Pokud patříte mezi vegany, vegetariány nebo si jen občas chcete dát bezmasé jídlo, tak zpozorněte. Recept na Tofu v horkovzdušné fritéze je tady a ani byste nevěřili, jak je skvělé!
Co vše budeme na přípravu tofu v horkovzdušné fritéze potřebovat?
Jaký je ideální čas a teplota?
Co to vůbec tofu je a jak se vyrábí?
To a mnoho dalšího se dozvíte v dnešním receptu!
🍽 Recept na Tofu v horkovzdušné fritéze
Obtížnost: jednoduché – 1/5
Čas přípravy: 3 minuty
Čas fritování: 15 minut
Počet porcí: 2
📝 Popis: Recept na Tofu v horkovzdušné fritéze
Jde připravit tofu v horkovzdušné fritéze?
Ano, tofu může být připraveno v horkovzdušné fritéze a byli jsme mile překvapeni, jak dobrý tento recept je!
Přípravou v HF lze dosáhnout křupavého povrchu a tofu tak může být využito v různých receptech, jako například v stir-fry, salátech nebo s oblíbenou přílohou.
Stačí nakrájet tofu na kostky nebo plátky, posypat ho kořením, případně přidat vhodnou omáčku a nechat ho fritovat v horkovzdušné fritéze, dokud není zlatavě hnědé.
Zůstaňte s námi a dozvíte se přesný postup krok za krokem… 🤗
Co je to tofu?
Tofu je potravina vyráběná z bavlníkových zrn sóji a je známé svým vysokým obsahem bílkovin a schopností přejímat různé chutě koření, omáček a dalších surovin v pokrmu.
Je oblíbenou alternativou k masu pro vegetariány a vegany.
Tofu, stejně jako jiné suroviny, můžete pořídit i v BIO kvalitě.
Je tofu zdravé?
Tofu je považováno za zdravou potravinu, protože obsahuje bílkoviny, je bez cholesterolu a má nižší obsah nasycených tuků než maso.
Obsahuje také železo, vápník, hořčík a další důležité minerály.
Lze zařadit do jídelníčku různými způsoby a může být součástí pestré a vyvážené stravy.
Kolik má tofu kalorií a bílkovin?
Množství kalorií a bílkovin v tofu se může lišit v závislosti na typu (měkké, středně tvrdé, tvrdé) a na způsobu přípravy.
V průměru obsahuje tofu kolem 70-90 kalorií a cca 10 gramů bílkovin na 100 gramů suroviny.
To jsou prima hodnoty a pokud chcete doplnit protein nebo například podpořit hubnutí, tak toto může být určitě fajn způsob.
Pro koho je tofu vhodné a kdy ho jíst?
Tofu je vhodné zejména pro vegetariány, vegany a všechny, kteří chtějí snížit příjem masa.
Lze ho jíst kdykoliv a mnoha způsoby, včetně smažení, vaření, grilování, míchání do polévek nebo přidávání do sendvičů a salátů.
Mezi oblíbené přílohy k tofu patří nudle, rýže, zelenina nebo dokonce i brambory.
Tofu je také oblíbenou složkou v asijských pokrmech.
Je to velmi dobrý zdroj rostlinných bílkovin a může být součástí různých stravovacích plánů a diet.
📋 Ingredience na Tofu v horkovzdušné fritéze
- tofu – 400 gramů
- olivový olej
- sezamový olej
- uzená paprika
👩🍳 Postup: Recept na Tofu v horkovzdušné fritéze
Pojďme se společně mrknout krok za krokem, jak se připravuje tofu.
Pokud máte chuť na recept na uzené tofu, tak tohle vás bude bavit!
Patří totiž mezi zdravé, rychlé a chutné recepty.
- tofu vybalíme a nakrájíme na kostičky cca 2×2 cm
- vložíme do misky a přilijeme k němu olivový, sezamový olej a posypeme uzenou paprikou
- vše důkladně promícháme, aby byl obalen každý kousíček
- necháme marinovat ideálně 15 a více minut
- horkovzdušnou fritézu předehřejeme na 200 °C po dobu 3 minut
- jakmile proběhne marinace, tak vložíme tofu do košíku HF
- fritujeme při teplotě 200 °C po dobu 15 minut s tím, že v polovině času košíkem horkovzdušné fritézy zatřepeme, aby se jednotlivé kousky promíchaly a pootočily
- jakmile je tofu hezky křupavé a má zlatavě hnědé zbarvení, tak můžeme podávat
🤔 Poznámky k receptu
Jak dlouho a na jakou teplotu smažit tofu v horkovzdušné fritéze?
Nám se nejvíce osvědčila kombinace teploty 200 °C a času 15 minut.
Za takovou dobu tofu krásně zezlátne, je křupavé, ale není vysušené.
Zde ale určitě bude záležet na velikosti samotných kostiček, výkonu vaší horkovzdušné fritézy a také vašich osobních preferencích a chutích.
Jak udělat křupavé tofu?
Křupavost tofu je ovlivněna nejen časem a teplotou přípravy, ale i zvolenými ingrediencemi a kořením.
Použité oleje a uzená paprika totiž na povrchu pomohou vytvořit krásně křupavou krustu, kterou pocítíte při každém soustu a celkový požitek z konzumace tofu posune na úplně jiný level.
Jak nejlépe ochutit tofu?
My jsme při přípravě tofu poměrně konzervativní a používáme právě jen základní suroviny.
Často v receptech vidíme přemíru koření a omáček, ale to podle nás není ideální způsob, jelikož chuť tofu hodně „přeplácnete“.
Za nás je kombinace oleje a uzené papriky dostačující, jednoduchá a ve finále úplně nejlepší!
Jak dlouho marinovat tofu?
Nám se nejvíce osvědčila doba 15 a více minut.
To je totiž dostatečný čas, za který tofu dokáže natáhnout další chutě.
Když jsme zkoušeli marinovat mnohem déle, třeba 2+ hodiny, tak jsme nepociťovali v podstatě žádný rozdíl.
Neuděláte tím chybu, ale rozhodně to dle nás není potřeba.
🍟 Jaké další koření, oleje a omáčky je možné použít na tofu?
Určitě neuděláte chybu například česnekovým či cibulovým práškem, sušeným zázvorem a jiným kořením.
Mezi oblíbené oleje také patří například rýžový či avokádový.
Pro nový rozměr chuti můžete použít například pikantní omáčku sriracha, sójovou omáčku, hoisin, teriyaki nebo javorový sirup.
☝️ Závěrečné hodnocení: Recept na Tofu v horkovzdušné fritéze
.
.
.