Křuuup! Recept na Krutony v horkovzdušné fritéze je tady… Krásně křehké, křupavé a s lahodnou chutí. Ideální doplněk do polévky nebo do salátů 😍🥖
Jak připravit krutony v horkovzdušné fritéze?
Jaké budeme potřebovat ingredience?
Jaké jsou další možné příchutě či koření na krutony?
To a mnoho dalšího se dozvíte v dnešním receptu na ty nejlepší krutony!
🍽 Recept na Krutony v horkovzdušné fritéze
Obtížnost: jednoduché – 1/5
Čas přípravy: 1 minuta
Čas fritování: 4 minuty
Počet porcí: 4
📝 Popis: Recept na Krutony v horkovzdušné fritéze
Jde udělat krutony v horkovzdušné fritéze?
Ano, a jsou opravdu božské 👌
Mají dokonalou chuť, jsou lehoučké a s minimem tuku.
Prostě super doplněk k vašemu pokrmu, který jej posune na úplně jiný level 👆
Co to jsou krutony?
Krutony jsou malé kousky opečeného pečiva, které se často používají jako příloha nebo ozdoba ve studených i teplých pokrmech.
Chléb, rohlík, veka či bageta jsou obvykle nakrájeny na menší kousky, které jsou opečeny, aby získaly křupavou texturu a výraznější chuť.
Z jakého pečiva dělat krutony?
Krutony mohou být vyráběny z různých typů pečiva, včetně bílého, celozrnného nebo vícezrnného.
Pro použití je jsou vhodné zejména rohlíky, chléb, bageta, toustový chléb či veka.
Velkou výhodou je, že je můžete připravit z čerstvého i staršího pečiva, takže pokud nevíte, co se starým pečivem, tak krutony jsou jasná volba! 😎
Kdy jíst a jak použít krutony?
Krutony se často přidávají do salátů, polévek nebo jiných pokrmů, aby dodaly křupavost a bohatší chuť.
Určitě je všichni známe a máme rádi v česnekové polévce, krémových polévkách nebo na salátech jako je caesar a další.
Takže pokud hledáte recept na krutony do polévky nebo salátu, tak čtěte dál…
📋 Ingredience na Krutony v horkovzdušné fritéze
Co vše je potřeba na základní recept na krutony z rohlíků, chleba či dalších druhů pečiva?
- pečivo (rohlíky, chléb, bagetka…)
- tuk (olivový olej, máslo)
👩🍳 Postup: Recept na Krutony v horkovzdušné fritéze
Jak se dělají krutony? Jakou mají mít velikost? Jaký je na ně nejlepší tuk?
- začneme předehřátím horkovzdušné fritézy na 200 °C po dobu 3 minut
- mezitím si nakrájíme pečivo na kostičky o požadované velikosti
- my máme radši větší, takže cca 2×2 cm, ale jsou běžné i menší kolem 1×1 cm
- nakrájené pečivo na prkénku lehce zakápneme olejem nebo rozpuštěným máslem
- my máme super zkušenost s extra panenským olivovým olejem ve spreji – je velmi praktický, dobře se nanáší, jeho dávku máte dokonale pod kontrolou a vrstva je krásně rovnoměrná
- vložíme do košíku horkovzdušné fritézy a při 200 °C pečeme po dobu 4 minut s tím, že v polovině času košíkem zatřepeme, aby se jednotlivé kousky promíchaly a pootočily
- doba pečení bude záležet na zvolené velikosti krutonů a druhu pečiva
- ve chvíli, kdy jsou krutony propečeny dle vašich představ, tak můžeme podávat 👍
🤔 Poznámky k receptu
Jak dlouho se pečou krutony?
Nám se nejvíce osvědčila kombinace teploty 200 °C a času 4 minut.
Určitě však bude záležet i na výkonu vaší horkovzdušné fritézy, celkové dávce, velikosti krutonů, zvoleném druhu pečiva a také vašich osobních preferencích.
Nám ale 4 minuty při 200 stupních fungují vždy bezvadně 😍
Jak uskladnit krutony?
Pokud nespotřebujete krutony najednou, tak to vůbec nevadí.
My máme zkušenost s jejich uchováním ve vzduchotěsné nádobě i po dobu jednoho týdne.
Ale vzhledem k jednoduchosti a rychlosti receptu je vždy děláme jen na potřebnou dávku, protože je to fakt rychlovka.
Jde krutony zamrazit?
Ano, v mrazáku v mrazícím sáčku vydrží klidně i tři měsíce a stále velice dobře poslouží!
🥖 Jaké další ingredience můžeme použít pro přípravu krutonů?
Pokud byste chtěli náš základní recept ještě trochu změnit či vylepšit, tak zde máte pár tipů, jak na ochucené krutony
- česnekový prášek
- cibulový prášek
- oregano
- bazalka
- provensálské koření
- různé druhy sýru (např. parmazán)
Ať se rozhodnete pro jakoukoliv variantu, tak u nás doma frčí nejvíce česnekové a parmazánové krutony, ty jsou přímo božské 😍
Vždy je samozřejmě potřeba přihlédnout k tomu, jaký pokrm jimi budete doplňovat.
Mrkněte na širokou nabídku koření, třeba vám něco padne do oka…
☝️ Závěrečné hodnocení: Recept na Krutony v horkovzdušné fritéze
.
.
.
Líbil se vám Recept na Krutony v horkovzdušné fritéze? Tak mrkněte i na další naše články…
- Recept: Pizza v horkovzdušné fritéze
- Recept: Pizza šneci v horkovzdušné fritéze
- Recept na Domácí snídaňový sendvič s vejcem a slaninou
- Recept na Slaný závin v horkovzdušné fritéze
- Recept na Těstovinové chipsy v horkovzdušné fritéze
- Recept na Křupavé gnocchi v horkovzdušné fritéze
- Recept na Holandský řízek v horkovzdušné fritéze