Recept na Volské oko v horkovzdušné fritéze

Recept na Volské oko v horkovzdušné fritéze je tady. Takzvané sázené vejce patří mezi oblíbené pokrmy. Ideální je na snídani a navíc je recept velmi jednoduchý a rychlý 🍳

Jak dlouho se dělá volské oko?

Jaké koření použít na volské oko?

Co to vůbec je volské oko?

To a mnoho dalšího se dozvíte v dnešním receptu na perfektní snídani z horkovzdušné fritézy!

🍽 Recept na Volské oko v horkovzdušné fritéze

Obtížnost: jednoduché – 1/5
Čas přípravy: 1 minuta
Čas fritování: 4 minuty
Počet porcí: 3 ks

📝 Popis: Recept na Volské oko v horkovzdušné fritéze

Jde udělat volské oko v horkovzdušné fritéze?

Ano, a překvapilo nás, jak je skvělé 🤩

Recept je velice jednoduchý a rychlý, takže ho zvládnou i úplní začátečníci.

Pokud hledáte prima recept na snídani v horkovzdušné fritéze, tak volská oka mohou být super volbou.

Tak nažhavte horkovzdušnou fritézu, vezměte zástěru a jdeme na to 👩🏻‍🍳

Co je to volské oko?

Volské oko neboli sázené vejce (anglicky fried egg) je pokrm z vejce, který se nejčastěji připravuje na pánvi.

My si ale dnes ukážeme, jak ho připravit v horkovzdušné fritéze.

Volské oko patří mezi oblíbené snídaně z vajíček, kdy potřebujete naprosté minimum ingrediencí.

Tento pokrm obsahuje velké množství bílkovin a také zdravých tuků.

Takzvané sázené vejce vás dobře zasytí, a ještě si na něm skvěle pochutnáte.

Dá se jíst buď samotné nebo s dalšími přílohami a přísadami, jako je slanina, šunka, sýr nebo třeba v rámci anglické snídaně.

Dobře udělané volské oko se pozná tak, že bílek je dobře uvařený a žloutek lehce tekutý.

Kdy jíst volské oko a pro koho je vhodné?

My máme volská oka nejraději ke snídani, ale lze je jíst i na oběd nebo k večeři, kdy se často podávají třeba k čočce s uzeným masem atd.

U nás je má ráda celá rodina, takže pokud váháte, co udělat k bohaté víkendové snídani, tak sázená vejce jsou prima volbou.

Vejce patří mezi zdravé potraviny, takže jsou vhodné prakticky pro kohokoliv a velice dobře zapadnou i do různých stravovacích stylů, jako je Fitness nebo Low Carb stravování.

Jedno volské oko má asi 6 gramů bílkovin (proteinu), což je velice slušná hodnota i v případě, že chcete budovat svalovou hmotu 👍

📋 Ingredience na Volské oko v horkovzdušné fritéze

Co je potřeba pro přípravu sázených vajec? Čím ochutit volské oko?

  • vejce – 3
  • tuk
  • koření (sůl, pepř,…)

👩‍🍳 Postup: Recept na Volské oko v horkovzdušné fritéze

Pojďme se nyní společně podívat, jak nejlépe udělat volské oko?

  • začneme předehřátím horkovzdušné fritézy na 190 °C po dobu 3 minut
  • připravíme si zapékací misky či formy vhodné do horkovzdušné fritézy a vymažeme je tukem
  • použít můžete ideálně máslo, ghee nebo olej
  • my nejčastěji používáme olej ve spreji – ten je velice praktický, snadno se aplikuje a dávku tuku máte dokonale pod kontrolou
  • vymazané formičky vložíme do košíku horkovzdušné fritézy a takto „naprázdno“ necháme nahřát 30 vteřin – díky tomu se tuk i zapékací misky dostanou na provozní teplotu
  • pak jen jednoduše přidáme do formiček vejce – rozklepneme je a na vrchu okořeníme
  • vejce se snažíme umístit opatrně tak, aby žloutek zůstal co nejvíce na středu
  • košík horkovzdušné fritézy zavřeme a pečeme takto při 190 °C po dobu 4 minut
  • jakmile je bílek hezky udělaný se zlatavými okraji a žloutek je stále jemně tekutý, tak máme hotovo 🤩

🤔 Poznámky k receptu

Jak dlouho a na jakou teplotu se dělá nejlepší volské oko v horkovzdušné fritéze?

Nám se nejvíce osvědčila kombinace teploty 190 °C a času 4 minut.

Za takovou dobu připravíte dokonalé volské oko – bílek se pěkně propeče, okraje sázeného vejce jsou pěkně vypečené a žloutek je příjemně tekutý.

Určitě však bude záležet i na výkonu vaší horkovzdušné fritézy, celkové dávce, použitých formičkách, velikosti vajíček a také na vašich osobních preferencích.

Nám ale 4 minuty při 190 stupních funguje vždycky bezvadně 👍

Forma na volské oko aneb jak udělat kulaté volské oko?

My nejčastěji používáme dva způsoby, jak připravit sázená vejce v horkovzdušné fritéze.

Buď za pomocí zapékacích misek, které mají každá velikost na jedno vejce, nebo také pomocí silikonových forem.

Zapékací misky jsou asi jednodušším způsobem, kdy jen nádobu vymažete a vejce do ní rozklepnete.

V případě silikonových formiček to děláme tak, že na dno koše horkovzdušné fritézy rozložíme alobal, ten potřeme tukem, dáme na něj formy a do nich rozklepneme vejce.

To jsou námi dva nejčastěji využívané postupy, jak udělat kulaté volské oko, které vypadá naprosto dokonale

🍳 Jaké jsou další možné ingredience a přílohy k volskému oku?

Pokud chcete náš základní recept na sázené vejce jakkoliv upravit či vylepšit, tak máte poměrně dost možností.

Jak bylo řečeno již v úvodu, tak tento pokrm jde jíst samotný nebo doplněný o další přílohy a přísady.

Vyzkoušejte tedy například

  • Volské oko se šunkou
  • Volské oko se sýrem
  • Volské oko se slaninou
  • Čočka s párkem, klobásou či uzeným masem a volským okem

Dále pak můžete zkusit různé chutě díky koření, protože existuje mnoho způsobů, jak volské oko ochutit

  • sůl
  • pepř
  • chilli koření
  • sušený česnek
  • cibule v prášku
  • indické koření
  • italské bylinky atd.

Necháme to na vás a věříme, že brzy objevíte svou ideální kombinaci 🙌

☝️ Závěrečné hodnocení: Recept na Volské oko v horkovzdušné fritéze

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 5/5

  • volské oko patří mezi jednoduché a rychlé recepty z horkovzdušné fritézy
  • postup je natolik nenáročný, že ho zvládnou i úplní začátečníci
  • příprava zabere jen 1 minutu, samotné horkovzdušné fritování pak 4 minuty
  • nejvíce se nám pro přípravu osvědčila teplota 190 °C
  • volské okolí neboli sázené vejce patří mezi oblíbené pokrmy z vajec
  • volské oko (anglicky fried egg) je vhodné zejména ke snídani například se šunkou, slaninou atd., dále se pak dá jíst jako příloha třeba k čočce nebo dalším pokrmům
  • na základní recept je potřeba jen vejce, tuk a koření
  • sázené vejce v horkovzdušné fritéze lze připravit hned několika způsoby – v zapékacích miskách, v silikonových formičkách nebo na pánvičce vhodné do HF
  • pokud hledáte recept z vajec v horkovzdušné fritéze, tak toto je prima volba, protože u nás je miluje celá rodina

Recept na Volské oko v horkovzdušné fritéze Co je to sázené vejce a s čím ho jíst? Recept na Volské oko v horkovzdušné fritéze

.

.

.

Líbil se vám Recept na Volské oko v horkovzdušné fritéze? Tak mrkněte, co všechno se dá udělat v horkovzdušné fritéze

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *