Recept na Holandský řízek v horkovzdušné fritéze

Tohle u nás doma milujeme! Recept na Holandský řízek v horkovzdušné fritéze je tady. Nadýchaný, šťavnatý, prostě luxusní! 😍

Jaké ingredience jsou potřeba na holandský řízek?

Jak dlouho holandský řízek smažit?

Jaké jsou vhodné přílohy?

To a mnoho dalšího se dozvíte v dnešním receptu na nejlepší holandský řízek!

🍽 Recept na Holandský řízek v horkovzdušné fritéze

Obtížnost: jednoduché – 2/5

Čas přípravy: 5 minut

Čas fritování: 18 minut

Počet porcí: 4

📝 Popis: Recept na Holandský řízek v horkovzdušné fritéze

Co je to holandský řízek?

Holandský řízek nebo také Holanďák či Holanďan je velmi oblíbeným pokrmem připraveného převážně z vepřového masa.

Mohou se připravovat dvě varianty – buď v trojobalu nebo bez něj.

Každá má něco do sebe a my je střídáme, protože nám chutnají obě stejně! 🤩

Proč se říká holandský řízek?

Název holandský řízek je spíše vymyšlený, než že by byl postaven na faktech.

Tento pokrm nemá s Holandskem totiž moc společného – nepochází z Holandska a ani se v této oblasti nejedná o extra oblíbené či tradiční jídlo.

Důvodem ale je, že z Holandska pochází sýry Gouda či Eidam, které se používají do holandských řízků nejčastěji.

Jde holandský řízek udělat v horkovzdušné fritéze?

Ano, a je opravdu super.

Nás mile překvapilo, jak je krásně nadýchaný a šťavnatý.

Navíc se během přípravy nekoupe v tuku, takže je i o něco zdravější, a přitom chutná naprosto úžasně 👌

Kdy jíst holandský řízek?

Holandský řízek je vděčný pokrm k obědu nebo večeři.

Jedná se rychlý recept, takže jej rádi využíváme zejména pokud nemáme moc času a prostoru na přípravu, ale přesto si chceme pořádně pochutnat.

Nejlepší na tom je, že vydrží i na další dny, takže se hodí třeba na oběd do kanceláře nebo třeba na výlet do krabičky.

📋 Ingredience na Holandský řízek v horkovzdušné fritéze

Co se dává do holandských řízků? Jaké maso použít na holandský řízek? Jaký sýr patří do holandského řízku?

To vše se dozvíme na seznamu přísad níže

  • vepřové mleté maso – 1 kg
  • sýr (eidam či gouda) – 200 g
  • vejce – 2 vetší ks
  • sůl
  • pepř

👩‍🍳 Postup: Recept na Holandský řízek v horkovzdušné fritéze

Nyní se společně podíváme, jak udělat holandské řízky hezky krok za krokem.

Postup je velice jednoduchý a rychlý!

  • začneme předehřátím horkovzdušné fritézy na 190 °C po dobu 3 minut
  • smícháme mleté vepřové maso, nastrouhaný sýr, vejce a koření
  • při tvorbě řízků (spíše placek) si dáme pozor, aby bylo vše rovnoměrně promícháno
  • pokud se rozhodnete pro variantu v trojobalu, tak klasicky použijeme na obalení nejprve hladkou mouku, rozšlehané vejce a strouhanku
  • vložíme do horkovzdušné fritézy a smažíme po dobu 18 minut na 190 °C s tím, že v polovině času holandské řízky obrátíme
  • jakmile je povrch zlatavě hnědý, tak můžeme podávat 👍

🤔 Poznámky k receptu

Jak dlouho se smaží holandský řízek v horkovzdušné fritéze?

Nám se nejvíce osvědčila kombinace teploty 190 °C a 18 minut.

Tato doba je ideální, protože se maso nevysuší ani nespálí, a zůstane krásně šťavnaté.

Určitě však bude záležet i na výkonu vaší horkovzdušné fritézy, reálné velikosti holandských řízků a také vašich osobních preferencích.

Za nás ale 190 stupňů a 18 minut funguje perfektně!

Jak skladovat holandské řízky?

Holandské řízky můžete uložit do lednice až na tři dny.

Doporučujeme je skladovat v uzavíratelné nádobě, což zaručí jejich čerstvost a perfektní kondici pro další použití.

Lze holandské řízky znovu ohřát v horkovzdušné fritéze?

Ano, určitě.

Při jejich ohřívání doporučujeme nižší teplotu kolem 150 °C a bohatě postačí doba 3-5 minutek.

Pak chutnají jako čerstvé a právě dosmažené 😍

🥩 Jaké jsou vhodné přílohy k holandským řízkům?

K holandským řízkům můžete použít hned několik možných příloh a všechny jsou vynikající.

Jaké máme vyzkoušené?

Určitě ale můžete i trochu experimentovat a vyzkoušet si třeba i Dýňový Low Carb salát, Batátové hranolky a další 👌

Jako doplněk můžete přidat kyselé okurky nebo posypat petrželkou.

☝️ Závěrečné hodnocení: Recept na Holandský řízek v horkovzdušné fritéze

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 5/5

  • holandský řízek z horkovzdušné recepty patří mezi rychlé a jednoduché recepty
  • příprava zabere asi jen 5 minut, samotné horkovzdušné fritování pak 18 minut
  • nejlépe se nám „holanďáky“ připravují při teplotě 190 °C
  • holandský řízek se vyznačuje tím, že se do něj přidává sýr – nejčastěji Gouda či Eidam
  • holandské řízky lze připravit s trojobalem nebo bez, postup je totožný, jen v případě trojobalu nakonec obalíme v hladké mouce, vejci a strouhance
  • seznam ingrediencí je poměrně krátký, budeme potřebovat jen mleté vepřové maso, sýr, vejce, sůl a pepř
  • mezi oblíbené přílohy patří vařený brambor, kaše, americké brambory, hranolky nebo třeba chřest obalený ve slanině
  • holandské řízky vydrží v uzavíratelné nádobě klidně i tři dny a následně je můžete ohřát opět v HF při teplotě 150 °C
  • kromě toho, že jsou perfektní k obědu či večeři, tak si je můžete dopřát i druhý den jako oběd do kanceláře nebo na cesty

Recept na Holandský řízek v horkovzdušné fritéze Co je holandský řízek a proč se mu tak říká? Jak dlouho a při jaké teplotě smažit holandský řízek? Nejlepší holandský řízek - jak ho udělat a co do něj patří? Recept na Holandský řízek v horkovzdušné fritéze Recept na Holandský řízek v horkovzdušné fritéze

.

.

.

Líbil se vám Recept na Holandský řízek v horkovzdušné fritéze? Tak mrkněte i na další naše recepty a články…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *