Recept na Jelito v horkovzdušné fritéze

Recept na Jelito v horkovzdušné fritéze je tady. Pokud patříte mezi milovníky zabijačkových pochoutek, a navíc chcete rychlý a jednoduchý pokrm, tak dnešní recept je právě pro vás! 🥰

Jak dlouho péct jelito a na jakou teplotu, aby neprasklo?

Co je to vůbec jelito a jaké je složení?

Jaký je rozdíl mezi jelitem a jitrnicí?

Co se hodí k jelitu?

To a mnoho dalšího se dozvíte v dnešním receptu. Čeká nás opečené jelito v horkovzdušné fritéze!

🍽 Recept na Jelito v horkovzdušné fritéze

Obtížnost: jednoduché – 1/5
Čas přípravy: 1 minuta
Čas fritování: 10 minut
Počet porcí: 4

📝 Popis: Recept na Jelito v horkovzdušné fritéze

Jde udělat jelito v horkovzdušné fritéze?

Ano, a je skutečně vynikající! 👍

Jelito z horkovzdušné fritézy je opravdu rychlý a jednoduchý recept, takže jej zvládnou i naprostí začátečníci.

Jelito se uvnitř krásně ohřeje a na povrchu bude mít hezky opečenou kůrku.

Tak nažhavte horkovzdušnou fritézu, nasaďte zástěru a jdeme na to 👩🏻‍🍳

Co je to jelito?

Jelito je masný výrobek z vepřového masa.

Je neodmyslitelnou součástí zabijaček, při kterých se vyrábí i další produkty jako je tlačenka, sádlo, škvarky, jitrnice, zabijačková polévka „prdelačka“ a další.

Jelito má nejčastěji tvar připomínající klobásu nebo je někdy zatočeno až do tvaru podkovy.

Patří mezi typické české pokrmy, které lze vyrobit jak při domácí zabijačce, tak je zakoupit v řeznictví či dnes už i supermarketech.

Složení jelita

Dle lokality se může lišit receptura a použité suroviny.

Pojďme si ale ukázat, z čeho se nejčastěji připravují jelita

Maso z vepřové hlavy, kroupy, vepřová krev, vývar, pšeničná buchta, sůl, koření (pepř, majoránka, kmín a nové koření), škvarky a plní se do vepřového střeva.

Určitě se ale v receptech setkáte i s jinými surovinami, které každý dle chuti přidává jiné.

Jelito a jitrnice – jaký je rozdíl?

Tvarem jsou si podobné, ale barva i složení jsou odlišné.

Jitrnice je šedá a jelito je tmavé, jelikož se do něj přidává navíc krev, díky které se obsah směsi obarví, takže je pak nejčastěji tmavě hnědé.

Dalším rozdílem je, že jelito obsahuje kroupy.

Jsou lepší jelita nebo jitrnice? To necháme na vás, ale my máme rádi oboje 🤩

Kdy jíst jelita a pro koho jsou vhodná?

U nás máme jelita rádi jako produkt ze zabijačky od známých či přátel, ty vždycky chutnají nejlépe.

Ale dají se sehnat v super kvalitě i v dobrých řeznictvích.

Pak už je to na nás, ale my si nejraději opečeme jelito jako rychlou večeři nebo k obědu.

Příprava je totiž velice jednoduchá a za pár minut máte hotovo.

A vždycky jich musíme mít dostatek, protože je u nás milují i děti 😅

📋 Ingredience na Jelito v horkovzdušné fritéze

  • jelito – 4 ks

👩‍🍳 Postup: Recept na Jelito v horkovzdušné fritéze

Pojďme se nyní podívat hezky krok za krokem, jak připravit nejlepší jelito v horkovzdušné fritéze.

Budeme ho péct a naším hlavním úkolem bude, aby nám neprasklo.

… ikdyž musíme říct, že se občas setkáváme s názory, že prasklá jelita jsou nejlepší, tak vám dáme dva různé návody, jak je zachovat bez prasknutí, nebo i jak je cíleně nechat prasknout 😬

  • začneme předehřátím horkovzdušné fritézy na 170 °C po dobu 3 minut
  • jelita si vybalíme a počkáme, dokud nebude HF dobře nahřátá
  • vložíme do košíku horkovzdušné fritézy a pečeme na 170 °C po dobu 10 minut
  • tato nižší teplota nám zajistí, že se jelito dobře pozvolna prohřeje uvnitř, ale nepraskne
  • pokud chcete, aby naopak prasklo, tak teplotu nastavíme na 185 °C a pečeme po dobu 8 minut
  • tato vyšší teplota bude samozřejmě působit na střívko agresivněji a po několika minutách dojde k prasknutí
  • cílené prasknutí jelita může být fajn pro lidi, kteří se rádi zbaví přebytečného tuku, který prasknutím vyteče, a navíc bude obsah jelita více vypečený, protože na něj bude působit horký vzduch napřímo
  • ať si vyberete jakýkoliv postup, tak věříme, že si náramně pochutnáte
  • jakmile je propečení dle vašich představ, tak můžete podávat 👍

🤔 Poznámky k receptu

Jak dlouho a na jakou teplotu péct či smažit jelito v horkovzdušné fritéze?

Nám se nejvíce osvědčila kombinace teploty 170 °C a času 10 minut. Takhle je za nás jelito nejlepší…

Za takovou dobu se jelito uvnitř dokonale propeče a na vrchu bude mít krásně křupavou kůrku.

Určitě však bude záležet i na výkonu vaší horkovzdušné fritézy, velikosti a tloušťce jelit, a také na vašich osobních preferencích.

Nám ale funguje 10 minut při 170 stupních vždycky bezvadně 👌

Jak upéct jelita, aby nepraskla?

Pokud chcete, aby jelita nepraskla, tak jednoduše použijte nižší teplotu kolem 170 °C a delší čas 10 minut.

Sice nebudou tak rychle hotová, ale zato střívko zůstane neporušené a jelita si zachovají svůj tvar.

Jak skladovat opečené jelito?

Pokud všechna jelita nesníte najednou, tak to vůbec nevadí.

Dají se skladovat přes noc v košíku horkovzdušné fritézy nebo až tři dny v lednici v uzavíratelné nádobě.

Jde opečená jelita znovu ohřát v horkovzdušné fritéze?

Ano, s tímto máme bohaté zkušenosti.

Opečená jelita stačí opět vložit do košíku horkovzdušné fritézy a ohřívat po dobu 3-5 minut při nižší teplotě kolem 150 °C.

🐷 Jaké jsou vhodné přílohy k opečenému jelitu?

Pokud vás zajímá, co si dát k opečenému jelitu, tak pro vás máme hned několik tipů

  • výborné je pečená jelito se zelím
  • dále si můžete dát s vařenými či opečenými brambory z horkovzdušné fritézy
  • někdo má rád jen s chlebem
  • určitě nezapomeňte na hořčici, která s jelitem chutná fantasticky
  • jako drobné přílohy můžete vyzkoušet kyselé okurky, nakládané cibulky atd.

Vidíte, takhle na první dobrou je tady hned několik tipů.

Věříme, že si s jelitem poradíte a dobře si pochutnáte 😋

☝️ Závěrečné hodnocení: Recept na Jelito v horkovzdušné fritéze

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 5/5

  • jelito v horkovzdušné fritéze patří mezi jednoduché a rychlé recepty v horkovzdušné fritéze
  • recept je natolik nenáročný, že ho zvládnou i úplní začátečníci
  • příprava zabere jen jednu minutu, samotné horkovzdušné fritování pak cca 10 minut
  • nejvíce se nám osvědčila teplota 170 °C a čas 10 minut v případě, že nechceme, aby jelita praskla
  • pokud máte naopak rádi prasklé jelito, které je více vypečené a díky prasknutí vyteče přebytečný tuk, tak použijte teplotu 185 °C a čas 8 minut
  • jelito je tradiční zabijačkový pokrm a dle lokality může lišit receptura
  • jelito svým tvarem nejčastěji připomíná klobásu nebo může být zahnuto do podkovy
  • někdy se zaměňuje s jitrnicí, ale jelito je tmavší díky přidané krvi, dále pak obsahuje navíc kroupy
  • na opečení v horkovzdušné fritéze budeme potřebovat hotová jelita, počet kusů necháme na vás, my nejčastěji připravujeme čtyři najednou
  • opečená jelita můžete skladovat přes noc v košíku horkovzdušné fritézy nebo pod utěrkou, dále pak až tři dny v lednici v uzavíratelné nádobě
  • opečené jelito můžete v případě potřeby znovu ohřát v HF, kde doporučujeme nižší teplotu kolem 150 °C a čas cca 3-5 minut
  • nejlépe chutná jelito se zelím, brambory, chlebem, hořčicí či případně kyselými okurkami nebo nakládanými cibulkami
  • jelita z horkovzdušné fritézy jsou pro nás vždycky prima rychlý oběd či večeře a s chutí je baští i děti

Recept na Jelito v horkovzdušné fritéze S čím si dát jelito? Jaké jsou vhodné přílohy? Co je to jelito a jaké je složení? Jaký je rozdíl jitrnice x jelito? Jde připravit jelito v horkovzdušné fritéze? Jak dlouho a na jakou teplotu ho péct? Recept na Jelito v horkovzdušné fritéze

.

.

.

Líbil se vám Recept na Jelito v horkovzdušné fritéze? Tak mrkněte, i na další recepty z horkovzdušné fritézy…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *