Pojďme se společně podívat na Recept na Lososa s bylinkovou krustou a zeleninové ratatouille v horkovzdušné fritéze. Dokonale chutné, lehké a svěží jídlo 😍
Co vše budeme potřebovat na ratatouille s lososem?
Jak dlouho a na jakou teplotu budeme pokrm péct?
Jaké jsou možné obměny?
To a mnohem více se dozvíte v dnešním receptu! 🥳
🍽 Recept na Lososa s bylinkovou krustou a zeleninové ratatouille v horkovzdušné fritéze
Obtížnost: jednoduché – 2/5
Čas přípravy: 15 minut
Čas fritování: 20 minut
Počet porcí: 4
✅ Chceš ušetřit 15 % z ceny? Zadej při nákupu kód
📝 Popis: Recept na Lososa s bylinkovou krustou a zeleninové ratatouille v horkovzdušné fritéze
Kdo nás sleduje delší dobu, tak dobře ví, že patříme mezi milovníky lososa a zeleniny.
Tak proč tuhle kombinaci nedat dohromady a nevychutnat si lososa s bylinkovou krustou a zeleninové ratatouille? 🤗
Tak nažhavte horkovzdušnou fritézu a jdeme na to!
My jsme si dneska vzali na pomoc Cosori Turbo Tower PRO 👩🏻🍳
Co je to ratatouille a jde udělat v horkovzdušné fritéze?
Ratatouille je lehké zeleninové jídlo původem z Francie, které kombinuje nejčastěji lilek, cuketu, papriku, rajčata a cibuli 🍆🍅🫑
Vše se nakrájí na kousky, dochutí bylinkami, kořením, olivovým olejem a nechá se krásně propéct s rajčatovým základem.
A ano – ratatouille si v pohodě připravíte i v horkovzdušné fritéze! 🙌
Stačí použít vhodnou nádobu a nastavit správnou teplotu.
Výsledkem je šťavnatá, voňavá zelenina s minimem tuku a maximem chuti 🤩
Hodí se k sobě losos a ratatouille?
Rozhodně ano!
Losos je tučnější ryba s jemnou chutí, která skvěle ladí s bylinkami i pečenou zeleninou.
Ratatouille dodá jídlu svěžest, lehkost a barvu 🌈
Tohle duo je vyvážené jak chuťově, tak nutričně – skvělá volba pro zdravý oběd nebo večeři.
Navíc si obě složky můžete připravit najednou v horkovzdušné fritéze.
Efektivní, rychlé a chutné 💯
Kdy jíst lososa s ratatouille a pro koho je pokrm vhodný?
Tento recept je ideální na lehký letní oběd, víkendovou večeři nebo i jako slavnostnější jídlo pro návštěvu 🍽️
Hodí se pro dospělé i děti.
Díky zdravým tukům z lososa a zelenině bohaté na vitamíny je pokrm vhodný i pro sportovce, lidi na dietě nebo každého, kdo se chce stravovat vyváženě.
📋 Ingredience na Lososa s bylinkovou krustou a zeleninové ratatouille v horkovzdušné fritéze
Pojďme se podívat, jaké ingredience jsou potřeba na 4 porce lososa s ratatouille
Na lososa s bylinkovou krustou:
- 4 kousky lososa lososa
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1 hrst čerstvých či sušených bylinek (petržel, tymián, rozmarýn)
- 1 stroužek prolisovaného česneku
- 4 lžíce strouhanky nebo drcených oříšků
- Sůl, pepř
- Olivový olej
Na ratatouille:
- 800 g rajčatové omáčky
- 1 cuketa
- 1 lilek
- 1 žlutá paprika
- 3 rajčata
- 1 cibule
- 1 stroužek prolisovaného česneku
- 1 lžíce provensálského koření
- Sůl, pepř
- Olivový olej
👩🍳 Postup: Recept na Lososa s bylinkovou krustou a zeleninové ratatouille v horkovzdušné fritéze
Pojďme se nyní podívat, jaký je postup
- Rajčatovou omáčku nalijeme do vhodné nádoby či zapékací misky
- Zeleninu nakrájíme na stejně velké kousky, doporučujeme cca 3-5 mm tlustá kolečka
- Smícháme s olivovým olejem, česnekem a bylinkami, osolíme a opepříme
- Naklademe na rajčatovou omáčku – můžete poskládat třeba do spirály nebo někdo jen tak pohází, jak se mu zlíbí – záleží na tom, kolik času s přípravou chcete strávit a jak moc má pokrm lahodit oku 🙂
- Vložíme do předehřáté horkovzdušné fritézy na 180 °C
- Pečeme po dobu 20 minut
- Mezitím si připravíme lososa, kterého osolíme a opepříme
- Dále smícháme hořčici, bylinky, prolisovaný česnek a strouhanku / nasekané oříšky
- Potřeme směsí z vrchu a stran, a lehce zakápneme olivovým olejem
- Po 10 minutách pečení ratatouille přidáme lososa do koše HF vedle zeleniny, na rošt (patro) či do druhého koše HF
My jsme pro přípravu pokrmu použili Cosori Turbo Tower PRO, která umožňuje díky roštu vytvořit v jednom košíku dvě patra 👌 Pokud ale vaříte více porcí, tak je také super varianta vařit ve dvou koších zároveň. Pomoci s načasováním si pak můžete třeba skrze funkci sync, která zajistí, aby obě části jídla byly hotové ve stejný okamžik 😍
- Lososa pečeme na 180 °C po dobu 10 minut
- Po celkových 20 minutách by podle tloušťky filetu a kousků zeleniny měla být krusta krásně zlatavá a voňavá, a zelenina dokonale propečená 😍
- Jakmile je vše hotovo dle našich představ, tak na talíř dáme porci ratatouille, na ni položíme lososa a případně dozdobíme čerstvými bylinkami nebo kapkou citronu 🍋
🤔 Poznámky k receptu
Jak dlouho a na jakou teplotu péct lososa a ratatouille v horkovzdušné fritéze?
Nám se nejvíce osvědčila kombinace teploty 180 °C a celkového času 20 minut.
Za tuto dobu jsou ryba i ratatouille na povrchu krásně opečené a uvnitř dokonale vláčné a šťavnaté.
Určitě však bude záležet i na výkonu vaší horkovzdušné fritézy, celkové dávce a vašich osobních preferencích.
Nám ale 20 minut pro zeleninu a 10 minut pro rybu při 180 stupních funguje vždy perfektně 👌
Jak sladovat ratatouille s lososem?
Pokud vám nějaká porce zbyde, žádný problém!
Nechte jídlo nejdřív úplně vychladnout na pokojovou teplotu, poté ho uložte do uzavíratelné nádoby a dejte do lednice.
Zde vydrží i dva dny 👌
Jde ohřát ratatouille s lososem v horkovzdušné fritéze?
Toto je jeden z pokrmů, který je za nás lepší čerstvý, ale pokud jej budete chtít znovu ohřát, tak při ohřívání doporučujeme použít horkovzdušnou fritézu na cca 150 °C po dobu cca 5 minut.
Jen bacha, ať rybu nevysušíte, takže zde klidně doporučíme na první dvě minutky vložit ratatouille a pak až lososa 👌
🐟 Jaké jsou možné obměny lososa s bylinkovou krustou a zeleninové ratatouille v horkovzdušné fritéze?
Místo lososa – vyzkoušejte pstruha, tresku nebo filety z mořského vlka. Pro vegetariánskou variantu lze použít větší plátky tofu nebo tempehu s bylinkovou směsí 🌱
Obměna krusty – místo klasické strouhanky zkuste drcené ořechy (vlašáky, mandle, pistácie) nebo semínka. Krusta bude voňavější a křupavější. Milovníci sýra mohou přidat parmezán nebo pecorino 🧀
Variace ratatouille – nahraďte část zeleniny batátem, dýní, brokolicí nebo růžičkovou kapustou. Případně zkuste ratatouille promíchat s cizrnou či červenou čočkou pro větší sytost 🎃
Obměny můžete snadno přizpůsobit podle sezóny nebo toho, co máte doma v lednici. Fantazii se meze nekladou 🤩
☝️ Závěrečné hodnocení: Recept na Lososa s bylinkovou krustou a zeleninové ratatouille v horkovzdušné fritéze
- recept na lososa s ratatouille v horkovzdušné fritéze je velice jednoduchý a rychlý
- příprava ingrediencí na recept zabere cca 15 minut, samotné fritování pak celkem 20 minut
- jedná se o velice lehký a svěží pokrm vhodný pro celou rodinu
- perfektní je třeba i pro sportovce nebo pokud hledáte recepty v horkovzdušné fritéze pro hubnutí
- my toto jídlo připravujeme nejčastěji k obědu nebo večeři
- skladovat ho můžete v uzavíratelné nádobě po dobu dvou dnů v lednici
- hrát si můžete s druhy ryby, zeleniny, bylinkami nebo směsí na obalení
- u nás doma máme tento recept všichni moc rádi a zatím nikdy nezklamal! 💯


✅ Chceš ušetřit 15 % z ceny? Zadej při nákupu kód
.
.
.
Líbil se vám Recept na Lososa s bylinkovou krustou a zeleninové ratatouille v horkovzdušné fritéze? Tak mrkněte i na další naše články…
- Recenze Cosori Turbo Tower PRO a naše zkušenost
- Recept na Pstruha lososovitého v horkovzdušné fritéze
- Losos z horkovzdušné fritézy: Recept s koriandrovou omáčkou
- Losos v horkovzdušné fritéze: recept s citrusovou marinádou
- Recept: Pečená zelenina v horkovzdušné fritéze
- Recept na Zeleninové špízy v horkovzdušné fritéze
- Recept: Kuřecí špízy v horkovzdušné fritéze
- Špíz z horkovzdušné fritézy: recept z vepřové panenky se slaninou
- Recept na Bůček v horkovzdušné fritéze
- Recept na Smažený sýr v horkovzdušné fritéze

