Recept na Pinsu v horkovzdušné fritéze (4 varianty)

Recept na Pinsu v horkovzdušné fritéze je tady. Pinsa romana nebo také římská pizza je oblíbenou italskou pochoutkou a my si dneska ukážeme, jak si ji připravit doma 🇮🇹🍕

Jaké jsou potřeba ingredience?

Jaké použít těsto na pinsu?

Jaký je rozdíl mezi pinsou a pizzou?

Jaký je přesný postup?

To a mnoho dalšího se dozvíte v dnešním receptu na Pinsa Romana v horkovzdušné fritéze!

🍽 Recept na Pinsu v horkovzdušné fritéze

Obtížnost: jednoduché – 1/5
Čas přípravy: 5 minut
Čas fritování: 8 minut
Počet porcí: 2

📝 Popis: Recept na Pinsu v horkovzdušné fritéze

Jde udělat pinsa v horkovzdušné fritéze?

Ano, a je skutečně fantastická 🤩

Pokud patříte mezi milovníky italské kuchyně a zejména pizzy, tak vás pinsa bude bavit!

Pinsa v horkovzdušné fritéze je krásně propečená, má dokonale křehké okraje a všechny chutě se krásně spojí.

My jsme dnes použili kupovaný korpus na pinsu, o to je recept jednodušší.

Těsto je nadýchané, chutné, za nás naprosto perfektní!

Tak nažhavte horkovzdušnou fritézu, vezměte zástěru a jdeme na to 🇮🇹

Co je to pinsa a odkud pochází?

Tato specialita pochází z Říma a má dlouholetou tradici.

Nejčastěji se můžeme setkat s označením Pinsa Romana nebo také Římská pizza.

Těsto na pinsu se vyrábí z pšeničné, rýžové a sójové mouky, což dává těstu charakteristickou lehkost a chutný křupavý okraj.

Pinsa se obvykle peče v peci nebo na kamenné desce a je pokrytá různými ingrediencemi podobně jako pizza.

Tradiční přísady zahrnují různé druhy sýrů, zeleninu, maso či uzeniny a bylinky.

Pinsa se stala populárním pokrmem nejen v Itálii, ale i v dalších částech světa, a to díky svému chutnému, nadýchanému a lehkému základu.

Pinsa vs Pizza

Římská pizza neboli pinsa je italský pokrm, který se podobá pizze, ale má lehčí a nadýchanější těsto.

Typicky má pinsa oválný tvar oproti kulatému u pizzy.

Ingredience se používají podobné a pro neznalé by mohlo snadno dojít k záměně mezi pinsou a pizzou.

Další odlišností je, že se pinsa neservíruje na trojúhelníčky jako pizza, ale na proužky, podobně jako třeba u štrůdlu.

Posledním velmi důležitým rozdílem je, že pinsa pochází z Říma, zatímco pizza má kořeny v Neapoli 📍

Kdy jíst pinsu a pro koho je vhodná?

Pinsa je vhodná jako jídlo kdykoliv během dne a může být ideální volbou pro různé příležitosti.

Může sloužit jako oběd nebo večeře a potěší chuťové buňky všech věkových kategorií.

Díky své rychlé přípravě a podávání je pinsa skvělou volbou, ať už doma nebo venku.

Pinsa může být také skvělou volbou pro oslavu, večírek nebo společenskou událost, kde si hosté mohou vybírat klidně z více příchutí a je vhodná ke sdílení, kdy si každý vezme to, co má nejraději.

Celkově je pinsa skvělou volbou pro ty, kteří mají rádi chutné a lehké italské jídlo.

U nás zkoušíme různé kombinace a vždy si pochutnají děti i dospěláci.

Výhodou je, že se dá nakrájet a vzít do krabičky sebou na výlet, do školy nebo kanceláře.

📋 Ingredience na Pinsu v horkovzdušné fritéze

Na základní recept na Pinsa Romana budeme potřebovat

  • těsto na pinsu (korpus)
  • sugo / passata – 4 PL
  • sušené italské bylinky (oregano, bazalka,…)
  • sůl
  • parmská šunka / pršut – 100 g
  • mozzarella – 100 g
  • cherry rajčata – 50 g
  • bazalka – 1 hrst
  • olivový olej

👩‍🍳 Postup: Recept na Pinsu v horkovzdušné fritéze

Pojďme se nyní podívat, jak připravit domácí pinsu pěkně krok za krokem

  • začneme předehřátím horkovzdušné fritézy na 200 °C po dobu 3 minut
  • korpus vybalíme a potřeme passatou či sugem, posypeme italskými bylinkami a solí
  • následně poklademe plátky nebo natrhanými kousky mozzarelly a stejně tak i parmskou šunkou či pršutem
  • se skládáním podle pravítka si rozhodně hlavu nelamte, protože pinsa je známá tím, že se na ní suroviny přidávají velmi ledabyle, někdy až doslova pohozením surovin na vrch… 😁
  • stejně tak posypte přepůlenými cherry rajčátky a vložte do horkovzdušné fritézy
  • pinsu pečeme po dobu 8 minut při teplotě 200 °C
  • na závěr ozdobíme lístky čerstvé bazalky a zakápneme kvalitním olivovým olejem, my vždycky volíme extra panenský 🤌

Tip: pokud vás zajímá, co všechno lze dát na pinsu, tak mrkněte do článku níže, kde najdete další 3 lahodné kombinace 👍

🤔 Poznámky k receptu

Jak dlouho a na jakou teplotu péct pinsu v horkovzdušné fritéze?

Nám se nejvíce osvědčila kombinace teploty 200 °C a času 8 minut.

Za takovou dobu se krásně propeče jak těsto, tak i použité ingredience na vrchu.

Určitě však bude záležet i na výkonu vaší horkovzdušné fritézy, použitém korpusu a ingrediencích, celkové dávce a také vašich osobních preferencích.

Nám ale funguje 8 minut při 200 stupních vždy perfektně 🤌

Jak skladovat pinsu?

Pokud pinsu nesníte najednou, tak to vůbec nevadí.

Můžete ji skladovat buď přes noc pod utěrkou nebo až dva dny v uzavíratelné nádobě.

Jde pinsu znovu ohřát v horkovzdušné fritéze?

Ano, s tímto máme bohaté zkušenosti.

Pinsu vložte do horkovzdušné fritézy a ohřívejte na nižší teplotu kolem 150 °C po dobu 3-5 minut a bude opět chutnat jako čerstvá 👍

Kde koupit těsto na pinsu?

Pinsa u nás není zatím příliš rozšířená, ale dnes už se dá korpus koupit poměrně snadno.

My máme zkušenost s nákupem například v Lidlu, na Rohliku, Aktinu a také ho seženete v různých italských specialitách nebo v některých pekařstvích.

🍕 Jaké jsou další vhodné přísady na pinsu?

Pokud byste chtěli náš základní recept na pinsu ještě jakkoliv vylepšit či upravit, tak máte poměrně hodně možností…

Čím se maže pinsa a jaké ingredience dát na vrch?

Pinsa Parmigiana
  • korpus na pinsu
  • sugo / passata – 4 PL
  • šunka od kosti – 100 g
  • parmezán – 50 g
  • čerstvá bazalka
  • oregano
Pinsa Uova
  • korpus na pinsu
  • sugo / passata – 4 PL
  • slanina – 100 g
  • vejce – 2 ks
  • čedar 50 g
  • olivový olej
  • rozmarýn
Pinsa Tonno
  • korpus na pinsu
  • sugo / passata – 4 PL
  • tuňák – 100 g
  • krájené černé olivy – 2 hrsti
  • cibule – 1/2 ks
  • koření na pizzu

Janě, možností je daleko více… použijte cuketu, ricottu, česnek, houby, ořechy, chřest, další druhy omáček, sýrů masa či uzenin, koření atd.

Necháme to na vás, jistě toho dokážete vymyslet dost, protože inspirace máte výše až až 😎

Na obrázcích níže můžete vidět, že s oblibou připravujeme 1/2 pinsy, tedy ze dvou těst připravíme celkem 4 varianty.

Pro takové případy používejte samozřejmě jen polovinu uvedených přísad.

☝️ Závěrečné hodnocení: Recept na Pinsu v horkovzdušné fritéze

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 5/5

  • pinsa v horkovzdušné fritéze patří mezi jednoduché a rychlé recepty
  • přípravy domácí pisy zabere asi 5 minut, samotné horkovzdušné fritování pak celkem 8 minut
  • nejvíce se nám osvědčila teplota 200 °C
  • pinsa je tradiční italský pokrm, který se velmi podobá pizze
  • je mezi nimi několik rozdílů – jak ve struktuře a tvaru těsta, tak třeba i v původu (Řím vs Neapol) a také ve způsobu podávání, kdy pro pizzu jsou typické trojúhelníčky a pro pinsu spíše proužky podobné těm, které známe ze servírování štrůdlu
  • pinsa je vhodná jak pro dospělé, tak i děti a pochutnáte si na ní k obědu, večeři, na rodinných oslavách nebo se dá přenášet v krabičce na výlety, do školy, práce atd.
  • my jsme dnes použili kupované těsto, které je velmi chutné, nadýchané a nemusíte jej připravovat doma
  • korpus na pizzu se dá sehnat v Lidlu, na Rohliku, na Aktinu nebo také v italských obchodech či některých pekařstvích
  • na základní recept budete potřebovat: těsto na pinsu, sugo / passata, sušené italské bylinky, sůl, parmská šunka / pršut, mozzarella, cherry rajčata, bazalka a olivový olej
  • určitě však můžete vyzkoušet i další obměny, mezi které patří tuňáková pinsa, parmezánová pinsa nebo pinsa se slaninou a vejcem
  • pinsu můžete skladovat přes noc pod utěrkou nebo i dva dny v uzavíratelné nádobě
  • určitě můžete pinsu v horkovzdušné fritéze znovu ohřát, bohatě postačí 3-5 minut při teplotě 150 °C
  • pokud máte chuť na pizzu trošku jinak, tak můžeme pinsu neboli římskou pizzu 100% doporučit, protože u nás nikdy nezklame!

Recept na Pinsu v horkovzdušné fritéze Kde koupit těsto nebo korpus na pinsu? Lidl, Rohlik, Aktin,... Pinsa romana nebo Římská pizza - čím ji pomazat a co na ní patří? Jak dlouho a na jakou teplotu péct pinsu? Jaké jsou ingredience na pinsu? Co je to pinsa a odkud pochází? Pinsa vs Pizza - jaký je rozdíl? Recept na Pinsu v horkovzdušné fritéze Recept na Pinsu v horkovzdušné fritéze

.

.

.

Líbil se vám Recept na Pinsu v horkovzdušné fritéze? Tak mrkněte, i na další recepty z horkovzdušné fritézy…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *