Dnes tu máme Recept na Smaženého kapra v horkovzdušné fritéze, který využijete nejen na Vánoce, ale kdykoliv po celý rok. Tato ryba lze připravit na mnoho způsobů, který recept na kapra je dle nás ten nejlepší?
Co vše budeme pro přípravu obalovaného kapra v horkovzdušné fritéze potřebovat?
Jaký je ideální čas a teplota pro smažení kapra v horkovzdušné fritéze?
Jak kapra nejlépe ochutit?
To a mnoho dalšího se dozvíte v dnešním receptu na nejlepšího kapra pečeného v horkovzdušné fritéze!
🍽 Recept na Smaženého kapra v horkovzdušné fritéze
Obtížnost: jednoduché – 2/5
Čas přípravy: 10 minut
Čas fritování: 25 minut
Počet porcí: 6
📝 Popis: Recept na Smaženého kapra v horkovzdušné fritéze
Jde kapr připravit v horkovzdušné fritéze?
Ano, kapra lze v HF připravit, a dokonce se za nás jedná o daleko lepší způsob než klasicky na pánvi.
Jde totiž o zdravější variantu, protože se nepoužívá tolik tuku, a navíc díky tomu i lépe vynikne chuť kapra.
Rybí maso má svou specifickou chuť, kterou totiž při tradiční přípravě tak trochu „zaplácnete“, ale v horkovzdušné fritéze se vám toto nestane.
Chuť je pěkně cítit a přijde nám o něco jemnější.
Je kapr zdravá ryba?
Kapr je obvykle považován za zdravou rybu.
Je bohatý na bílkoviny, vitamíny, minerály a je také nízkokalorický a má málo nasycených tuků.
Důležité je připravit ho zdravým způsobem, například pečením, vařením nebo grilováním, aby se zachovaly jeho zdravé vlastnosti.
Nám s tím dneska pomůže horkovzdušná fritéza!
Také je vhodné volit kapra z udržitelného chovu pro pozitivní dopad na životní prostředí.
Obecně však platí, že kapr je dobrá volba a jedná se o zdravou surovinu.
Kdy jíst kapra a pro koho je vhodný?
U nás kapr nejvíce frčí jako Vánoční pokrm.
Musíme přiznat, že na rybu musíme mít chuť a nejsme z těch, kteří by ryby jedli jako na běžícím páse, ale jednou za čas si na rybách rádi pochutnáme.
Kapr je tradiční štědrovečerní pokrm a dnešní recept se nemusíte bát použít právě i v tento sváteční den.
Díky svému přínosu pro naše zdraví jej mohou konzumovat úplně všichni, jen samozřejmě upozorníme, že je potřeba dávat pozor na případné kůstky nebo vaše dietní omezení, pokud nějaká máte.
📋 Ingredience na Smaženého kapra v horkovzdušné fritéze
Dneska si ukážeme recept, který by se dal klidně označit jako Recept na Vánočního kapra v horkovzdušné fritéze, protože si jej v této podobě skutečně můžete dopřát u štědrovečerní tabule!
- 800 g kapra
- 2 ks vajec
- 1 lžička soli
- 1 lžička kmínu
- hladká mouka
- strouhanka
- citronová šťáva
- olej ve spreji
👩🍳 Postup: Recept na Smaženého kapra v horkovzdušné fritéze
- kapra vybalíme a důkladně omyjeme
- pokapeme citronem, osolíme, posypeme kmínem a dáme kapra ideálně na hodinu odležet do lednice
- po vytažení z lednice obalíme v trojobalu, tedy v hladké mouce, vejcích a strouhance
- jakmile máme obaleno, tak jemně zastříkneme olejem na vaření ve spreji, který se aplikuje nejsnáze a je velmi praktický
- horkovzdušnou fritézu předehřejeme na 190 °C po dobu 3 minut
- jednotlivé kusy kapra opatrně vložíme do koše horkovzdušné fritézy a fritujeme po dobu 25 minut s tím, že v polovině času rybu obrátíme
- jakmile bude kapr zlatavě hnědý, tak můžeme podávat
🤔 Poznámky k receptu
Jak dlouho a na jakou teplotu smažit kapra v horkovzdušné fritéze?
Nám se nejvíce osvědčila kombinace teploty 190 °C a času 25 minut.
Za tuto dobu se totiž kapr udělá naprosto perfektně a není vysušený.
Určitě bude záležet i na velikosti jednotlivých kusů, výkonu vaší horkovzdušné fritézy a vašich osobních preferencích, ale nám uvedený čas a teplota fungují bezvadně.
Příprava kapra před smažením
My jsme fanoušky trojobalu, protože pokud jíme kapra, tak většinou na tradiční obalovaný způsob.
Připravte si tedy tři misky nebo talířky – s moukou, rozšlehanými vejci a strouhankou.
Rybu důkladně očistěte, opláchněte a osušte.
Pak můžete začít obalovat nebo ještě předtím marinovat v mléce či citronu, viz níže.
Jak ochutit kapra?
My používáme jednoduchou kombinaci, která nám funguje naprosto perfektně.
Před obalováním jej pokapeme citronem, osolíme a posypeme kmínem.
Pak necháme hodinu odpočinout a následně jdeme na obalování.
Za nás naprostá fantazie! 😍
Proč se dává kapr do mléka a musí se to dělat?
Někdo rád namáčí kapra do mléka – to se dělá hlavně z důvodu, aby bylo potlačeno jeho aroma a nebyl cítit rybinou.
Doporučuje se to dělat až na 24 hodin a výsledek je opravdu znatelný.
Pokud tedy nemáte vůni kapra v oblibě, tak toto je jednoduchý trik, jak se specifické chuti zbavit.
Dělat to ale nemusíte, pokud vám aroma kapra nevadí.
Pokud se vám nechce máčet v mléce, tak dalším způsobem, jak potlačit rybí aroma a lehce i chuť je ho bohatě zakápnout citronem – to je námi preferovaný způsob, který jsme zařadili do dnešního receptu.
🐟 Jaké jsou možné příloha ke kaprovi z horkovzdušné fritézy?
Kapr je poměrně univerzální pokrm, co se příloh týká.
Za nás jsou tyto nejčastější a nejchutnější
- bramborový salát
- brambory
- bramborový kaše
Určitě ale můžete zkusit s dalšími přílohami, jako jsou různá zeleninová pyré, hranolky, dýňový Low Carb salát nebo dokonce chléb.
☝️ Závěrečné hodnocení: Recept na Smaženého kapra v horkovzdušné fritéze
.
.
.