Recept: Shakshuka v horkovzdušné fritéze je konečně tady. Tato snídaně či brunch pro horkovzdušnou nás baví svou plnou chutí a zároveň jednoduchostí. Do Shakshuky jsme se před lety zamilovali v Budapešti a od té doby si ji pravidelně dopřáváme, a nikdy nezklame! 🤩
Co je to vůbec Shakshuka a kde má původ?
Lze Shakshuka připravit v horkovzdušné fritéze?
Jak dlouho Shakshuku péct a na kolik stupňů?
Jaké jsou další možné ingredience a variace?
To a mnoho dalšího se dozvíte v dnešním receptu na jednoduchou Shakshuku!
🍽 Recept: Shakshuka v horkovzdušné fritéze
Obtížnost: jednoduché – 1/5
Čas přípravy: 5 minut
Čas fritování: 20 minut
Počet porcí: 4
📝 Popis: Recept na Shakshuku v horkovzdušné fritéze
Co to je Shakshuka a jaký má původ?
Shakshuka (vyslovujeme šakšuka) je výborné jídlo pocházející ze severní Afriky.
Později rozšířilo i na Blízký východ – hlavně do Izraele, kde je dnes naprostým hitem, obzvlášť k snídani nebo brunchi.
Občas se můžeme setkat také s pojmenováním šakšúka, šakšuka nebo také chakchuka.
Je to vlastně směs vajec v rajčatové omáčce s paprikou, cibulí, česnekem a různým kořením (např. kmínem, paprikou, chilli, případně i koriandrem).
Objevují se i variace s masem, klobáskou či další zeleninou.
Shakshuka je jednoduchá, ale chuťově bohatá.
Jí se přímo z pánve či misky s čerstvým pečivem, kterým se mnohdy nabírá 🥄🍳🍅
Nažhavte horkovzdušnou fritézu, vezměte zástěru a jdeme na to 👩🏻🍳
Lze připravit Shakshuku v horkovzdušné fritéze?
Ano!
Je to naprosto vynikající a přitom velmi jednoduchý pokrm, který ale dokonale splní svůj účel.
Jelikož se jedná o poměrně exotický pokrm, tak s ním uděláte mnoho parády třeba když pozvete přátele na nedělní brunch 🤩
Kdy jíst Shakshuku?
Nejčastěji se podává ke snídani či jako brunch, ale můžete ji jíst v podstatě kdykoliv – a to je na ní právě super! 😋
Je to vlastně takový univerzální pokrm – jednoduchý, zdravý a variabilní.
📋 Ingredience na Recept: Shakshuka v horkovzdušné fritéze
Co všechno budeme potřebovat na Šakšuku na 4 porce?
- 800 g drcených rajčat
- 4 vejce
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje + na zakápnutí
- 1/2 cibule (na kostičky)
- 1/2 červené papriky (na kostičky)
- 1 jalapeño paprička (na kostičky) – volitelně
- 1/4 lžičky česnekového prášku
- 1 lžička uzené papriky
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky černého pepře
Volitelné ingredience na doplnění
- Černé olivy
- Sýr Feta
- Čerstvá petrželová nať
- Klobáska (např. Chorizo)
- Pečivo
👩🍳 Postup – Recept: Shakshuka v horkovzdušné fritéze
Pojďme se nyní společně podívat, jak připravit Shakshuku v horkovzdušné fritéze? Jak dlouho se má dělat? Jaký je přesný postup na tento jednoduchý a rychlý recept?
- Začneme předehřátím horkovzdušné fritézy na 180 °C po dobu 3 minut
- V míse smíchejte drcená rajčata, olivový olej, cibuli, papriku, jalapeño papričku, česnekový prášek, uzenou papriku, mletý kmín, sůl a pepř
- Nalijte do přiměřeně velké zapékací nádoby, která se vejde do fritézy (případně do více malých)
- Pečte při 180 °C po dobu 10 minut
- Poté do omáčky udělejte vařečkou či lžičkou důlky na vejce
- My používáme zapékací misky, kam se vejdou dvě porce, takže do jedné misky dáváme dvě vejce do dvou důlků…
- Osolte, opepřete a fritujte ještě 10-15 minut na 180 stupňů, dokud nejsou vejce propečená podle vašich představ
- Doporučujeme zároveň s vejci přidat i nakrájené černé olivy, sýr Feta či třeba na drobno nakrájenou klobásku – za nás je tento krok důležitý, protože posouvá pokrm a úroveň dále!
- Shakshuku pokapejte ještě trochou olivového oleje, ozdobte čerstvou petrželovou natí a podávejte 👌
🤔 Poznámky k receptu
Jak dlouho péct Shakshuku v horkovzdušné fritéze?
Nám se nejvíce osvědčila kombinace teploty 180 °C a celkového času 20 minut.
Za takovou dobu je pokrm krásně propečený a vejce dokonale udělaná 👍
Určitě však bude záležet i na výkonu vaší horkovzdušné fritézy, použité formě a také vašich osobních preferencích.
Nám ale 20 minut při 180 stupních funguje vždy bezvadně 👌
Jaké jíst k Shakshuce pečivo?
- Pita chléb
- Kváskový chléb
- Bageta
- Ciabatta
- Naan
- Toust
- Topinka
- Flatbread
- Chlebové placky
Lze Shakshuku znovu ohřát v horkovzdušné fritéze?
Ano i ne 😬
Znovu ohřívat hotovou Shakshuku příliš nedoporučujeme, protože by to znamenalo, že budete znovu ohřívat i vejce a další suroviny a pokrm by byl spíše suchý.
Pokud si ale uděláte více omáčky (základu), tak ji jej můžete dát stranou a pak už jen druhý den hodit do HF, následně přidat čerstvá vejce a máte hotovo 👍
🍅 Jaké jsou další obměny receptu na Shakshuku v horkovzdušné fritéze?
Shakshuka je skvělé jídlo právě proto, že se dá krásně obměňovat podle toho, co máte zrovna doma.
Tady je pár nápadů na obměny
🧀 Sýrová Shakshuka – halloumi nebo kozí sýr
🌿 Zeleninová Shakshuka – cuketa, lilek, špenát, houby
🥓 Masová Shakshuka – pancetta, slanina nebo mleté maso
Určitě lze dále použít mnoho extra ingrediencí jako chilli olej, sriracha, cizrna, fazole atd.
☝️ Závěrečné hodnocení Recept: Shakshuka v horkovzdušné fritéze
- Shakshuka v horkovzdušné fritéze patří mezi jednoduché a rychlé recepty
- recept je natolik nenáročný, že jej zvládnou i úplní začátečníci
- příprava zabere cca 5 minut, samotné horkovzdušné fritování pak 20 minut
- nejvíce se nám osvědčila příprava při teplotě 180 °C
- Shakshuka patří mezi oblíbené pokrmy, které jsou vhodné jako snídaně či brunch
- na náš základní recept budete potřebovat drcená rajčata, vejce, olivový olej, cibuli, papriku, jalapeño, česnek v prášku, uzenou papriku, mletý kmín, sůl a pepř
- na doplnění: černé olivy, sýr Feta, petrželová nať, Chorizo a pečivo
- vyzkoušet ale můžete i obměny – mleté maso, jiné druhy sýru, lilek,…
- podávejte s pečivem jako pita chléb, kváskový chléb, bageta, ciabatta, naan tad.
- Shakshuka v horkovzdušné fritéze patří mezi naše top recepty na snídani či brunch
- tento recept má u nás ráda celá rodina a nikdy zatím nezklamal!
—


.
.
.
Líbil se vám Recept: Shakshuka v horkovzdušné fritéze? Tak mrkněte i na další naše články…
- Recept: Grilovaný hermelín v horkovzdušné fritéze
- Recept na Smažený sýr v horkovzdušné fritéze
- Recept na Mražený obalovaný sýr v horkovzdušné fritéze
- Recept na „Loaded hranolky“ s čedarem a slaninou v horkovzdušné fritéze
- Recept na Sýr Halloumi v horkovzdušné fritéze
- Recept na Tyčinky z listového těsta v horkovzdušné fritéze (se slaninou a sýrem)
- Recept na Steak z vepřové plece v horkovzdušné fritéze
- Recept na Pečený tvaroh na slano v horkovzdušné fritéze
- Recept na Mini pizzy v horkovzdušné fritéze
- Recept na Šunkofleky v horkovzdušné fritéze
- Recept na Slaný závin v horkovzdušné fritéze
- Recept na Holandský řízek v horkovzdušné fritéze

