna patří také mezi oblíbené kousky do nízkosacharidových diet jako je Low Carb nebo Keto.

Je kachna zdravá?

Vlastně ano.

My jsme zastánci toho, že maso je zdravé.

Kachna získala bohužel docela špatnou reputaci, protože se o ní říká, že je těžká, tloustne se po ní atd.

Přitom kachní maso samo o sobě vám toto nezpůsobí a kachna tak trochu dojíždí na její společnost, ve které se často nachází 😅

Ano, mluvíme o knedlíkách a také pivu, které pro někoho ke kachně neodmyslitelně patří.

Pokud si tedy dáte kachnu s několika knedlíky a pár pivy, tak určitě toto jídlo není ideální a je kaloricky náročné.

Kachní maso samo o sobě je ale zdravé a rozhodně se jej nemusíte bát ho konzumovat.

Kolik má kachna kalorií a bílkovin?

Kachna má obecně kolem 305 kalorií na 100 gramů již upečeného masa.

Není to málo a jistě snadno najdete méně kalorické druhy masa, ale zase ta chuť, to je jiná liga 😍

Třeba takové kuřecí maso má cca o polovinu kalorií méně.

Pokud chce vybrat některé méně kalorické kousky kachního masa, tak doporučujeme kachní prsa, která mají asi 223 kalorií a k tomu 22 gramů bílkovin ve 100 gramech, což je naprosto skvělá hodnota.

Lze tedy říci, že kachní prsa jsou velmi dietní maso a jsou vhodné, pokud se snažíte o nabírání svalové hmoty a obecně zdravý životní styl.

I zbylé kusy kachního masa mají poměrně velké množství bílkovin, v průměru cca 20 gramů, což je prima hodnota.

V poměru chuť, kalorie, bílkoviny si myslíme, že je na tom kachna velmi dobře a určitě se nemusíte bát se do ní zakousnout, protože tohle prostě s kuřecím masem nezažijete 🤪🤤

📋 Ingredience na Kachnu v horkovzdušné fritéze

  • kachna
  • sůl
  • pepř
  • máslo / ghee

👩‍🍳 Postup: Recept na Kachnu v horkovzdušné fritéze

Pojďme se společně podívat, jak na pomalu pečenou kachnu v horkovzdušné fritéze.

Za nás se jedná o nejlepší recept na kachnu, který můžete v HF vyzkoušet.

  • začneme předehřátím horkovzdušné fritézy na 160 °C po dobu 3 minut
  • kachnu opláchneme a v případě potřeby očistíme
  • potřeme máslem či ghee pomocí mašlovačky, důkladně nasolíme a posypeme kmínem
  • vložíme do koše horkovzdušné fritézy a pečeme na 160 °C po dobu 100 minut s tím, že v polovině času kachnu otočíme a potřeme tukem
  • zbylých 20 minut trochu „přikotlíme“, konkrétně na 200 °C
  • při té příležitosti opět mašlovačkou potřeme tukem
  • jakmile je kachna propečená dle našich představ, tak můžeme z koše HF vytáhnout a podávat

🤔 Poznámky k receptu

Jak dlouho a na jakou teplotu péct kachnu v horkovzdušné fritéze?

Nám se nejvíce osvědčila kombinace teploty 160 °C a času 100 minut s následným dopečením posledních 20 minut na 200 °C.

Za takovou dobu se totiž maso pěkně propeče, udělá se krásná kůrka, ale zároveň se maso uvnitř nevysuší.

Masíčko zůstane pěkně šťavnaté, a tak to máme nejraději! 😍

Samozřejmě zde bude záležet na výkonu horkovzdušné fritézy, velikosti samotné kachny a také osobních preferencích, ale pokud budete vycházet z celkového času 120 minut a teploty 160 a následně 200 stupňů, tak věříme, že si náramně pochutnáte, protože nám takto zatím vždycky vyšla kachna naprosto báječně.

Na co si dát při pečení kachny v horkovzdušné fritéze pozor?

Samozřejmě si dejte pozor na velikost…

Velikost kachny a vašeho fritovacího koše jsou totiž pro tento recept zásadní.

Pokud se vám totiž kachna do fritovacího koše nevejde, tak ji vcelku prostě neupečete.

Ale nevěšte hlavy – v takovém případě máte hned několik možností.

Kachnu můžete naporcovat na menší kusy, péct jen třeba stehna, prsa či jiné části, pořídit baby kachnu, která má často cca poloviční velikost… a nebo v krajním případě máte důvod, proč si pořídit novou fritézu 🤪🤣

Dle velikosti koše HF se ale běžně do něj dá vměstnat kachna o hmotnosti kolem 2,5 nebo dokonce 3 kg, to máme hezky odzkoušené 👌

Jaké je nejlepší koření na kachnu?

My jsme v tomto hodně konzervativní a za nás neznáme lepší kombinaci než sůl a kmín.

Je to jednoduché, a přitom naprosto boží.

Určitě ale můžete sáhnout i po dalších druzích koření jako je rozmarýn, tymián, česnek a další.

Jak udělat křehkou kůrku na kachně?

Pokud se divíte, proč není kachna na povrchu křupavá, tak nám se na křupavou kůrku osvědčil jednoduchý trik, který spočívá v kombinaci potírání máslem či ghee a řádným nasolením 👌

Sůl totiž pomůže kůži lehce vysušit a udělat ji krásně křupavou.

Potření tukem zase pomůže při působení horkého vzduchu zjemnit a kůrku příjemně promazat, takže je každého kousnutí do křupavé kůrky skutečným zážitkem.

Jde v horkovzdušné fritéze péct i mraženou kachnu?

Ano, lze a není to vůbec špatný nápad.

Pokud máte doma mraženou kachnu, tak jsou ingredience i postup prakticky stejné, jen je potřeba navíc počítat s časem na rozmražení.

My jsme fanoušci pomalého rozmrazování při pokojové teplotě a děláme to většinou přes noc.

Prostě kachnu vytáhneme a nikam nespěcháme, to se nám osvědčilo nejvíce.

Po rozmražení se už pak držte postupu výše a všechno klapne 😉

🍟 Jaké jsou možné přílohy ke kachně a co se k ní hodí?

Tady je možností hned několik, třeba klasické kombinace knedlíku a zelí.

Určitě se ale mrkněte na modernější a odlehčenější varianty, jako jsou pečená jablka a brambory, což je naše velmi oblíbená možnost.

Pečené brambory i jablka se navíc dají připravit přímo v horkovzdušné fritéze, což je za nás super.

☝️ Závěrečné hodnocení: Recept na Kachnu v horkovzdušné fritéze

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 5/5

  • kachna v horkovzdušné fritéze je jednoduchý recept s minimální dobou přípravy
  • příprava kachny trvá 3 minuty, samotné horkovzdušné fritování pak 120 minut
  • nejvíce se nám osvědčila příprava při teplotě 160 °C a následným dopečením na 200 °C
  • kachní maso samo o sobě je zdravé a má vysoké množství bílkovin
  • při přípravě si dejte pozor na to, aby se kachna vešla i do vaší horkovzdušné fritézy – z našich zkušeností víme, že do větších fritéz se vejdou kachny kolem 2,5 až 3 kg
  • pokud máte menší fritézu, tak můžete kachnu naporcovat či zakoupit jen stehna, prsa nebo dokonce baby kachnu
  • stejným postupem lze připravit i mraženou kachnu, jen s tím rozdílem, že je potřeba připočítat potřebný čas na rozmražení
  • nás nejvíce baví konzervativnější koření v podobě soli a kmínu
  • můžete však použít i jiné populární koření, bylinky a dochucovadla, jako jsou rozmarýn, tymián, česnek a další
  • při pečení kachny v horkovzdušné fritéze je maso hezky křehké a šťavnaté
  • při prvním pečení raději maso kontrolujte častěji, protože pro nejlepší výsledek bude určitě záležet i na vašich osobních chutích a požadavcích, výkonu fritézy, velikosti samotné kachny atd.
  • za nás bylo vyzkoušení kachny v horkovzdušné fritézy super nápad, protože teď už ji u nás doma nechce nikdo jinak

Recept na Kachnu v horkovzdušné fritézeLze připravit kachnu v horkovzdušné fritéze? Recept na Kachnu v horkovzdušné fritéze Jak dlouho a na jakou teplotu péct kachnu v horkovzdšné fritéze? Recept na Kachnu v horkovzdušné fritéze - jak udělat křupavou kůrku na kachně? Recept na Kachnu v horkovzdušné fritéze Pomalu pečená kachna horkovzdušná fritéza Jaké jsou přílohy a co se hodí ke kachně?

Líbil se vám Recept na Kachnu v horkovzdušné fritéze? Tak mrkněte i na další naše články…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *