Dnes pro vás máme tip na opravdovou specialitu. Recept na Křupavé gnocchi v horkovzdušné fritéze je tu! Máte chuť na něco křupavého k večernímu filmu nebo jako pohoštění pro návštěvu? Tak čtěte dál… 🤗
Jak dlouho a na jakou teplotu připravovat noky v horkovzdušné fritéze?
Kdy jíst křupavé noky a pro koho jsou vhodné?
Kolik mají kalorií a jak si vedou ve srovnání s dalšími podobnými snacky?
Jaké jsou další možné varianty koření a omáček?
To a mnohem více se dozvíte v dnešním receptu na dokonale křupavé noky v horkovzdušné fritéze!
🍽 Recept na Křupavé gnocchi v horkovzdušné fritéze
Obtížnost: jednoduché – 1/5
Čas přípravy: 1 minuta
Čas fritování: 18 minut
Počet porcí: 2
📝 Popis: Recept na Křupavé gnocchi v horkovzdušné fritéze
Co jsou to gnocchi?
Gnocchi jsou italský pokrm, který tvoří malé kuličky nebo válečky vyrobené z bramborového těsta.
Italská výslovnost je ňoky, česky jim říkáme klasicky noky.
Těsto se nejčastěji připravuje z vařených brambor, mouky a soli, někdy se může přidávat také vejce.
Gnocchi se obvykle vaří nebo zapékají v různých směsích.
Jsou často podávány s různými omáčkami, jako je rajčatová omáčka, pesto nebo sýrová omáčka. Mnoho kuchařů také přidává tradiční italské bylinky, aby podpořili jejich chuť.
My si dnes ale ukážeme, jak gnocchi připravit v horkovzdušné fritéze a vyrobit si z nich krásně křupavou pochoutku 🤌
Jde udělat gnocchi v horkovzdušné fritéze?
Ano, jde… a jsou skutečně fantastické!
Gnocchi z horkovzdušné fritézy jsou na povrchu dokonale křupavé, a uvnitř měkké a jemné.
Nejenže je recept rychlý a snadný, ale je také opravdu chuťově vynikající.
Navíc si díky přidání jiných druhů koření můžete vykouzlit další a další varianty.
Můžete je podávat primárně jako snack, ale také i jako přílohu nebo je zalít omáčkou na těstoviny a vychutnat si je jako hlavní chod.
Jsou gnocchi zdravé?
Gnocchi mohou být součástí zdravé stravy, ale jako s mnoha potravinami záleží na způsobu, jak jsou připraveny a konzumovány.
Náš dnešní recept obsahuje už jen kvalitní olivový olej a koření.
Křupavé noky nelze primárně považovat jako hlavní a plnohodnotné jídlo, protože se v našem případě jedná spíše o snack, který je zdravější než mnoho jiných variant, které si například při večerním posezení běžně servírujeme.
Tohle je totiž dokonalé chroupání k večernímu filmu nebo pro návštěvu.
Pokud tedy porovnáme naše křupavé noky například s chipsy nebo různými slanými tyčinkami, tak se rozhodně jedná o mnohem zdravější a nutričně prospěšnější variantu.
Noky jsou tedy pro podobné příležitosti dobrou volbou a lze je 100% považovat za zdravé!
Kolik mají křupavé gnocchi v horkovzdušné fritéze kalorií?
Námi připravené křupavé noky mají ve 100 gramech cca 180 kalorií.
Používáme totiž jen noky, koření, trochu parmezánu a doslova kapičku olivového oleje.
My nejraději používáme extra panenský olivový olej ve spreji, kterého na celou dávku skutečně aplikujete jen několik mililitrů, což je obrovská výhoda, zejména pokud si hlídáte přijaté kalorie.
Jedná se tedy o kaloricky velmi nenáročný pokrm a ve srovnání s kupovanými chipsy nebo slanými tyčinkami mají cca jen třetinu kalorií, a to už je pořádná kalorická úspora!
Dále v tomto pokrmu najdete asi 5 gramů bílkovin, 32 gramů sacharidů a 3 gramy tuku.
Za nás je to tedy perfektní volba! 👍
📋 Ingredience na křupavé gnocchi v horkovzdušné fritéze
Co vše budeme potřebovat na noky v horkovzdušné fritéze? Seznam přísad je skutečně jednoduchý!
- gnocchi (noky) – 500 g
- olivový olej
- parmezán
- česnekový prášek
- sůl
- pepř
- petrželka (na závěrečné posypání)
👩🍳 Postup: Recept na Křupavé gnocchi v horkovzdušné fritéze
Pojďme se nyní společně podívat hezky krok za krokem, jak si připravit ty nejlepší křupavé noky…
- začneme předehřátím horkovzdušné fritézy na 200 °C po dobu 3 minut
- nasypte noky do vetší mísy, přidejte všechny ingredience a dobře promíchejte
- my používáme nejraději olivový olej ve spreji, protože je praktický a jeho dávku máte dokonale pod kontrolou
- noky přendejte do košíku horkovzdušné fritézy a fritujte je po dobu 18 minut s tím, že během přípravy alespoň dvakrát košíkem zatřepejte, aby se vše dokonale promíchalo
- noky jsou hotové, když jsou zlatavě hnědé a na dotyk křupavé
- servírujeme posypané extra parmezánem a petrželkou👌
🤔 Poznámky k receptu
Jak dlouho a na jakou teplotu péct křupavé noky z horkovzdušné fritézy?
Nám se nejvíce osvědčila kombinace teploty 200 °C a času 18 minut.
Za tu dobu se totiž noky krásně opečou a budou mít dokonale křupavou kůrku.
Samozřejmě ale bude záležet i na konkrétních nocích, které použijete a dále pak na výkonu vaší horkovzdušné fritézy či vašich osobních preferencích.
Za nás ale 200 stupňů a 18 minut funguje perfektně!
Musíte noky před použitím v horkovzdušné fritéze uvařit?
Ne, noky můžete použít přímo z balení.
Vhoďte je do misky, promíchejte s kořením a parmezánem a pak s nimi šup do košíku horkovzdušné fritézy. Vařit netřeba!
Jaké použít gnocchi v horkovzdušné fritéze?
V nabídce najdete několik různých druhů noků včetně čerstvých, mražených nebo trvanlivých.
My na tento recept používáme trvanlivé gnocchi.
Jak skladovat gnocchi z horkovzdušné fritézy?
Noky z horkovzdušné fritézy můžete skladovat v lednici až 3 dny.
Doporučujeme je uchovávat v uzavíratelné nádobě, pak se déle zachová jejich čerstvost.
Případně můžete noky zamrazit v mrazícím pytlíku, doporučujeme je však konzumovat do třech měsíců.
Lze znovu ohřát gnocchi v horkovzdušné fritéze?
Ano, a chutnají stále velmi dobře!
Doporučujeme je prohřát na nižší teplotu kolem 150 °C a pokud je chcete mít krásně křupavé, tak se nebojte je znovu zastříknout olivovým olejem, který pomůže udělat krásnou krustičku.
Za občasného protřepání ohřívejte cca 3-5 minut.
🍟Jaké jsou další možné koření, omáčky a ingredience?
Základní recept je velice jednoduchý, protože obsahuje pouze noky, olivový olej, parmezán a koření.
Zkoušeli jsme je však i ve variantách s dalšími druhy koření, jako jsou uzená paprika, chilli koření, sušená cibule či taco koření.
Co se týče omáček, tak pokud budete chtít pouze namáčet nebo případně zalít, tak se nabízí hned několik variant – kečup, boloňská, marinara, různé druhy pesta atd.
☝️ Závěrečné hodnocení: Recept na Křupavé gnocchi v horkovzdušné fritéze
.
.
.
Líbil se vám Recept na Křupavé gnocchi v horkovzdušné fritéze? Tak mrkněte i na další naše recepty a články…
- Recept na Tvarůžkové chipsy v horkovzdušné fritéze
- Recept na Bramborové lupínky v horkovzdušné fritéze
- Recept na chipsy ze slupek od brambor v horkovzdušné fritéze
- Domácí křupavé hranolky: recept v horkovzdušné fritéze
- Recept na Mozzarellové tyčinky v horkovzdušné fritéze
- Recept na Buřty na pivu v horkovzdušné fritéze
- Recept na Škvarky v horkovzdušné fritéze
- Recept na Hot Dog v horkovzdušné fritéze
- Recept na Sýr Halloumi v horkovzdušné fritéze
- Recept: Pražené mandle v horkovzdušné fritéze