O tom, že i pečivo lze připravit touto cestou vás dnes přesvědčíme – Recept: Špaldové rohlíky v horkovzdušné fritéze právě teď!
Pokud máte rádi pečivo a chcete vědět co se uvnitř něj nachází, tak rozhodně čtěte dál.
Recept – Špaldové rohlíky v horkovzdušné fritéze
👩🔬 Obtížnost: jednoduchá – 3/5
⏳ Čas přípravy: 10 minut + 1 hodina kynutí
⏱ Čas fritování: 15 minut
🍽 Počet porcí: podle velikosti cca 6 rohlíků
Popis receptu
Tyto rohlíky jsou velmi chutné a rozhodně mnohem zdravější nežli ty z bílé mouky.
Špaldová mouka, především ta celozrnná má totiž nižší glykemický index, vyšší obsah minerálů a prospěšnější složení bílkovin než klasická pšenice.
Velmi dobře kyne, takže je velmi vhodnou náhražkou za bílou mouku.
Má lehce oříškovou a příjemnou chuť.
Celkově pečivu v běžných obchodech se už nedá příliš věřit co se do kvality týče.
Do spousty pečiva se dnes přidávají různá dochucovadla apod.
Navíc většina tohoto pečiva z regálů pochází ze zmraženého polotovaru, a to taky není značka ideál.
Proto se nebojte pustit se do svého vlastního!
Není to velká věda, a navíc to lze i v horkovzdušné fritéze.
Toho je koneckonců i svědkem náš skvělý snídaňový bagel, který si moc chválíte.
📋 Ingredience
- 300 g špaldové mouky – může být 150 g hladké a 150 g celozrnné + na pomoučení válu
- 1/2 kostky droždí
- 150 ml vlažné vody
- 1 ČL cukru – může být i třtinový
- 1/2 ČL himalájské soli
- 65 ml olivového oleje
- 1 ČL drceného kmínu
👩🍳 Postup receptu
- jako první si v hrníčku zaděláme kvásek tím, že si smícháme 75 ml vlažné vody, lžičku cukru a rozdrobené droždí
- ideálně na teplém místě ho necháme alespoň 10 minut vzejít
- v míse smícháme mouku, drcený kmín, sůl, olej, zbylých 75 ml vody a kvásek
- na zadělávání jakéhokoliv těsta je u nás doma vždy po ruce kuchyňský robot, na kterého nedáme dopustit a právem ho všude vychvalujeme
- vypracované těsto překryjeme utěrkou a necháme alespoň 1 hodinu kynout
- vzešlé těsto si rozdělíme na několik dílků, podle toho, jak velké rohlíky chceme
- jednotlivé dílky si rozválíme do trojúhelníku či slzičky a srolujeme rohlíky
- předehřejeme si fritézu alespoň na 1 minutu (tip: přečtěte si několik našich doporučení a triků na používání horkovzdušné fritézy)
- rohlíky potřeme rozšlehaným vejcem a můžeme posypat například drceným či celým kmínem, hrubozrnnou solí, sezamem, dýňovými semínky apod…
- naskládáme dle velikosti vašich rohlíků a fritovacího košíku rohlíky a pečeme při 185 °C cca 15 minut
- během pečení je dobré alespoň 2x potřít rohlíky vodou, či vložíme přímo do fritézy malý hrneček s vodou (pokud se nám vejde)
🤔 Poznámky k receptu
Pokud chcete rohlíky mít úplně top, tak mouku do mísy ještě prosejte.
Nám osobně chutnají menší rohlíčky, ale velikost je už pouze na vás.
Na tento poměr těsta tedy plníme fritézu pouze 2x!
Rohlíčky máme nejraději ke snídani, nebo svačině.
Rozhodně je ocení i vaše děti.
☝️ Závěrečné hodnocení receptu – Špaldové rohlíky v horkovzdušné fritéze
- velmi chutné a jednoduché rohlíky
- ideální pro ty z vás, kteří chtějí jíst domácí pečivo bez přidaných látek
- špaldová mouka, především ta celozrnná má nižší glykemický index, vyšší obsah minerálů a prospěšnější složení bílkovin než klasická pšenice
.
.
.
.
.