Recept na Domácí steakové hranolky v horkovzdušné fritéze

Dnes nás čeká Recept na Domácí steakové hranolky v horkovzdušné fritéze! Krásně křupavé, dokonale chutné a navíc jednoduché a rychlé. Další příloha v horkovzdušné fritéze je tady! 🍟

Jaké jsou potřeba ingredience a jaký je postup?

Co jsou to steakové hranolky?

K jakým pokrmům se nejlépe hodí?

To a mnoho dalšího se dozvíte v dnešním receptu na domácí bramborové steakové hranolky!

🍽 Recept na Domácí steakové hranolky v horkovzdušné fritéze

Obtížnost: jednoduché – 1/5
Čas přípravy: 5 minut
Čas fritování: 25 minut
Počet porcí: 4

📝 Popis: Recept na Domácí steakové hranolky v horkovzdušné fritéze

Jde udělat domácí stejkové hranolky v horkovzdušné fritéze?

Ano, a jsou skutečně fantastické 🤩

Dokonale křehké, krásně propečené a přecijen s perfektně vláčným středem.

Pokud jste si říkali, jak tyto hranolky, které můžete znát třeba z oblíbeného steak housu udělat, tak se na to dneska společně mrkneme.

Tak oblečte zástěru, nažhavte horkovzdušnou fritézu a jdeme na to 👩🏻‍🍳

Co jsou to steakové hranolky a jaký je rozdíl oproti klasickým hranolkům?

Steakové hranolky neboli stejkové hranolky (někdy označované jako steak fries) jsou typ hranolků, které jsou charakteristické svým větším a robustnějším „tělem“.

Tyto hranolky jsou širší a tlustší než klasické hranolky, což jim umožňuje mít měkký a vláčný vnitřek s dokonale křupavým povrchem.

Steakové hranolky se obvykle krájí na plátky o šířce přibližně 1 až 2 centimetry a mohou být pečené nebo smažené.

Díky své tloušťce jsou ideální pro pečení v troubě nebo také horkovzdušné fritéze, což je v obou případech zdravější alternativa ke klasickému olejovému fritování.

Běžně se dochucují solí, pepřem, česnekem, uzenou paprikou a volitelně i dalším kořením či bylinkami.

Kdy jíst steakové hranolky a pro koho jsou vhodné?

Název „steakové hranolky“ pochází z jejich častého podávání jako přílohy ke steakům v restauracích, kde jejich robustní velikost a textura dobře doplňují masité jídlo.

Mohou být ale samozřejmě servírovány i s různými omáčkami nebo jako součást jiných pokrmů.

U nás je mají rádi dospěláci i děti, u kterých můžete v případě potřeby přihlédnout na množství koření a přizpůsobit jejich volbu.

Steakové hranolky kalorie

Ikdyž by to tak na první pohled nemuselo vypadat, tak steakové hranolky jsou ve skutečnosti poměrně dietním pokrmem.

Zjednodušeně se totiž jedná o brambory s trochou oleje a kořením, takže se nemusíte bát, že by váš kalorický příjem nějak vážněji zatížily.

Dle našich výpočtů má 100 g domácích steakových hranolků

  • Kalorie 148 kcal / 618 kJ
  • Bílkoviny 4,2 g
  • Sacharidy 27,3 g
  • Tuky 1,9 g

📋 Ingredience na Domácí steakové hranolky v horkovzdušné fritéze

Co je potřeba na domácí stejkové hranolky a jak hranolky ochutit?

  • brambory – 800 g
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • sušený česnek
  • uzená paprika

👩‍🍳 Postup: Recept na Domácí steakové hranolky v horkovzdušné fritéze

Pojďme se nyní hezky krok za krokem podívat, jak udělat ty nejlepší jednoduché stejkové hranolky

  • začneme předehřátím horkovzdušné fritézy na 200 °C po dobu 3 minut
  • brambory oloupeme a nakrájíme na plátky o rozměrech cca 2 cm na šířku a 0,5 cm „hloubku“, délku necháme dle velikosti brambor
  • vložíme do mísy, zakápneme olivovým olejem a okořeníme – tedy posypeme solí, pepřem, česnekem v prášku, uzenou paprikou a důkladně promícháme
  • my nejraději používáme extra panenský olivový olej ve spreji – je praktický a dávku tuku máte dokonale pod kontrolou
  • takto nakrájené a okořeněné hranolky přemístíme do koše horkovzdušné fritézy a pečeme při 200 °C po dobu 25 minut
  • v polovině času doporučujeme košíkem zatřepat, aby se hranolky promíchaly a pootočily, takže budou krásně rovnoměrně propečené ze všech stran
  • jakmile jsou steakové hranolky hotové dle vašich představ, tak můžete podávat – nejlépe jejich připravenost vyzkoušíte ochutnáním, klidně i opakovaným 🤪😅

Tip: steakové hranolky můžete připravit i předvařením na cca 10 minut ve vodě a následným dopečením v horkovzdušné fritéze

🤔 Poznámky k receptu

Jak dlouho a na jakou teplotu dělat domácí steakové hranolky?

Nám se nejvíce osvědčila kombinace teploty 200 °C a času 25 minut.

Hranolky jsou pak krásně křupavé na povrchu a dokonale jemné uvnitř.

Určitě však bude záležet i na výkonu vaší horkovzdušné fritézy, celkové dávce, velikosti jednotlivých hranolků a také vašich osobních preferencích.

Nám však 25 minut při 200 stupních funguje vždy perfektně 🤩

Jak skladovat steakové hranolky?

Pokud nesníte všechny hranolky najednou, tak se nic neděje.

Můžete je skladovat přes noc pod utěrkou nebo v košíku HF, případně pak až dva dny v uzavíratelné nádobě.

Lze steakové hranolky znovu ohřát v horkovzdušné fritéze?

Ano, s tímto máme bohaté zkušenosti.

Doporučujeme je následně ohřívat na 180 stupňů po dobu cca 3-5 minutek.

Tuto teplotu volíme, jelikož se jim zase navrátí krásná křupavost 👍

🍟 K čemu jíst steakové hranolky?

Pokud hledáte k čemu se hodí stejkové hranolky, tak pro vás máme hned několik tipů:

Pokud jste si ani v tomto seznamu nevybrali, tak mrkněte na další recepty na maso v horkovzdušné fritéze, kde najdete i další varianty burgerů, steaků, tortill atd. 🤟

☝️ Závěrečné hodnocení: Recept na Domácí steakové hranolky v horkovzdušné fritéze

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 5/5

  • stejkové hranolky patří mezi jednoduché a rychlé recepty v horkovzdušné fritéze
  • příprava zabere jen 5 minut, samotné horkovzdušné fritování pak 25 minut
  • nejvíce se nám pro přípravu osvědčila teplota 200 °C, to je za nás super způsob, jak usmažit perfektní křupavé hranolky
  • steakové hranolky jsou přílohou z brambor, která nahrazuje klasické hranolky či například americké brambory
  • podávají se často k masu a na první pohled jsou širší a celkově objemnější, než klasické hranolky
  • na přípravu domácích steakových hranolků budeme potřebovat: brambory, olivový olej, sůl, pepř, sušený česnek, uzenou papriku a volitelně pak další oblíbené koření či bylinky
  • steakové hranolky se dají dělat buď syrové rovnou v HF nebo je možné do HF vložit brambory už předvařené – vyzkoušejte obě varianty
  • pokud nesníte všechny najednou, můžete je skladovat přes noc v košíku horkovzdušné fritézy nebo pod utěrkou, dále pak až dva dny v uzavíratelné nádobě
  • samozřejmě je i možné hranolky znovu ohřát v HF, kdy doporučujeme teplotu 180 °C a čas 3-5 minutek – za tuto dobu a při této teplotě pak chytnou zase krásnou křupavost
  • stejkové hranolky se dokonale hodí ke steakům, burgerům, tortillám a dalším převážně masitým pokrmům
  • za nás jsou vhodné pro dospělé i děti, jen v případě přípravy pro děti můžete upravit koření
  • určitě domácí steakové hranolky vyzkoušejte, protože u nás doma zatím nikdy nezklamaly

Recept na Domácí steakové hranolky v horkovzdušné fritéze Jednoduché a rychlé stejkové hranolky - příloha horkovzdušná fritéza Hranolky horkovzdušná fritéza Co jsou to stejkové hranolky a jak je připravit?Recept na Domácí steakové hranolky v horkovzdušné fritéze

.

.

.

Líbil se vám Recept na Domácí steakové hranolky v horkovzdušné fritéze? Tak mrkněte, i na další přílohy z horkovzdušné fritézy…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *