Recept: Shakshuka v horkovzdušné fritéze

Recept: Shakshuka v horkovzdušné fritéze je konečně tady. Tato snídaně či brunch pro horkovzdušnou nás baví svou plnou chutí a zároveň jednoduchostí. Do Shakshuky jsme se před lety zamilovali v Budapešti a od té doby si ji pravidelně dopřáváme, a nikdy nezklame! 🤩

Co je to vůbec Shakshuka a kde má původ?

Lze Shakshuka připravit v horkovzdušné fritéze?

Jak dlouho Shakshuku péct a na kolik stupňů?

Jaké jsou další možné ingredience a variace?

To a mnoho dalšího se dozvíte v dnešním receptu na jednoduchou Shakshuku!

 

🍽 Recept: Shakshuka v horkovzdušné fritéze

Obtížnost: jednoduché – 1/5

Čas přípravy: 5 minut

Čas fritování: 20 minut

Počet porcí: 4

 

📝 Popis: Recept na Shakshuku v horkovzdušné fritéze

 

Co to je Shakshuka a jaký má původ?

Shakshuka (vyslovujeme šakšuka) je výborné jídlo pocházející ze severní Afriky.

Později rozšířilo i na Blízký východ – hlavně do Izraele, kde je dnes naprostým hitem, obzvlášť k snídani nebo brunchi.

Občas se můžeme setkat také s pojmenováním šakšúka, šakšuka nebo také chakchuka.

Je to vlastně směs vajec v rajčatové omáčce s paprikou, cibulí, česnekem a různým kořením (např. kmínem, paprikou, chilli, případně i koriandrem).

Objevují se i variace s masem, klobáskou či další zeleninou.

Shakshuka je jednoduchá, ale chuťově bohatá.

Jí se přímo z pánve či misky s čerstvým pečivem, kterým se mnohdy nabírá 🥄🍳🍅

Nažhavte horkovzdušnou fritézu, vezměte zástěru a jdeme na to 👩🏻‍🍳

 

Lze připravit Shakshuku v horkovzdušné fritéze?

Ano!

Je to naprosto vynikající a přitom velmi jednoduchý pokrm, který ale dokonale splní svůj účel.

Jelikož se jedná o poměrně exotický pokrm, tak s ním uděláte mnoho parády třeba když pozvete přátele na nedělní brunch 🤩

 

Kdy jíst Shakshuku?

Nejčastěji se podává ke snídani či jako brunch, ale můžete ji jíst v podstatě kdykoliv – a to je na ní právě super! 😋

Je to vlastně takový univerzální pokrm – jednoduchý, zdravý a variabilní.

 

📋 Ingredience na Recept: Shakshuka v horkovzdušné fritéze

Co všechno budeme potřebovat na Šakšuku na 4 porce?

  • 800 g drcených rajčat
  • 4 vejce
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje + na zakápnutí
  • 1/2 cibule (na kostičky)
  • 1/2 červené papriky (na kostičky)
  • 1 jalapeño paprička (na kostičky) – volitelně
  • 1/4 lžičky česnekového prášku
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky černého pepře

Volitelné ingredience na doplnění

  • Černé olivy
  • Sýr Feta
  • Čerstvá petrželová nať
  • Klobáska (např. Chorizo)
  • Pečivo

 

👩‍🍳 Postup – Recept: Shakshuka v horkovzdušné fritéze

Pojďme se nyní společně podívat, jak připravit Shakshuku v horkovzdušné fritéze? Jak dlouho se má dělat? Jaký je přesný postup na tento jednoduchý a rychlý recept?

  • Začneme předehřátím horkovzdušné fritézy na 180 °C po dobu 3 minut
  • V míse smíchejte drcená rajčata, olivový olej, cibuli, papriku, jalapeño papričku, česnekový prášek, uzenou papriku, mletý kmín, sůl a pepř
  • Nalijte do přiměřeně velké zapékací nádoby, která se vejde do fritézy (případně do více malých)
  • Pečte při 180 °C po dobu 10 minut
  • Poté do omáčky udělejte vařečkou či lžičkou důlky na vejce
  • My používáme zapékací misky, kam se vejdou dvě porce, takže do jedné misky dáváme dvě vejce do dvou důlků…
  • Osolte, opepřete a fritujte ještě 10-15 minut na 180 stupňů, dokud nejsou vejce propečená podle vašich představ
  • Doporučujeme zároveň s vejci přidat i nakrájené černé olivy, sýr Feta či třeba na drobno nakrájenou klobáskuza nás je tento krok důležitý, protože posouvá pokrm a úroveň dále!
  • Shakshuku pokapejte ještě trochou olivového oleje, ozdobte čerstvou petrželovou natí a podávejte 👌

 

🤔 Poznámky k receptu

 

Jak dlouho péct Shakshuku v horkovzdušné fritéze?

Nám se nejvíce osvědčila kombinace teploty 180 °C a celkového času 20 minut.

Za takovou dobu je pokrm krásně propečený a vejce dokonale udělaná 👍

Určitě však bude záležet i na výkonu vaší horkovzdušné fritézy, použité formě a také vašich osobních preferencích.

Nám ale 20 minut při 180 stupních funguje vždy bezvadně 👌

 

Jaké jíst k Shakshuce pečivo?

  • Pita chléb
  • Kváskový chléb
  • Bageta
  • Ciabatta
  • Naan
  • Toust
  • Topinka
  • Flatbread
  • Chlebové placky

 

Lze Shakshuku znovu ohřát v horkovzdušné fritéze?

Ano i ne 😬

Znovu ohřívat hotovou Shakshuku příliš nedoporučujeme, protože by to znamenalo, že budete znovu ohřívat i vejce a další suroviny a pokrm by byl spíše suchý.

Pokud si ale uděláte více omáčky (základu), tak ji jej můžete dát stranou a pak už jen druhý den hodit do HF, následně přidat čerstvá vejce a máte hotovo 👍

 

🍅 Jaké jsou další obměny receptu na Shakshuku v horkovzdušné fritéze?

Shakshuka je skvělé jídlo právě proto, že se dá krásně obměňovat podle toho, co máte zrovna doma.

Tady je pár nápadů na obměny

🧀 Sýrová Shakshuka – halloumi nebo kozí sýr

🌿 Zeleninová Shakshuka – cuketa, lilek, špenát, houby

🥓 Masová Shakshuka – pancetta, slanina nebo mleté maso

Určitě lze dále použít mnoho extra ingrediencí jako chilli olej, sriracha, cizrna, fazole atd.

 

☝️ Závěrečné hodnocení Recept: Shakshuka v horkovzdušné fritéze

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 5/5
  • Shakshuka v horkovzdušné fritéze patří mezi jednoduché a rychlé recepty
  • recept je natolik nenáročný, že jej zvládnou i úplní začátečníci
  • příprava zabere cca 5 minut, samotné horkovzdušné fritování pak 20 minut
  • nejvíce se nám osvědčila příprava při teplotě 180 °C
  • Shakshuka patří mezi oblíbené pokrmy, které jsou vhodné jako snídaně či brunch
  • na náš základní recept budete potřebovat drcená rajčata, vejce, olivový olej, cibuli, papriku, jalapeño, česnek v prášku, uzenou papriku, mletý kmín, sůl a pepř
  • na doplnění: černé olivy, sýr Feta, petrželová nať, Chorizo a pečivo
  • vyzkoušet ale můžete i obměny – mleté maso, jiné druhy sýru, lilek,…
  • podávejte s pečivem jako pita chléb, kváskový chléb, bageta, ciabatta, naan tad.
  • Shakshuka v horkovzdušné fritéze patří mezi naše top recepty na snídani či brunch
  • tento recept má u nás ráda celá rodina a nikdy zatím nezklamal!

Recept: Shakshuka v horkovzdušné fritézeRecept: Shakshuka v horkovzdušné fritéze Co je to Shakshuka a jak ji udělat doma Jak dlouho a na kolik stupňů péct Shakshuku? Shakshuka postup a ingredience TESLA recepty Recept: Shakshuka v horkovzdušné fritéze Recept: Shakshuka v horkovzdušné fritéze

 

.

.

.

Líbil se vám Recept: Shakshuka v horkovzdušné fritéze? Tak mrkněte i na další naše články…