Tohle u nás doma milujeme! Recept na Holandský řízek v horkovzdušné fritéze je tady. Nadýchaný, šťavnatý, prostě luxusní! 😍
Jaké ingredience jsou potřeba na holandský řízek?
Jak dlouho holandský řízek smažit?
Jaké jsou vhodné přílohy?
To a mnoho dalšího se dozvíte v dnešním receptu na nejlepší holandský řízek!
🍽 Recept na Holandský řízek v horkovzdušné fritéze
Obtížnost: jednoduché – 2/5
Čas přípravy: 5 minut
Čas fritování: 18 minut
Počet porcí: 4
📝 Popis: Recept na Holandský řízek v horkovzdušné fritéze
Co je to holandský řízek?
Holandský řízek nebo také Holanďák či Holanďan je velmi oblíbeným pokrmem připraveného převážně z vepřového masa.
Mohou se připravovat dvě varianty – buď v trojobalu nebo bez něj.
Každá má něco do sebe a my je střídáme, protože nám chutnají obě stejně! 🤩
Proč se říká holandský řízek?
Název holandský řízek je spíše vymyšlený, než že by byl postaven na faktech.
Tento pokrm nemá s Holandskem totiž moc společného – nepochází z Holandska a ani se v této oblasti nejedná o extra oblíbené či tradiční jídlo.
Důvodem ale je, že z Holandska pochází sýry Gouda či Eidam, které se používají do holandských řízků nejčastěji.
Jde holandský řízek udělat v horkovzdušné fritéze?
Ano, a je opravdu super.
Nás mile překvapilo, jak je krásně nadýchaný a šťavnatý.
Navíc se během přípravy nekoupe v tuku, takže je i o něco zdravější, a přitom chutná naprosto úžasně 👌
Kdy jíst holandský řízek?
Holandský řízek je vděčný pokrm k obědu nebo večeři.
Jedná se rychlý recept, takže jej rádi využíváme zejména pokud nemáme moc času a prostoru na přípravu, ale přesto si chceme pořádně pochutnat.
Nejlepší na tom je, že vydrží i na další dny, takže se hodí třeba na oběd do kanceláře nebo třeba na výlet do krabičky.
📋 Ingredience na Holandský řízek v horkovzdušné fritéze
Co se dává do holandských řízků? Jaké maso použít na holandský řízek? Jaký sýr patří do holandského řízku?
To vše se dozvíme na seznamu přísad níže
- vepřové mleté maso – 1 kg
- sýr (eidam či gouda) – 200 g
- vejce – 2 vetší ks
- sůl
- pepř
👩🍳 Postup: Recept na Holandský řízek v horkovzdušné fritéze
Nyní se společně podíváme, jak udělat holandské řízky hezky krok za krokem.
Postup je velice jednoduchý a rychlý!
- začneme předehřátím horkovzdušné fritézy na 190 °C po dobu 3 minut
- smícháme mleté vepřové maso, nastrouhaný sýr, vejce a koření
- při tvorbě řízků (spíše placek) si dáme pozor, aby bylo vše rovnoměrně promícháno
- pokud se rozhodnete pro variantu v trojobalu, tak klasicky použijeme na obalení nejprve hladkou mouku, rozšlehané vejce a strouhanku
- vložíme do horkovzdušné fritézy a smažíme po dobu 18 minut na 190 °C s tím, že v polovině času holandské řízky obrátíme
- jakmile je povrch zlatavě hnědý, tak můžeme podávat 👍
🤔 Poznámky k receptu
Jak dlouho se smaží holandský řízek v horkovzdušné fritéze?
Nám se nejvíce osvědčila kombinace teploty 190 °C a 18 minut.
Tato doba je ideální, protože se maso nevysuší ani nespálí, a zůstane krásně šťavnaté.
Určitě však bude záležet i na výkonu vaší horkovzdušné fritézy, reálné velikosti holandských řízků a také vašich osobních preferencích.
Za nás ale 190 stupňů a 18 minut funguje perfektně!
Jak skladovat holandské řízky?
Holandské řízky můžete uložit do lednice až na tři dny.
Doporučujeme je skladovat v uzavíratelné nádobě, což zaručí jejich čerstvost a perfektní kondici pro další použití.
Lze holandské řízky znovu ohřát v horkovzdušné fritéze?
Ano, určitě.
Při jejich ohřívání doporučujeme nižší teplotu kolem 150 °C a bohatě postačí doba 3-5 minutek.
Pak chutnají jako čerstvé a právě dosmažené 😍
🥩 Jaké jsou vhodné přílohy k holandským řízkům?
K holandským řízkům můžete použít hned několik možných příloh a všechny jsou vynikající.
Jaké máme vyzkoušené?
- vařené brambory
- bramborová kaše
- bramborový salát
- Recept: Americké brambory v horkovzdušné fritéze
- Domácí křupavé hranolky: recept v horkovzdušné fritéze
- Recept na chřest v horkovzdušné fritéze
Určitě ale můžete i trochu experimentovat a vyzkoušet si třeba i Dýňový Low Carb salát, Batátové hranolky a další 👌
Jako doplněk můžete přidat kyselé okurky nebo posypat petrželkou.
☝️ Závěrečné hodnocení: Recept na Holandský řízek v horkovzdušné fritéze
.
.
.
Líbil se vám Recept na Holandský řízek v horkovzdušné fritéze? Tak mrkněte i na další naše recepty a články…
- Recept na Řízek v horkovzdušné fritéze
- Recept na Bůček v horkovzdušné fritéze
- Recept na Steak z krkovice v horkovzdušné fritéze
- Recept na Vepřovou panenku v horkovzdušné fritéze
- Recept na Krůtí stehenní plátek v horkovzdušné fritéze
- Recept na Flank steak v horkovzdušné fritéze
- Recept na Játra v horkovzdušné fritéze
- Recept na hovězí steak v horkovzdušné fritéze