Recept na Slaný závin v horkovzdušné fritéze

Dnes nás čeká štrůdl naslano! Recept na Slaný závin v horkovzdušné fritéze je z listového těsta, se zelím, šunkou a sýrem… Co víc si přát? 🤩

Čím naplnit slaný závin?

Jak dlouho tento štrůdl naslano péct a při jaké teplotě?

Jaké jsou další možné ingredience?

To a mnohem více se dozvíte právě dnes. Čeká nás totiž recept na nejlepší slaný závin z listového těsta! 👌

🍽 Recept na Slaný závin v horkovzdušné fritéze (se zelím, sýrem a šunkou)

Obtížnost: jednoduché – 2/5

Čas přípravy: 5 minut

Čas fritování: 10 minut

Počet porcí: 4

📝 Popis: Recept na Slaný závin v horkovzdušné fritéze

Co je to slaný závin?

Slaný závin nebo také štrůdl je alternativou ke štrůdlu, který tak všichni milujeme.

Ano, mluvíme o jablečném či jiném sladkém štrůdlu.

Pokud ale máte chuť si tuhle dobrotu vychutnat naslano, tak jste tu dneska správně.

A nebojte, pochutnáte si úplně stejně, protože slaný štrůdl budeme plnit šunkou, sýrem, paprikou, cibulkou a také zelím!

Jde udělat slaný štrůdl v horkovzdušné fritéze?

Ano, a je skutečně vynikající!

Nás baví, jak je tento recept jednoduchý a za chviličku připravený.

Je opravdu chutný, uvnitř hezky šťavnatý a na povrchu má krásně opečenou kůrku, takže je každé sousto skutečným zážitkem 🙏

Kdy jíst slaný závin a pro jaké příležitosti je vhodný?

Nám nejvíce chutná jako svačinka na „linější“ dny, kdy si chceme dobře pochutnat, ale nepouštíme se do žádných komplikovaných pokrmů.

Skvěle se nám ale tento štrůdl se sýrem a šunkou osvědčil i jako pohoštění pro návštěvy nebo i na výlety či pro děti do auta.

Slaný závin se dá totiž dobře přenášet a vydrží i delší cesty.

Vývodou je, že se nemusí jíst teplý, a to jej činí prima univerzálním jídlem s jehož přípravou a servírováním není skoro žádná práce

📋 Ingredience na Recept na Slaný závin v horkovzdušné fritéze

Čím naplnit slaný závin? To se dozvíte v seznamu přísad níže.

Ten je ale poměrně krátký, takže se rozhodně nebojte.

Nepotřebujete nic extra a recept se skládá ze základních a snadno dostupných potravin 👍

  • listové těsto – 1 balení
  • šunka – 150 g
  • sýr – 50 g
  • bílé kysané zelí – 100 g
  • vejce – 1 ks
  • cibulka – 1 menší ks
  • červená paprika – 1 ks
  • kmín
  • sůl
  • máslo či ghee

👩‍🍳 Postup: Recept na Slaný závin v horkovzdušné fritéze

Pojďme se společně podívat, jak připravit krok za krokem slaný štrůdl.

  • začneme předehřátím horkovzdušné fritézy na teplotu 185 °C po dobu 3 minut
  • na pánvičce na plotně nebo v univerzální formě na pečení přímo v horkovzdušné fritéze si na ghee nebo másle osmažíme cibulku se šunkou a následně přidáme zelí a papriku
  • okořeníme a necháme spojit všechny chutě
  • úplně na závěr přimíchejte nastrouhaný sýr
  • připravte si listové těsto a poklaďte ho připravenou směsí
  • slaný závin zabalte a následně potřete rozšlehaným vejce a posypte kmínem
  • pečeme v horkovzdušné fritéze po dobu 10 minut na 185 °C
  • jakmile má štrůdl krásně zlatavou kůrku, tak můžeme podávat👌

🤔 Poznámky k receptu

Jak dlouho a na jakou teplotu péct závin naslano?

Nám se nejvíce osvědčila kombinace teploty 185 °C a času 10 minut.

Za takovou dobu je štrůdl na povrhu hezky propečený a uvnitř je krásně jemný.

Bude však záležet ale i na výkonu vaší horkovzdušné fritézy a také vašich osobních preferencích.

Nám ale čas 10 minut a teplota 185 stupňů funguje naprosto perfektně.

Jaké použít těsto na recept na slaný závin v horkovzdušné fritéze?

My s oblibou na slaný i sladký štrůdl používáme kupované listové těsto.

Dneska se dá sehnat úplně všude a v dobré kvalitě.

Je chutné, bez práce, za nás prostě ideál 👌

Jak se zavinuje štrúdl?

Po stranách těsta vytvoříme šikmé zářezy, viz fotografie níže.

Slanou směs naklademe na střed těsta a balíme zakládáním jednotlivých zářezů přes sebe, aby nám vzniklo hezké propletení.

Jak skladovat slaný závin?

Když štrůdl naslano nesníte ihned, tak to vůbec nevadí.

Pokud jej totiž vložíte do uzavíratelné nádoby, tak vám vydrží i tři dny.

S takovým skladováním máme velmi dobrou zkušenost a závin chutná, jako by byl čerstvý!

🧀 Jaké jsou další možné ingredience do slaného závinu?

My jsme si dnes ukázali recept na náš oblíbený slaný závin se šunkou, sýrem, zelím, paprikou a cibulkou.

Fantazii se ale meze nekladou a můžete si přidat či vyměnit další ingredience dle vašich chutí.

Co tedy vyzkoušet za další náplň do slaného závinu?

  • niva
  • uzené maso
  • slanina
  • kečup

Je toho ale daleko víc, někdy dokonce používáme i třeba kombinaci mletého masa, čedaru, jalapeños apod.

Tak vyzkoušejte a určitě brzy najdete vaši ideální kombinaci 🤌

☝️ Závěrečné hodnocení: Recept na Slaný závin v horkovzdušné fritéze

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 5/5

  • štrůdl naslano v horkovzdušné fritéze patří mezi jednoduché a rychlé recepty
  • příprava zabere asi 5 minut, samotné horkovzdušné fritování pak 10 minut
  • pro přípravu se nám nejvíce osvědčila teplota 185 °C
  • taková teplota nám pomůže zvenku udělat závin krásně opečený a jemně křupavý, uvnitř zůstane naopak hezky vláčný
  • my nejraději používáme listové těsto, šunku, sýr, zelí, cibuli, papriku, sůl, kmín a vejce na potření
  • můžete ale vyzkoušet i jiné druhy sýru, jako je niva, dále pak uzené maso či slaninu atd.
  • slaný závin z horkovzdušné fritézy je prima pro návštěvy nebo i na výlety, protože se snadno přenáší a ještě snáze konzumuje 😋
  • v uzavíratelné nádobě vydrží i tři dny, takže ho nemusíte sníst ihned
  • nám nejvíce chutná zhruba o pokojové teplotě, ale můžete ho jíst i teplý nebo naopak rovnou z lednice, což je naše zábava především když hledáme večer něco na zub 😅😬
  • slaný závin z listového těsta se šunkou, sýrem a zelím u nás miluje celá rodina a patří mezi naše oblíbené recepty

Líbil se vám Recept na Slaný závin v horkovzdušné fritéze (se zelím, sýrem a šunkou)? Tak mrkněte i na další naše články…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *