Dneska budeme mlsat! Recept na Domácí koblihy v horkovzdušné fritéze je tady. Krásně sladké, nadýchané a navíc jednoduché. Prostě luxus 🤩
Jak dlouho a při jaké teplotě péct koblihy?
Jaké ingredience jsou potřeba na domácí koblihy v horkovzdušné fritéze?
Čím a jak naplnit koblihy?
Jak dlouho kyne těsto na koblihy?
To a mnoho dalšího se dozvíte v dnešním receptu! 🥳
🍽 Recept na Domácí koblihy v horkovzdušné fritéze
Obtížnost: středně složitý – 3/5
Čas přípravy: 10 minut + 30 minut kynutí
Čas fritování: 10 minut
Počet porcí: 8 ks
✅ Chceš ušetřit 15 % z ceny? Zadej při nákupu kód
📝 Popis: Recept na Domácí koblihy v horkovzdušné fritéze
Jde udělat koblihy v horkovzdušné fritéze?
Ano, a jsou skutečně vynikající.
Nadýchané, na povrchu krásně zlatavé, a ještě k tomu ve zdravější variantě.
Nemusíte je totiž smažit v litrech oleje nebo sádla, a přesto z horkovzdušné fritézy chutnají naprosto perfektně! 🍩
Dnešní recept jsme připravili v HF Cosori P653 PREMIUM II Plus Chef edition 6,2l 🤩
Co jsou to koblihy?
Tradiční české koblihy jsou oblíbeným pečivem nejčastěji plněné uvnitř.
Jsou to kruhové kousky těsta, které jsou smaženy či pečeny, a poté obalené v cukru nebo posypány cukrem.
Tradiční koblihy jsou oblíbeným pokrmem při různých příležitostech, zejména během masopustního období a také v období před velikonočními svátky.
Pokud jste se tedy někdy setkali s pojmem Masopustní koblihy, tak ty jsou pojmenovány podle tohoto období, ke kterému bezesporu patří.
Každý pekař může mít svůj vlastní recept na koblihy, a tak se mohou mírně lišit v chuti a podobě.
My si dnes ukážeme, jak připravit koblihy v horkovzdušné fritéze, což je naše oblíbená varianta.
Kdy je jíst a pro koho jsou vhodné?
Asi se shodneme, že nejlepší jsou ke snídani nebo ke kávě.
U nás doma frčí buď jako první jídlo dne nebo když si chceme dát po obědě něco na zub ke kafíčku ☕️
Dobře se ale přenáší, takže jsou vhodné i na cesty, do kanceláře nebo na výlet jako prima sladká svačinka.
Asi není žádným tajemstvím, že je nejraději baští děti, ale i my dospěláci si na nich rádi smlsneme!
📋 Ingredience na Domácí koblihy v horkovzdušné fritéze
Jaké přísady jsou potřeba na těsto na koblihy a co dále budeme potřebovat?
- hladká mouka – 500 g
- máslo – 50 g + 50 g na potření
- mléko – 200 ml
- cukr moučka – 50 g + na posypání
- droždí – 1 kostka
- vaječné žloutky – 4 ks
- sůl – špetka
- rum – volitelně, ale doporučujeme 🙂
👩🍳 Postup: Recept na Domácí koblihy v horkovzdušné fritéze
Nyní se společně podíváme, jak udělat těsto na koblihy a jaký je kompletní postup pro přípravu luxusních koblížků, které zvládne úplně každý…
- začneme vytvořením těsta – nejprve do mísy vložíme prosetou mouku a cukr
- v prostředku uděláme důlek a nalijeme vlažné mléko, přidáme droždí a špetku soli
- promícháme a necháme 5 minut odpočinout
- následně přidáme žloutky a změklé máslo, vše důkladně zapracujeme
- my používáme kuchyňský robot, který nám usnadní práci a je vše rychleji a důkladněji vypracované
- přikryjeme utěrkou a necháme kynout alespoň půl hodiny
- předehřejeme horkovzdušnou fritézu na 170 °C po dobu 3 minut
- my jsme si dnes vzali na pomoc horkovzdušnou fritézu Cosori P653 PREMIUM II Plus Chef edition 6,2l
- těsto rozválíme a rozdělíme na stejně velké části – nám vždy vychází cca 8 kusů s tím, že je vykrajujeme nejširším hrnkem s průměrem cca 10 cm
- o možnostech plnění se dočtete níže
- koblížky pomažeme rozpuštěným máslem a vložíme do košíku horkovzdušné fritézy na 10 minut při 170 stupních s tím, že po 5 minutách je pomažeme rozpuštěným máslem a otočíme
- tímto způsobem se krásně a rovnoměrně propečou ze všech stran
- jakmile jsou koblihy dle našich představ, tak je můžeme vyndat a nechat cca 10 minut odpočinout
- před podáváním posypeme moučkovým cukrem
✅ Chceš ušetřit 15 % z ceny? Zadej při nákupu kód
🤔 Poznámky k receptu
Jak naplnit domácí koblihy?
Domácí koblihy se mohou plnit více způsoby
- plníme ještě syrové koblihy tak, že do koblih rovnou dáváte oblíbenou přísadu a až poté fritujete
- plníme až hotové koblihy
Obě varianty mají něco do sebe, ta první je náročnější, protože může během pečení náplň unikat.
Nicméně jde jen o to, že na těsto dáte náplň a pak postupným přehýbáním zabalíte.
Plnění syrových koblih je super v tom, že pak máte náplň rozprostřenou po větší části koblihy a ne jen uprostřed, takže náplň cítíte v každém kousnutí.
Varianta plnění hotových koblih je jednodušší a dělá se tak, že třeba nožem v jednom bodu ze strany projedete zhruba do poloviny koblihy a pak plníte plnící pistolí či plnícím sáčkem.
Jak dlouho a na jakou teplotu smažit koblihy v horkovzdušné fritéze?
Nám se nejvíce osvědčila kombinace teploty 170 °C a času 10 minut.
Za tu dobu se krásně udělají na povrchu a uvnitř zůstanou krásně nadýchané a jemné.
Určitě však bude záležet na výkonu vaší horkovzdušné fritézy, velikosti jednotlivých koblih a také vašich osobních preferencích.
Nám ale funguje 10 minut při 170 stupních perfektně! 👌
✅ Chceš ušetřit 15 % z ceny? Zadej při nákupu kód
Jaké jsou možné náplně do koblih?
- povidla
- různé druhy marmelád – jahodová, meruňková atd.
- čokoláda
- pudink
- ořechová másla
Z jaké mouky dělat koblihy?
Koblihy se nejlépe dělají z klasické pšeničné hladké mouky.
Ta funguje suprově a má také nejlepší vlastnosti, takže z ní uděláte prostě to nejlepší těsto, na které jste z koblih zvyklý.
Pokud ale chcete vyzkoušet i jiné mouky třeba z důvodu alergie či dietních návyků, tak se dají dobře udělat třeba i ze špaldové mouky.
Přestože rádi zkoušíme nové věci a nebráníme se experimentování, tak musíme uznat, že tradiční pšeničná hladká mouka nám vychází nejlépe…
Jak dlouho kyne těsto na koblihy?
Jestli vás zajímá, jak dlouho můžete nechat kynout těsto na koblihy, tak doporučujeme minimálně půl hodiny.
Bude záležet na celkové dávce atd., ale půl hodiny je za nás minimum, aby byl výsledek takový, jaký si přejeme 🙂
Zde je důležitá trpělivost a skutečně se uspěchat proces kynutí nevyplácí.
Jak skladovat domácí koblihy?
Pokud se ptáte, jak uchovat koblihy do druhého dne, tak nám funguje dobře nechat je pod utěrkou s tím, že důkladně obalíte celý talíř a utěrku obalíte až pod dno talíře.
To zabrání tomu, aby koblihy ztvrdly a okoraly.
Takto vydrží klidně další den a chutnají stále velmi dobře.
🍩 Jaké jsou možné alternativy při přípravě domácích koblih?
- vyzkoušejte jiný druh mouky, třeba koblihy ze špaldové mouky nejsou vůbec špatné
- namísto másla můžete použít sádlo či ghee
- můžete plnit před smažením nebo až po něm
- do těsta můžete přidat vanilku nebo skořici
- můžete si hrát s tvary a velikostí koblih, takže si můžete tímto postupem vytvořit i mini koblížky
- experimentujte s různými přísadami do těsta, jako je například tvaroh nebo velmi oblíbený kefír, které těstu dodají zase trochu jinou chuť a texturu
Pokud si ale na změny nevěříte, tak se vůbec nic neděje a vyzkoušejte náš základní recept, protože ten je za nás velice dobrý a navíc jednoduchý.
☝️ Závěrečné hodnocení: Recept na Domácí koblihy v horkovzdušné fritéze
✅ Chceš ušetřit 15 % z ceny? Zadej při nákupu kód
















✅ Chceš ušetřit 15 % z ceny? Zadej při nákupu kód
.
.
.
Líbil se vám Recept na Domácí koblihy v horkovzdušné fritéze? Tak mrkněte i na další naše články…
- Cosori P653 PREMIUM II Plus Chef edition 6,2l a naše zkušenost
- Recept na Brumíky v horkovzdušné fritéze
- Recept na Štrůdl v horkovzdušné fritéze
- Recept na Žemlovku v horkovzdušné fritéze
- Recept na Brownies v horkovzdušné fritéze
- Recept na Linecké cukroví v horkovzdušné fritéze
- Recept na Vanilkové rohlíčky v horkovzdušné fritéze
- Recept na Svatomartinské rohlíčky v horkovzdušné fritéze

