Recept na Volské oko v horkovzdušné fritéze je tady. Takzvané sázené vejce patří mezi oblíbené pokrmy. Ideální je na snídani a navíc je recept velmi jednoduchý a rychlý 🍳
Jak dlouho se dělá volské oko?
Jaké koření použít na volské oko?
Co to vůbec je volské oko?
To a mnoho dalšího se dozvíte v dnešním receptu na perfektní snídani z horkovzdušné fritézy!
🍽 Recept na Volské oko v horkovzdušné fritéze
Obtížnost: jednoduché – 1/5
Čas přípravy: 1 minuta
Čas fritování: 4 minuty
Počet porcí: 3 ks
📝 Popis: Recept na Volské oko v horkovzdušné fritéze
Jde udělat volské oko v horkovzdušné fritéze?
Ano, a překvapilo nás, jak je skvělé 🤩
Recept je velice jednoduchý a rychlý, takže ho zvládnou i úplní začátečníci.
Pokud hledáte prima recept na snídani v horkovzdušné fritéze, tak volská oka mohou být super volbou.
Tak nažhavte horkovzdušnou fritézu, vezměte zástěru a jdeme na to 👩🏻🍳
Co je to volské oko?
Volské oko neboli sázené vejce (anglicky fried egg) je pokrm z vejce, který se nejčastěji připravuje na pánvi.
My si ale dnes ukážeme, jak ho připravit v horkovzdušné fritéze.
Volské oko patří mezi oblíbené snídaně z vajíček, kdy potřebujete naprosté minimum ingrediencí.
Tento pokrm obsahuje velké množství bílkovin a také zdravých tuků.
Takzvané sázené vejce vás dobře zasytí, a ještě si na něm skvěle pochutnáte.
Dá se jíst buď samotné nebo s dalšími přílohami a přísadami, jako je slanina, šunka, sýr nebo třeba v rámci anglické snídaně.
Dobře udělané volské oko se pozná tak, že bílek je dobře uvařený a žloutek lehce tekutý.
Kdy jíst volské oko a pro koho je vhodné?
My máme volská oka nejraději ke snídani, ale lze je jíst i na oběd nebo k večeři, kdy se často podávají třeba k čočce s uzeným masem atd.
U nás je má ráda celá rodina, takže pokud váháte, co udělat k bohaté víkendové snídani, tak sázená vejce jsou prima volbou.
Vejce patří mezi zdravé potraviny, takže jsou vhodné prakticky pro kohokoliv a velice dobře zapadnou i do různých stravovacích stylů, jako je Fitness nebo Low Carb stravování.
Jedno volské oko má asi 6 gramů bílkovin (proteinu), což je velice slušná hodnota i v případě, že chcete budovat svalovou hmotu 👍
📋 Ingredience na Volské oko v horkovzdušné fritéze
Co je potřeba pro přípravu sázených vajec? Čím ochutit volské oko?
- vejce – 3
- tuk
- koření (sůl, pepř,…)
👩🍳 Postup: Recept na Volské oko v horkovzdušné fritéze
Pojďme se nyní společně podívat, jak nejlépe udělat volské oko?
- začneme předehřátím horkovzdušné fritézy na 190 °C po dobu 3 minut
- připravíme si zapékací misky či formy vhodné do horkovzdušné fritézy a vymažeme je tukem
- použít můžete ideálně máslo, ghee nebo olej
- my nejčastěji používáme olej ve spreji – ten je velice praktický, snadno se aplikuje a dávku tuku máte dokonale pod kontrolou
- vymazané formičky vložíme do košíku horkovzdušné fritézy a takto „naprázdno“ necháme nahřát 30 vteřin – díky tomu se tuk i zapékací misky dostanou na provozní teplotu
- pak jen jednoduše přidáme do formiček vejce – rozklepneme je a na vrchu okořeníme
- vejce se snažíme umístit opatrně tak, aby žloutek zůstal co nejvíce na středu
- košík horkovzdušné fritézy zavřeme a pečeme takto při 190 °C po dobu 4 minut
- jakmile je bílek hezky udělaný se zlatavými okraji a žloutek je stále jemně tekutý, tak máme hotovo 🤩
🤔 Poznámky k receptu
Jak dlouho a na jakou teplotu se dělá nejlepší volské oko v horkovzdušné fritéze?
Nám se nejvíce osvědčila kombinace teploty 190 °C a času 4 minut.
Za takovou dobu připravíte dokonalé volské oko – bílek se pěkně propeče, okraje sázeného vejce jsou pěkně vypečené a žloutek je příjemně tekutý.
Určitě však bude záležet i na výkonu vaší horkovzdušné fritézy, celkové dávce, použitých formičkách, velikosti vajíček a také na vašich osobních preferencích.
Nám ale 4 minuty při 190 stupních funguje vždycky bezvadně 👍
Forma na volské oko aneb jak udělat kulaté volské oko?
My nejčastěji používáme dva způsoby, jak připravit sázená vejce v horkovzdušné fritéze.
Buď za pomocí zapékacích misek, které mají každá velikost na jedno vejce, nebo také pomocí silikonových forem.
Zapékací misky jsou asi jednodušším způsobem, kdy jen nádobu vymažete a vejce do ní rozklepnete.
V případě silikonových formiček to děláme tak, že na dno koše horkovzdušné fritézy rozložíme alobal, ten potřeme tukem, dáme na něj formy a do nich rozklepneme vejce.
To jsou námi dva nejčastěji využívané postupy, jak udělat kulaté volské oko, které vypadá naprosto dokonale…
🍳 Jaké jsou další možné ingredience a přílohy k volskému oku?
Pokud chcete náš základní recept na sázené vejce jakkoliv upravit či vylepšit, tak máte poměrně dost možností.
Jak bylo řečeno již v úvodu, tak tento pokrm jde jíst samotný nebo doplněný o další přílohy a přísady.
Vyzkoušejte tedy například
- Volské oko se šunkou
- Volské oko se sýrem
- Volské oko se slaninou
- Čočka s párkem, klobásou či uzeným masem a volským okem
Dále pak můžete zkusit různé chutě díky koření, protože existuje mnoho způsobů, jak volské oko ochutit
- sůl
- pepř
- chilli koření
- sušený česnek
- cibule v prášku
- indické koření
- italské bylinky atd.
Necháme to na vás a věříme, že brzy objevíte svou ideální kombinaci 🙌
☝️ Závěrečné hodnocení: Recept na Volské oko v horkovzdušné fritéze
.
.
.
Líbil se vám Recept na Volské oko v horkovzdušné fritéze? Tak mrkněte, co všechno se dá udělat v horkovzdušné fritéze
- Recept na Míchaná vejce v horkovzdušné fritéze
- Recept na Omeletu v horkovzdušné fritéze
- Recept na Domácí snídaňový sendvič s vejcem a slaninou
- Recept na zapečené avokádo s vejcem v horkovzdušné fritéze
- Recept na Vaječné mini muffiny v horkovzdušné fritéze
- Recept na Slaninové vrtulky v horkovzdušné fritéze
- Recept: Anglická snídaně v horkovzdušné fritéze
- Recept: Snídaňový toast v horkovzdušné fritéze
- Recept: Vajíčka z horkovzdušné fritézy