Dnes nás čeká Recept na Domácí steakové hranolky v horkovzdušné fritéze! Krásně křupavé, dokonale chutné a navíc jednoduché a rychlé. Další příloha v horkovzdušné fritéze je tady! 🍟
Jaké jsou potřeba ingredience a jaký je postup?
Co jsou to steakové hranolky?
K jakým pokrmům se nejlépe hodí?
To a mnoho dalšího se dozvíte v dnešním receptu na domácí bramborové steakové hranolky!
🍽 Recept na Domácí steakové hranolky v horkovzdušné fritéze
Obtížnost: jednoduché – 1/5
Čas přípravy: 5 minut
Čas fritování: 25 minut
Počet porcí: 4
📝 Popis: Recept na Domácí steakové hranolky v horkovzdušné fritéze
Jde udělat domácí stejkové hranolky v horkovzdušné fritéze?
Ano, a jsou skutečně fantastické 🤩
Dokonale křehké, krásně propečené a přecijen s perfektně vláčným středem.
Pokud jste si říkali, jak tyto hranolky, které můžete znát třeba z oblíbeného steak housu udělat, tak se na to dneska společně mrkneme.
Tak oblečte zástěru, nažhavte horkovzdušnou fritézu a jdeme na to 👩🏻🍳
Co jsou to steakové hranolky a jaký je rozdíl oproti klasickým hranolkům?
Steakové hranolky neboli stejkové hranolky (někdy označované jako steak fries) jsou typ hranolků, které jsou charakteristické svým větším a robustnějším „tělem“.
Tyto hranolky jsou širší a tlustší než klasické hranolky, což jim umožňuje mít měkký a vláčný vnitřek s dokonale křupavým povrchem.
Steakové hranolky se obvykle krájí na plátky o šířce přibližně 1 až 2 centimetry a mohou být pečené nebo smažené.
Díky své tloušťce jsou ideální pro pečení v troubě nebo také horkovzdušné fritéze, což je v obou případech zdravější alternativa ke klasickému olejovému fritování.
Běžně se dochucují solí, pepřem, česnekem, uzenou paprikou a volitelně i dalším kořením či bylinkami.
Kdy jíst steakové hranolky a pro koho jsou vhodné?
Název „steakové hranolky“ pochází z jejich častého podávání jako přílohy ke steakům v restauracích, kde jejich robustní velikost a textura dobře doplňují masité jídlo.
Mohou být ale samozřejmě servírovány i s různými omáčkami nebo jako součást jiných pokrmů.
U nás je mají rádi dospěláci i děti, u kterých můžete v případě potřeby přihlédnout na množství koření a přizpůsobit jejich volbu.
Steakové hranolky kalorie
Ikdyž by to tak na první pohled nemuselo vypadat, tak steakové hranolky jsou ve skutečnosti poměrně dietním pokrmem.
Zjednodušeně se totiž jedná o brambory s trochou oleje a kořením, takže se nemusíte bát, že by váš kalorický příjem nějak vážněji zatížily.
Dle našich výpočtů má 100 g domácích steakových hranolků
- Kalorie 148 kcal / 618 kJ
- Bílkoviny 4,2 g
- Sacharidy 27,3 g
- Tuky 1,9 g
📋 Ingredience na Domácí steakové hranolky v horkovzdušné fritéze
Co je potřeba na domácí stejkové hranolky a jak hranolky ochutit?
- brambory – 800 g
- olivový olej
- sůl
- pepř
- sušený česnek
- uzená paprika
👩🍳 Postup: Recept na Domácí steakové hranolky v horkovzdušné fritéze
Pojďme se nyní hezky krok za krokem podívat, jak udělat ty nejlepší jednoduché stejkové hranolky
- začneme předehřátím horkovzdušné fritézy na 200 °C po dobu 3 minut
- brambory oloupeme a nakrájíme na plátky o rozměrech cca 2 cm na šířku a 0,5 cm „hloubku“, délku necháme dle velikosti brambor
- vložíme do mísy, zakápneme olivovým olejem a okořeníme – tedy posypeme solí, pepřem, česnekem v prášku, uzenou paprikou a důkladně promícháme
- my nejraději používáme extra panenský olivový olej ve spreji – je praktický a dávku tuku máte dokonale pod kontrolou
- takto nakrájené a okořeněné hranolky přemístíme do koše horkovzdušné fritézy a pečeme při 200 °C po dobu 25 minut
- v polovině času doporučujeme košíkem zatřepat, aby se hranolky promíchaly a pootočily, takže budou krásně rovnoměrně propečené ze všech stran
- jakmile jsou steakové hranolky hotové dle vašich představ, tak můžete podávat – nejlépe jejich připravenost vyzkoušíte ochutnáním, klidně i opakovaným 🤪😅
Tip: steakové hranolky můžete připravit i předvařením na cca 10 minut ve vodě a následným dopečením v horkovzdušné fritéze
🤔 Poznámky k receptu
Jak dlouho a na jakou teplotu dělat domácí steakové hranolky?
Nám se nejvíce osvědčila kombinace teploty 200 °C a času 25 minut.
Hranolky jsou pak krásně křupavé na povrchu a dokonale jemné uvnitř.
Určitě však bude záležet i na výkonu vaší horkovzdušné fritézy, celkové dávce, velikosti jednotlivých hranolků a také vašich osobních preferencích.
Nám však 25 minut při 200 stupních funguje vždy perfektně 🤩
Jak skladovat steakové hranolky?
Pokud nesníte všechny hranolky najednou, tak se nic neděje.
Můžete je skladovat přes noc pod utěrkou nebo v košíku HF, případně pak až dva dny v uzavíratelné nádobě.
Lze steakové hranolky znovu ohřát v horkovzdušné fritéze?
Ano, s tímto máme bohaté zkušenosti.
Doporučujeme je následně ohřívat na 180 stupňů po dobu cca 3-5 minutek.
Tuto teplotu volíme, jelikož se jim zase navrátí krásná křupavost 👍
🍟 K čemu jíst steakové hranolky?
Pokud hledáte k čemu se hodí stejkové hranolky, tak pro vás máme hned několik tipů:
- Recept na Flank steak v horkovzdušné fritéze
- Recept na Smash burger v horkovzdušné fritéze
- Recept na Hot Dog v horkovzdušné fritéze
- Recept na hovězí steak v horkovzdušné fritéze
- Recept na Hamburger v horkovzdušné fritéze
- Recept na Vepřovou kotletu v horkovzdušné fritéze
- Recept na Krůtí stehenní plátek v horkovzdušné fritéze
- Recept na Steak z vepřové plece v horkovzdušné fritéze
- Recept na Kuřecí čtvrtky v horkovzdušné fritéze
- Recept na Holandský řízek v horkovzdušné fritéze
Pokud jste si ani v tomto seznamu nevybrali, tak mrkněte na další recepty na maso v horkovzdušné fritéze, kde najdete i další varianty burgerů, steaků, tortill atd. 🤟
☝️ Závěrečné hodnocení: Recept na Domácí steakové hranolky v horkovzdušné fritéze
.
.
.
Líbil se vám Recept na Domácí steakové hranolky v horkovzdušné fritéze? Tak mrkněte, i na další přílohy z horkovzdušné fritézy…
- Domácí křupavé hranolky: recept v horkovzdušné fritéze
- Recept: Americké brambory v horkovzdušné fritéze
- Recept: Batátové hranolky v horkovzdušné fritéze
- Recept: Celerové hranolky z horkovzdušné fritézy
- Recept na Pečené brambory v horkovzdušné fritéze
- Recept na Mražené krokety v horkovzdušné fritéze
- Recept na „Loaded hranolky“ s čedarem a slaninou v horkovzdušné fritéze
- Recept na Mražené batátové hranolky v horkovzdušné fritéze
- Recept na Mražené hranolky v horkovzdušné fritéze
- Recept: Mrkvové hranolky v horkovzdušné fritéze